Vegan Deri Nedir?

vegan-deri-nedir

Çağımızın beslenme alışkanlıklarından biri olan veganlık için öncelikle “vegan nedir? sorusuna cevap vermek gerekmektedir. Vegan, beslenme ihtiyacını hayvansal gıdalardan sağlamamak anlamına gelmektedir. Vegan yaşam tarzına göre hayvanlardan gelen et ve süt ile birlikte, yine hayvansal yağlardan üretimi gerçekleştirilen ürünler de kullanılmamaktadır. Zamanımızda veganlık artık sadece yeme ve içme üzerine olmaktan çıkmakta ve “vegan ürün ne demek?” soru ile beraber bu durum kullanılan eşyalara, ürünlere de yansımaktadır. Herhangi şekilde hayvansal hammadde barındırmayan ürünlere vegan ürün denilmektedir. Vegan deri de bu duruma verilebilecek güzel örnekler arasında yerini almaktadır. 

“Vegan deri ne demek?” ve “vegan deri nedir?” için de aynı deri gibi görünen ve deri hissiyatı veren, hayvansal ürünlerden elde edilmeyen bir replika deri olmaktadır. 

 

Vegan Deri Özellikleri

Vegan deri özellikleri incelendiği zaman ilk olarak gerçek deri yani hayvan derisi görünümünün göze çarptığı bildirilmektedir. Ayrıca vegan derinin bu ürünlerle aynı hissiyatı da verdiği de bildirilmektedir. Vegan derinin bir diğer özelliği için de üretiminde kullanılan materyallerin suni ve organik pamuk, ananas, dut ağacı yaprakları, kahve çekirdekleri, elastan ya da doğal kauçuk gibi ürünlerin olduğu yazılmaktadır. Bütün bunlara ek olarak vegan deri suni ve sentetik deri kategorisinin altında bulunmaktadır. 

Bu durum karşısında da kişilerin aklına “suni deri nedir?”, “suni deri ne demek?” ve de “sentetik deri nedir? soruları gelmektedir. Esnek, suni ve sentetik deri ürünlerin döşeme, giyim, mobilya, çanta, ayakkabı ve diğer kullanımlarda hakiki derinin yerini aldığı bilinmektedir. Birçok farklı yöntemlerle üretilen suni deri; rezin, poliüretan, polivinli klorür, polivinil asetat, nitroselüloz, termoplastik elastomerler, sentetik kauçuklar ve bunların karışımı ile elde edilmektedir. Sıralanan materyaller bazı vegan deri çeşitlerinde de kullanılmaktadır. 

 

Vegan Deri Çeşitleri Nelerdir?

Birçok farklı varyasyonu olduğu belirtilen vegan derinin çeşitleri de aşağıdaki gibi sıralanmakta ve açıklanmaktadır.

  • Pu Deri: Esnek ve dayanıklı bir kumaş olan bu derinin gerçek deri görünümü ve hissiyatı verdiği bilinmektedir. Sudan etkilenmeyen Pu deri için hafif bir materyal olduğu detayı da verilmektedir. 
  • Bambu Deri: Güçlü yapısı ve esnekliği ile tekstilin birçok alanında kullanılmaktadır. Gezegenimizde en hızlı büyüyen bitkiler arasında yer alan bambudan elde edilen bambu derinin yumuşak, dayanıklı ve biyolojik olarak parçalanarak doğayı koruduğu da vurgulanmaktadır.
  • Kaktüs Deri: Dikenli armut kaktüsü olarak tanınan nopa kaktüsünden üretilen bir vegan deri çeşidi olarak kullanıcıların karşısına çıkmaktadır. 2 Meksikalı girişimcinin icadı olarak sürdürülebilir özelliği de göstermektedir.
  • Ananas Deri: Ananas yapraklarının liflerinden elde edilen vegan derinin, meyvesinin kabuğu gibi dayanıklı olduğu yazılmaktadır. 
  • Üzüm Deri: Şarap üretiminde ortaya çıkan atıkların çeşitli işlemlerle farklı renklerde deriye dönüştürülmesi ile elde edilen bir vegan deri çeşidi olarak tanıtılmaktadır.
  • Elma Deri: Elma kabuklarının kurutulması, toz haline getirilmesi ve ardından Pu materyali ile birleştirilmesi sonucunda ortaya çıkması sürdürülebilirlik noktasında da moda için bir katkı sunmaktadır.
  • Mantar Deri: Yapısı itibariyle doğaya uyumlu olan bu vegan deri ayrıca hakiki deriye benzerliği ile de adını duyurmaktadır. Yumuşak, hava geçirgen ve su geçirmez olması özellikle kemer, çanta ve ayakkabı tabanı imalatında bir adım öne çıkmasını desteklemektedir.

  

 

 

Vegan Deri Nerelerde Kullanılır?


Vegan deri tekstil, ayakkabı ve mobilya sektörü başta olmak üzere birçok yerde kullanılmaktadır. Deri vegan ayakkabı, vegan deri ceket, vegan deri çanta, vegan deri kemer, vegan deri giysi, vegan deri mobilya ve vegan deri araba döşemesi, koltuğu gibi daha nice ürün ile vegan deri kişilerin karşısına çıkmaktadır.

 

 

Vegan Deri Nasıl Yapılır?

Çevre dostu doğal vegan derinin yapımında biyolojik olarak çözünen bitkisel ürünlerin kullanıldığı ve üretimi sırasında toksik kimyasallara yer verilmediği işaret edilmektedir. Bunların özellikler karbon salınımının en aza indirgendiği materyaller olduğu da vurgulanmaktadır. 

 

Vegan Ayakkabı Nedir?

Son dönemlerde ayakkabı ihtiyacı olan kişilerin internet üzerinden yaptığı aramalarda sıklıkla karşısına vegan ayakkabı kavramı çıkmaktadır. Böylece vegan ayakkabı nedir?”, “vegan ayakkabı ne demek?” ve de “ayakkabıda vegan ne demek?” sorularına yanıt arayanların vegan deri ile imalatı yapılan ayakkabılar cevabına erişmesi de gözlenmektedir. Bitki bazlı derilerin kullanımı ile tasarlanan vegan ayakkabılar gün geçtikçe kişilerin karşısına daha fazla çıkmaktadır. 

 

Vegan Deri Kullanmanın Faydaları

Her geçen gün gelişen teknoloji ve vegan deriye talebin artması ile vegan derilerin de dayanıklılığı, esnekliği ve yumuşaklığı kendini göstermektedir. Doğa ve çevre ile barışık olan vegan derinin kullanımının faydaları da bu bakımdan dikkatleri üzerine çekmektedir. Yeni girişimciler sayesinde farklı bitkisel ürünlerin baz alınması ile üretilen vegan derilerin kullanımı arttıkça hem ekonomik hem de çevresel anlamda faydaları gözler önüne serilmektedir. 

 

Vegan Deri Sürdürülebilir mi?

Çevreye, canlı türüne en az zarar veren ürünlerin deriye alternatif doğal materyallerden elde edilen vegan deriler olduğu araştırmalar doğrultusunda desteklenmektedir. Bu durumda vegan derinin sürdürülebilir özellik taşıdığını göstermektedir. 

 

Vegan Deri Esnek midir?

Uzmanların yorumlarına vegan deri esnek bir malzeme olarak tanınmaktadır. Vegan derinin üretiminde kullanılan materyale göre de esneklik derecesi değişmektedir. 

 

Vegan Deri Dayanıklı mıdır?

Bilirkişiler vegan derinin birçok farklı kaliteye göre sınıflandırıldığını bildirmektedir. Vegan deri ürününün sahip olduğu kaliteye göre de dayanıklılık gösterdiği eklenmektedir.  

 

Vegan Deri Nasıl Boyanır?

Boyanmaya çokta ihtiyaç duymayan vegan deri, gerektiği zamanlarda piyasalarda yer alan vegan deri boyaları ile boyanmaktadır.

 

Vegan Deri Bakımı

Vegan derinin bakımının diğer muadil ürünlere göre çok daha kolay olduğu yazılmaktadır. Ayrıca vegan deri bakımında boya ve koruyucu bakım ürünlerine ihtiyaç duymadığı, hafif nemli bir bez ve temizleme süngeri ile rahatça temizlendiği de eklenmektedir. Bununla beraber vegan derinin ömrünü uzatmak amacıyla vegan deri temizleyici ve onarıcı ürünlerin varlığı da gözlenmektedir. 

 

Vegan Deri ve Suni Deri Farkı

Vegan deri ile suni deri hayvan derisi içermeyen imitasyon deriler olarak bilinmektedir. Vegan deriler ananas, mantar, hindistan cevizi gibi bitkisel liflerden veya çevre dostu sentetik maddelerden elde edilmektedir. Suni deriler ise kimyasal ve petrol bazlı içerikleri ile bilinmektedir. Suni deriler Faux Leather ve PLeather adı verilen alternatiflere ayrılırken doğada kolayca çözünmemektedir. Vegan deriler ise geri dönüştürülür, sürdürülür ve çoğunlukla bitki liflerinden yapıldığından dolayı doğaya rahatça geri dönmektedir. 

 

Vegan Deri ve Gerçek Deri Arasındaki Farklar

Vegan deri hiçbir hayvansal ürün kullanılmadan elde edilen bir deri türü olarak kullanıcıların karşısına çıkmaktadır. Gerçek deri ise tamamen hayvansal bir yapıya sahip olmaktadır. Bu tanımlara göre vegan deri ve gerçek deri arasındaki en belirgin farkın vegan derinin daha ekonomik olması yönünde kendini göstermesidir. Diğer farklar da sıralanmak istenirse eğer gerçek derinin vegan deriye göre daha esnek ve gözenekli, hava geçirgenli bir yapıya sahip olduğu söylenmektedir. Sudan etkilenmeyen bir materyal olarak da tanımı yapılan vegan deri ise gerçek deriye göre daha uzun soluklu kullanım ömrüne sahip olmaktadır ve kolay kolay deforme olmamaktadır. 

Etiketler: Vegan Deri Nedir, Vegan Deri Özellikleri, Vegan Deri Çeşitleri Nelerdir, Vegan Ayakkabı Nedir
Ocak 03, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?