Suni Deri Nedir?

suni-deri-nedir

 

Suni deri, PVC olarak bilinen polivinil klorür ile poliüretan(PU) denilen hammaddelerden üretilen bir deri türüdür. Sentetik veya yapay deri olarak da adlandırılır. Suni deri, hakiki deriye alternatif olarak tekstil sektörünün büyük bölümünde kullanılmaktadır. Gerçek deri; dana, keçi, koyun gibi hayvanların derilerinden elde edilir. Suni deri ise kimyasal ham maddelerin çeşitli işlemlerden geçirilmesiyle elde edilmektedir.

Günümüz şartlarında gerçek derinin maliyetinin fazla olması, sektörde suni deriyi ön plana çıkarmıştır. Öte taraftan gerçek derinin hayvanlardan elde ediliyor olması hayvan hakları konusunda hassas olan insanları ve sektörü de yapay deriye yönlendirmiştir. Suni derinin yaygınlaşması beraberinde çeşitlendirmeyi de getirmiştir.

 

Suni Deri Çeşitleri Nelerdir?

Gerçek deriye kıyasla suni deri çeşitleri daha fazladır. Gerçek deri de belli hayvan derileri kullanıldığından renk alternatifi daha kısıtlıdır. Suni derinin işlenmesinin geliştirilmesiyle ile daha renkli ve çeşitli ürünler yapılmaktadır. Piyasada çeşitli renk ve desende suni deri çantalar, ayakkabılar ve ceketler bulabilmek mümkündür. Gerçek deri de ağırlıklı olarak siyah ve kahverengi vardır. Suni deri üretiminde ise kahverengi ve siyah suni derinin yanında farklı renklerde bulunmaktadır.

 

Suni Deri Neden Yapılır?

Teknolojinin gelişimi ve tekstil sektörünün ilerlemesiyle suni deri gerçek deriye ciddi bir alternatif olmuştur. Suni deri gerçek deri gibi doğal hammadde yerine çeşitli kimyasallar kullanılarak elde edilir. Suni derinin hammaddesi poliüretan (PU) ve polivinil klorürdür (PVC).

Deri artığı, çuha ve kâğıt benzeri şeyler, pamuklu dokuma, bitkisel lif gibi malzemeler çeşitli kimyasal işlemlerden geçirilerek inceltilir. Daha sonra pres yöntemiyle deriye benzer görünüm kazandırılır. Üst kaplama olarak ise poliüretan veya polivinil klorür tercih edilir.

 

Suni Derinin Özellikleri Nelerdir?

Suni deri kullanımı giyim, aksesuar, ev döşemesi, otomotiv sektörü gibi pek çok sektörde öne çıkmaktadır. Hayatın her alanında insanlar farkında olarak veya olmadan suni deriden üretilen ürünler kullanmaktadır. Birçok alanda kullanılan suni derinin özellikleri de çeşitlidir. Farklı renklerde ince veya kalın suni deriler üretilmektedir. Suni deri gördüğü baskı ve işlemlerden dolayı gerçek deriye benzer.

İçeriğindeki kimyasallardan dolayı yumuşak bir yapıya sahiptir. Dokunulduğunda düzgün ve pürüzsüzdür. Yüzeyindeki sentetik kumaştan dolayı suya dayanıklıdır. Leke tutucu özelliği yoktur. Emici bir yapıya sahip olmadığından lekelense bile kolay temizlenir. Kesilmelere ve deformasyona karşı dayanıklıdır.

Suni deri maliyet olarak ucuzdur. Hayvanlardan elde edilen doğal hammaddeler yerine kimyasal hammaddeler tercih edilmektedir. Bundan dolayı hayvan severlerin tercihi suni deriden yana olmaktadır. Öte taraftan plastik ve diğer çeşitli kimyasalların doğada çözülmesi uzun yıllar almaktadır. Bundan ötürü de çözümü zor plastikten üretilen suni derilere çevre aktivistleri karşı çıkmaktadır.

 

Pu Deri Nedir?

Suni deri yapımında iki kategoride üretim yapılmaktadır. Bunlardan biri polivinil klorür (PVC) diğeri ise poliüretan (PU) kaplama suni deridir. Kısaca PU deri olarak adlandırılan deri poliüretan ham maddesinden üretilir. PVC’ye göre PU deri daha pahalı fakat daha kaliteli bir yapıya sahiptir. PU deriler gerçek deriye yakın özelliklerinden dolayı daha çok tercih edilmektedirler. Gerçek deri gibi nefes alabilir yapıda ve ekolojik olması, yumuşak yapısı ve görünümü PU deriyi cazip kılmaktadır.

PU kaplama suni deri; ev döşemeleri, otomotiv, ayakkabıcılık, giyim sektöründe ve çanta kemer gibi aksesuar üretimlerinde tercih edilmektedir. 

 

Vegan Deri Nedir?

Gerçek derinin dayanıklı ve nefes alabilir özelliği binlerce yıldır insanlar tarafından tercih edilir olmasını sağlamıştır. Fakat gerçek derinin materyalinin direkt olarak hayvanlardan elde ediliyor olması hayvan hassasiyeti olan insanların tercihini değiştirmiştir. Burada vegan deri devreye girmiştir.

Vegan deri ve suni deri temel olarak birbirine benzemektedir. İkisi de hammadde olarak hayvanları kullanmamaktadır. Vegan derinin görünümü gerçek deriye benzemektedir. Hammadde olarak hayvanlar yerine bitki bazlı malzemeler kullanılır. Suni deri de PU veya PVC kaplama kullanılırken, vegan deri yapımında doğada çözülebilen bitkisel ürünler kullanılmaktadır. Ananas yaprağı, yosun, elma kabuğu, kaktüs, üzüm, mantar gibi bitkisel malzemeler kullanılan ürünler arasındadır. Böylelikle vegan deri ile hem hayvan hem de çevre dostu ürünler yapılmaktadır.

 

Suni Deri Su Geçirir mi?

Suni deri, çeşitli malzemeler işlenerek ve inceltilerek üretilir. Sonrasında üzerine plastik kaplama yapılır. Üzerindeki bu plastik kaplamadan dolayı su geçirmez özelliğe sahiptir. Gerçek derinin gözenekli olması suyun emilimini kolaylaştırır. Fakat suni deri hava almayan yapısından dolayı suya dayanıklıdır. Özellikle ayakkabı yapımında saya denilen üst katmanda kullanılan suni deri su geçişine engel olur.

 

Suni Deri Nasıl Temizlenir?

Suni derinin temizliği gerçek deri kadar zahmetli değildir. Üzerindeki plastik kaplamadan dolayı temizliği de bir o kadar kolaydır. Bu kaplama suyu emmediği gibi leke oluşumuna da yatkın değildir. Suni deri kuru temizlemeye uygun değildir. Üzerindeki kaplama veya renginde bir bozulma olmaması için çamaşır suyu ve alkol içerikli temizleyiciler kullanılmamalıdır.

Temizleyici olarak doğal içerikli sabunlar kullanılmalıdır. Pamuklu bez veya süngerler ile sulu kalmayacak şekilde kolayca temizlenebilir. Direkt olarak güneş ışığında, spot ışık altında veya yüksek ısıda kurutulmamalıdır.

 

Suni Deriden Lekeler Nasıl Çıkar?

Suni deri her ne kadar gerçek deri kadar leke tutmazsa da yine de kimi zaman lekelenmelere maruz kalabilir. Su veya yağ gibi akışkan maddeler döküldüğünde ilk yapılacak olan lekelenen bölgeyi yüzeye yaymadan bir peçete ve pamuklu bez yardımı ile emilmesini sağlamaktır. Daha sonra doğal sabunlu bir bez ile ıslak bırakmayacak şekilde dairesel hareketlerle kirlenen bölge silinmelidir.

Lekeyi çıkarmak için çamaşır suyu, alkol veya ağartıcı içeren kimyasal içerikler kullanılmamalıdır. Bu deriyi kullanılamaz hale getirebilir.

 

Suni Deri ve Gerçek Deri Arasındaki Fark Nedir?

Gerçek ve suni deri piyasası hayatın birçok alanında kullanılan ürünleri üretmektedir. Pek çok sektörde kullanılmaya başlanan suni ve gerçek deri arasındaki farklar ise şöyledir:

·         Gerçek deriyi işleme maliyeti daha pahalıyken; suni deri işleme maliyeti daha ucuzdur. Hakiki deri topuklu ayakkabı ile suni deri ayakkabı arasında fiyat farkı bulunabilmektedir.

·         Gerçek deri nefes alabilir ve nem emici özelliklerinden dolayı daha sağlıklıyken; suni deri kaplamasının nefes alma özelliği olmamasından dolayı daha sağlıksız olarak görülmektedir.

·         Gerçek deri, hayvan derilerinden kullanılarak yapıldığından kendine has bir kokusu ve pürüzlü dokusu varken; suni deri, pürüzsüz ve yapay bir doku ve kokuya sahiptir.

·         Gerçek deri de kullanılan hayvan derilerinden dolayı renk alternatifi çok olmamakla birlikte; suni deri de renk çeşidi daha fazla olabilmektedir.

·         Gerçek deri, yapısı gereği daha dayanıklı ve uzun ömürlüyken; suni deri, dayanıksız ve daha kısa ömürlüdür.

·         Gerçek derinin leke tutma özelliği ve suya karşı hassasiyeti varken; suni deri suya daha dayanıklı ve leke tutmaz bir formdadır.

·         Gerçek derinin bakımı ve temizliği suni deriye göre daha zahmetlidir.

 

Suni Deri Neden Soyulur?

Gerçek deri doğru ve düzenli bakım yapıldığında uzun yıllar kullanılabilmektedir. Suni deri ise gerçek deri kadar dayanıklı bir yapıya sahip değildir. Bu nedenle zamanla deforme olmakta ve soyulmalar görülmektedir. Suni deri ile üretilen ceket, çanta, ayakkabı gibi ürünlere gerekli özen de gösterilmediğinde soyulmaların olması kaçınılmazdır. Soyulma meydana gelen suni deri tamiri için ise deri ustalarına gitmek en iyi yöntemdir.

 

 


 
Etiketler: suni deri, deri çeşitleri, vegan deri, pu deri, pvc deri, suni deri bakımı
Eylül 27, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?