Ortopedik Ayakkabı Nedir?

ortopedik-ayakkabi-nedir

 

Ortopedik ayakkabı nedir? sorusu için ayak, bacak ve ayak bileğinin anatomik duruşuna dikkat eden, yürüyüşü destekleyen ve bunun için özel tasarlanmış ayakkabı demek doğru olmaktadır. Ortopedik ayakkabı kişinin ayağının anatomik yapısına uygunluğu baz alınmaktadır. Sağlıklı bir ayak gelişimi bireyin doğumundan itibaren takip edilmesi gerekilen bir unsurdur. Doktor teşhisi ve tavsiyesi ile belli bir yaştan sonra kullanılması gerekmektedir. Ortopedik ayakkabı ayakların vücudu daha rahat taşımasını sağlamaktadır. 

 

Ortopedik Ayakkabı Ne İşe Yarar?

Tam ortopedik ayakkabı, vücudun ayağa yaydığı baskıyı bir noktaya değil, ayağın her noktasına yayılmasını sağlamaktadır. Bu da ayağın rahatlamasını ve duruş bozuklukların önlenmesine destek vermektedir. Böylece ortopedik klasik ayakkabı sayesinde ağrılar, sızılar, yorgunluk hissi biter ve rahatlık ile konfor kendini göstermektedir. Ortopedik ayakkabı düz taban, içe basma gibi anatomik problemler olduğunda kullanımı sayesinde iyileşme görülmektedir. Kişinin ayağına uygun olarak tasarlanmış ortopedik ayakkabı, sağlığı korumak ve oluşabilecek daha yoğun sorunları engellemektedir. Ayak sağlığı iyi olan çocukların veya bireylerin ise yumuşak ayakkabılar tercih etmeleri önerilmektedir. 

 

Ortopedik Ayakkabının Özellikleri Nelerdir?

Ayaklarda bulunan rahatsızlıklara ve anatomik deformasyonlara yönelik özel olarak tasarlanan ortopedik ayakkabıların, içinin ve dışının hakiki deri olması önerilmektedir. Deri ortopedik ayakkabı arka ve yan tarafları ayak aşık kemiğine kadar uzanmaktadır. Tabanı ise mantardan yapılmış olma özelliğini taşımaktadır. Bireyin ayak yapısına göre tabanı bulunan ayakkabılar ortaya çıkmaktadır. Ortopedik ayakkabı kadın, erkek ve çocuk modellerinin kalıpları da fark göstermektedir. Ortopedik ayakkabıların tabanları genelde sert olmaktadır. Ayakkabının içi yanlarında yer alan iç kavislerin bulunması da ortopedik ayakkabıda aranan özelliklerden biridir vurgusu yapılmaktadır. Hakiki ve nefes alabilen deriden üretilmesi, özel desteklerle ayak tabanını tam desteklemesi havalı ortopedik ayakkabı için beklenen özellikler olarak yer almaktadır. Tabanları için hafif ve kaygan olmayan malzeme kullanılması ve burun ve topuk bölümlerinde özel desteklerin yer alması da diğer özellikleri olarak belirtilmektedir.    

 

Ortopedik Ayakkabı Nasıl Üretilir?

Kişinin tercihine göre belirlenen modelden yola çıkılarak analizler sonucu belirlenen ortopedik ayakkabı ortaya çıkmaktadır. Ortopedik yüksek topuklu ayakkabı ve ortopedik yazlık ayakkabı bu modellere örnek verilebilmektedir. En iyi ortopedik spor ayakkabı üretiminin dahil yapıldığı gözlenmektedir. 

 

Ortopedik Ayakkabıda Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

Ortopedik ayakkabıların sonuçta bir sağlık sorununu çözmek için kullanıldığı düşünüldüğünde, üretiminde kullanılan malzemelerin de kaliteli olması beklenmektedir. Özellikle dış ve iç kısımlarında %100 doğal deri kullanımı, iç astarının terletmeyen, nemi emebilen ve nefes alabilen malzemeden üretilmesi vurgulanmaktadır. Nefes alabilen malzemeler ortopedik ayakkabının yapısına uygun olmaktadır. Dış taban kısımlarının üretiminde mantar veya kauçuk kullanılmaktadır. Kaymaz malzeme tercihi yapılmaktadır. Ortopedik ayakkabılarda ayaktan çıkmaması için bağcıklar ve cırt cırtlı kayışlar sayesinde işlevsel bir kapatma düzeneği yer almaktadır.

 

Ortopedik Ayakkabı Kullanmanın Faydaları Nelerdir?  

Ortopedik ayakkabılar görünümlerinden çok ayağın sağlığı ve rahatlığı için kullanılmaktadır. Doğal malzemede, özel olarak üretilmeleri sayesinde ortopedik rahatsızlıklar duyan bireyler konfora kavuşmaktadırlar. Zemin sertliğine göre ayarlanabilen taban sayesinde günlük hayatta rahatlık sağlamaktadır. Kişinin rahatını kalıcı bir hale getirmeyi hedefleyen ortopedik ayakkabılar, duruş bozukluğu yaşayanların ağrılarını azaltmaktadır. Yazlık ortopedik ayakkabı ile kişi mevsimsel durumları en az yaşamaktadır. Kışlık ortopedik ayakkabı sayesinde de çetin hava koşullarında konfor sağlamaktadır. Ayakkabı içindeki boşluklar sayesinde ortopedik sıkıntı yaşayan bireyin sıkıntıları engellenmektedir. Ayrıca, ortopedik ayakkabı doğal malzemeden üretildiği içinde nasır ve mantar gibi bakteriyel sonuçlar yaşatmamaktadır. Ortopedik ayakkabılar, çocukların da yaşadığı duruş bozukları, içe basma ve ortopedik sorunları gidermektedir. Küçük yaşlarda, doğru tedavi ile daha büyük sorunların önüne geçilmektedir.

 

Ortopedik Ayakkabı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Günümüzde birçok kişi gerek hareketsizlikten, gerek fazla yorulma neticesinden, gerekse duruş bozukluklarından kaynaklı ayak ağrılarından dert yanmaktadır. Toplum içinde ortopedik ayakkabının bütün bunlara iyi geldiği yönünde bir algı yer almaktadır. Oysaki doktor kontrolü ve muayenesi neticesinde tedavi yöntemi belirlemenin en doğru yöntem olduğu vurgulanmaktadır. Ortopedik ayakkabı ayağı sıkıştırmamalı ve ayağın yapısına uygun, esnek özelliğine sahip olması gerekmektedir. 

Ortopedik ayakkabının burun kısımlarının yuvarlak olmasına dikkat edilmektedir. İç kısımlarının ise ayağın rahat edebileceği şekilde ek ayak destekleyicisine sahip olması koşulları aranmaktadır. Ortopedik ayakkabı seçiminde bu unsurların yer alması genel anatomik yapının korunması için de oldukça önem taşımaktadır. 

 

Ortopedik Ayakkabı Seçimi İle Anatomik Ayakkabı Seçimi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Piyasada çokça adı geçen anatomik ayakkabı ve ortopedik ayakkabı arasında ne gibi farklar olduğu merak edilmektedir. Bu iki tür ayakkabının seçiminde hangi farkların rol aldığı da sıkça sorulmaktadır. Anatomik ayakkabılar, ayakların şeklini alan bir esnekliğe sahip olmaktadır. Ayrıca, kullanımları sırasında basma noktaları da değişmemektedir. Ortopedik ayakkabıların yapısı ise yarı esnek olmaktadır. Ayak basma noktalarında değişiklik yapma özelliği var olmaktadır. Anatomik ayakkabılar gerçek deri dışında suni deri ya da kumaştan üretilmektedir. Bu da seçilen ürüne göre fiyatlarının değişken olmasına sebebiyet vermektedir. Ortopedik ayakkabıların üretimlerinde ise iç ve dış kısımlarında hakiki deri kullanılmaktadır. Bunun ayrıca en iyi ortopedik ayakkabı özelliklerinden biri olduğu vurgulanmaktadır. Böylece ayağın cilt yapısı da korunmaktadır. Mantar gibi bakteriyel hastalıklar baş göstermemekte ve nasır, batık gibi rahatsızlıklar oluşmamaktadır. 

Ortopedik ayakkabı öncelikle doktor teşhisi ile belirlenmektedir. Ayakkabı modelleri erkek, kadın ve çocuk ortopedik ayakkabısı olmaktadır. Bunlar dışında spor ortopedik ayakkabı, kadın ve erkek ortopedik terlik seçenekleri yer almaktadır. 

 

Ortopedik Ayakkabılar Kaç Yaşına Kadar Kullanılabilir?

Özellikte erken yaşlarda fark edilen ve teşhisi konulan bu bozuklukların tedavisi önemli olmaktadır. Daha ileri dönemlerde dönüşü olmayan sıkıntıların engellenmesinde de fayda sağlamaktadır. Ebeveynlerin gözlemlemeleri sonucunda yapılan doktor kontrolleri erken teşhisi desteklemektedir. Bu yüzden ayak konusunda iyi bir ortopedistin uygun gördüğü bir ortopedik ayakkabı kullanımı önem kazanmaktadır. İlk çocukluk çağlarında yani beş yaşına kadar düz tabanlık normal karşılanmaktadır. Bazı çocuklar için bu sekiz-on yaşlarında da olabilmektedir. Ayakkabıların çabuk eskimesi, içe doğru basma, bacaklarda dinmeyen ağrılar ortopedi sıkıntısı olabilecek çocuklarda görülebilen sıkıntıların başında yer almaktadır.


 
Etiketler: ortopedik ayakkabı, ortopedik ayakkabı seçimi, ortopedik ayakkabı faydaları, ortopedik ayakkabı özellikleri
Eylül 27, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?