Deri Çanta Nasıl Temizlenir?

deri-canta-nasil-temizlenir

Çanta, her yaştan kadının ve erkeğin vazgeçilmez aksesuarı haline gelmiştir. Yaygın olarak kadınlar tarafından kullanılmaktadır. Fakat günümüz koşullarında erkekler arasında da çanta kullanımı artmıştır. Kullanılan çantanın şıklığı kadar materyali de önemlidir. Çanta denilince ilk akla gelen hakiki deri çantadır.

Eski çağlardan günümüze binlerce yıldır dayanıklılığını koruyan deri, tekstil sektörünün vazgeçilmezidir. Derinin dayanıklı yapısı deri çantaların da uzun süre kullanılabilir olmasını sağlamıştır. Önceleri sağlam yapısından dolayı tercih edilen deri, zamanla estetik hale getirilmiştir. Deri çanta, spor veya klasik giyime rahatlıkla uyum sağlar. Hakiki deri çanta dayanıklı yapısı ile uzun yıllar kullanılır. Deri çantanın uzun ömürlü olabilmesi için bakımının da özenle yapılması gerekir.

 

Deri Çanta Bakımı Nasıl Yapılır?

Deri çanta doğru kullanım ve bakım ile uzun yıllar kullanabileceğiniz bir üründür. Zevkle kullanılan deri çantaların ilk günkü kalitesini koruması için bakımını da düzenli olarak yapmak gerekir. Deri çanta, kirlenmesini veya lekelenmesini beklemeden düzenli aralıklarla temizlenmelidir.

Deri çantaya kuru temizleme yapılabileceği gibi evdeki imkanlarla da temizleme ve bakım yapılabilir.  Düzenli olarak tozlardan temizlenen deri çantalar, doğru materyallerle yapılan bakımla kalitesini muhafaza eder.

 

Evde Deri Çanta Bakımı Nasıl Yapılır?

Her gün kullanılan deri çantaların düzenli temizlenmesi gerekir. Gerçek deri çantanın temizliği ve bakımı suni deri çanta temizliği kadar kolay değildir. Suni deri çantaya göre daha dayanıklı olan hakiki deri çantanın bakımını da dikkatli yapmak gerekiyor. Bu temizleme ve bakım için evde herkesin kolaylıkla yapabileceği yöntemler mevcuttur. Her evde bulunabilecek malzemelerle deri çantaların bakımı yapılabilir.

Deri çantayı temizlerken ilk yapılması gereken içi boşaltılan çantanın astarındaki tozların ve kirlerin temizlenmesidir. Daha sonra, tüy bırakmayan kuru bir bez veya yumuşak tüylü fırça ile çantanın üzerindeki tozlar temizlenir. Ağartıcı veya ağır kimyasal içerikli olmayan temizleyicilerin kullanılacağı bir sulu karışım hazırlanır. Pamuklu bir bez yardımı ile çantanın dış yüzeyi, bastırılmadan hafif bir şekilde silinir. Silindikten sonra kurumaya bırakılır. Kuruma direkt güneş ışığına veya ısıya maruz bırakmadan yapılmalıdır.

Temizlenen deri çantanın bakımı için diğer yapılması gereken yağlama işlemidir. Deri çanta zamanla kurur ve elastikiyetini kaybeder. Kuruyan çantada çatlaklar ve soyulmalar olabilir.  Bunları önlemek için deri çantalar düzenli aralıklarla yağlanarak temizlenmelidir. Bunun için tatlı badem yağı veya vazelin ile deri temizleme yapılabilir. Renkli deri çantalar için ise renklerine uygun deri cilalarından yararlanılabilir. Pamuk veya sünger yardımıyla gerekli miktardaki yağ çantanın yüzeyine sürülür. Yağ, deriye nüfuz edene kadar ovulur. Yağlanan deri çanta bir gün boyunca kurumaya bırakılır. Kuruma işlemi yine direkt güneşe veya ısıya maruz kalmayacak şekilde yapılır.

Beyaz Deri Çanta Nasıl Temizlenir?

Deri çanta denilince çoğunlukla akla kahverengi veya siyah deri çanta gelir. Fakat özellikle bahar ve yaz aylarında kıyafette olduğu gibi çantalarda daha açık renkler tercih edilir. Beyaz deri çanta en çok tercih edilen renklerden biridir. Yine krem rengi deri çanta da tercihler arasında yerini almaktadır. Açık renkler şık ve estetik durmaktadır. Fakat kiri ve tozu da çabuk belli eder. Bu nedenle beyaz ve krem deri çanta temizliği, koyu renk çantalara göre daha sık yapılmalıdır.

Beyaz deri çanta temizliği de kuru temizleme yöntemi veya evde uygulanabilecek yöntemlerle yapılabilir. Beyaz deri çanta temizliğinde de çamaşır suyu gibi aşındırıcı veya ağartıcı bir temizleyici kullanılmamalıdır. Beyaz çamaşırlarda lekeyi çıkartmak için kullanılan yöntemler denenmemelidir. Beyaz olsa bile derinin hassaslığından dolayı çanta deforme olabilir. Doğal içerikli sıvı sabun veya deri temizlemeye uygun içerikli temizleyiciler kullanılmalıdır. Beyaz deri çanta pamuklu bir bez veya sünger ile dairesel hareketlerle silinmelidir.

 

Deri Çantadan Leke Nasıl Çıkar?

Deri çantadaki lekeleri temizlerken hassas olmak gerekiyor. Deriyi deforme edecek veya renginde bozulmalar yaratacak kimyasallar kullanılmamalıdır. Deri çantadaki lekelenmeler için farklı yöntemler vardır. Su ve yağ gibi akışkan şeyler döküldüğünde ilk yapılacak olan pamuklu bez veya bir peçete yardımıyla fazlalığın emilmesini sağlamaktır. Deri çantada su lekesi oluştuğunda, lekeli bölgeyi sıcak suyun buharına 5-10 saniye tutup kuru pamuklu bir bezle kurulayabilirsiniz.

Basit lekeler için ise deriyi temizlemek için kullanılan özel temizleyicilerden veya doğal içerikli sabunlardan faydalanabilirsiniz. Bir miktar su ve hassas ciltler için oluşturulmuş sıvı sabunla hazırlanan karışımla lekeli bölgeyi aşındırmadan silebilirsiniz. Mürekkep, oje, yağ gibi daha zorlu lekeler için kuru temizleme yapılmalıdır. Evde uygulanan yöntemlerle, deri çanta kullanılamaz hale getirilebilir.   

 

Deri Çanta Nasıl Yıkanır?

Sık kullanılan deri çantalar dikkatli kullanılmadığında ve düzenli olarak temizlenmediğinde kir ve lekeler oluşabilir. Beyaz veya krem deri çanta ise kirlenme konusunda daha hassastır. Deri çantalar kirlendiğinde akla hemen yıkamak gelir. Bu çok yanlış bir yöntemdir. Deri çantada yıkama yapılmamalıdır. Deri suya karşı hassas bir yapıya sahiptir. Üzerinde lekelenmeler meydana gelir. Bu nedenle çamaşır makinesinde veya elde yıkama gibi yöntemler uygulanmamalıdır.

 

Deri Çantalarda Kullanımda Nelere Dikkat Edilmeli?

Deri çantanın bakımı kadar kullanım şekli de çok önemlidir. Ne kadar dikkatli kullanılırsa deri çantanın ömrü o kadar uzun olur. Uzun yıllar kullanılabilir olması hassas olduğu gerçeğini değiştirmez. Bu nedenle deri çanta kullanımı özen istemektedir.

Çanta içerisine deriye zarar verecek sivri ve delici şeyler konulmamalıdır. Yine özellikle kadınların çantalarında bulunan akıcı makyaj malzemeleri ve parfüm gibi sıvı maddeler ekstra bir çantanın içine konulmalıdır. Sprey ve parfüm gibi şeyler dikkatli kullanılmalıdır. Kullanılırken çantaya gelmeyecek şekilde sıkılmalıdır. Bu tür kimyasallara maruz kalan çanta yüzeyi deforme olabilir.

Çantaların konulduğu yerlerde dikkatli seçilmelidir. Çantanın alt tarafına zarar verecek yüzeylere konulmamalıdır. Direkt olarak suya maruz kalan deri deforme olacağından, yağmurlu havalarda çantanın suyla temasından kaçınılmalıdır. Güneş ışınları da deriye zarar vereceğinden direkt olarak ısıya veya güneşe maruz bırakılmamalıdır. Elde veya çamaşır makinesinde yıkama yapılmamalıdır.

Dikkatsiz kullanılan ve gereken bakım yapılmayan deri çantalar zamanla soyulur. Derisi soyulan çantaların tamiri de bu konuda yetkin olan kişiler tarafından yapılmalıdır. Özellikle hasarlı çantaların evde tamir edilmeye çalışılması çantayı kullanılmaz hale getirebilir. Bu nedenle deri çanta tamiri mutlaka deri ustaları tarafından yapılmalıdır.

 

Deri Çanta Nasıl Muhafaza Edilir?

Deri çantanın doğru muhafaza edilmesi de çanta ömrünü uzatan önemli bir konudur. Kullanılmayacak olan deri çantaları uygun kılıflarda ve dolaplarda muhafaza edilmelidir. Deri çantalar alındığında yanında verilen veya dışardan kolaylıkla temin edilecek ince kılıflar içinde saklamak gerekir. Kılıfların hava alıyor olması önemlidir. Hava almayan plastik poşetler kesinlikle tercih edilmemelidir. Her evde bulunan pamuklu kumaştan olan yastık kılıfları içinde de muhafaza edilebilir. Yine uygun kılıflara konulan çantalar güneş almayan dolaplara konularak muhafaza edilir.

Deri çantalar kullanılmadığında içleri doldurularak kaldırılmalıdır. İçi boş olan çanta zamanla içe doğru çökmeler yapabilir. Bu nedenle kullanılmayan deri çanta kağıtla doldurulmalıdır. Genellikle gazete kağıdı tercih edilse de gazete kağıdının kokusu ve bıraktığı tozlar çantaya zarar verebilir. Yağlı fırın kağıtları bu iş için daha uygundur.

Etiketler: deri çanta, deri çanta bakımı, deri çanta temizliği, deri çanta çeşitleri
Eylül 27, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?