Babet Nedir?

Babet Nedir?

Babet, görünüş olarak balerinlerin kullanmış olduğu ayakkabılara benzeyen hafif yapıya sahip ayakkabı çeşitlerinden birisi olmaktadır. Balerinlerin ayakkabılarından ilham alınarak üretilen babetler, 1950 yıllarında Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor gibi popüler isimler sayesinde gündem olmuştur.

Ayakkabını üst kısmı için tek parça esnek ve yumuşak malzeme kullanılırken alt kısmı için ise düz kauçuk taban kullanılarak üretilmektedir. Üretiminde kauçuk tabana alternatif olarak kanvas, PVC, naylon gibi malzemelerde kullanılabilmektedir. Topuk başlığı ve manşetleri olmayan kadın babet modelleri yaz aylarında hemen hemen herkesin ayağında görülmesi mümkün ürünler olmaktadır. Herkesin dolabında bir tane de olsa yer edinmiş olan bu ürünler her çeşit kıyafet ile kombinlenebilme zenginliğine sahip olmaktadır.

Topuksuz ya da az topuklu olarak bilinen babetler kolay giyilip çıkarılabilmesi ile kullanıcısına kolaylık sağlamaktadır. Rahat bir ayakkabı modeli olarak bilinen babetler gelin babet, günlük babet, sivri burun babet, abiye babet, topuklu babet, taşlı babet, gibi zengin babet modelleri ile kullanıcıların tercihine sunulmaktadır.

 

Babet Özellikleri Nelerdir?

Farklı tasarım özellikleri sayesinde her yaştan kadının dolabında bulunan babetler rahatlıkları ile ön plana çıkmaktadır. Esnek ve rahat tabanı sayesinde tercih edilen babetlerin topuk ve ayak uçları aynı düzlem üzerinde yer almaktadır. Topuk yükseltisi bulunmayan ayakkabılar farklı materyal ve kumaştan üretilmektedir. Günlük ve özel günlerde kullanım için uygun olan ayakkabıların farklı renk ve desen seçenekleri mevcut olmaktadır. Oldukça geniş model çeşitliliğine sahip olan babetler kolay giyilebilir olmaları ile de bilinmektedir. Geniş kullanıcı kitlesine sahip olan babatler her zevk ve tarza hitap edebilecek çeşitliliğe sahip olmaktadır.

 

Babet Ayakkabı Çeşitleri Nelerdir?

Babet ayakkabılar geniş ürün yelpazesine sahip olmaktadır. Bu özellikleri ile her kesimden ve tarzdan kullanıcıya hitap edebilmektedir. Kullanımı popüler olan bazı babet çeşitleri şu şekilde listelenmektedir:

Beyaz babet: Abiyelerin, gelinliklerin altına tercih edilen beyaz babetler aynı zamanda ilkbahar ve yaz mevsimlerinde de kullanıcıların tercih ettiği renk çeşitleri arasında yer almaktadır. Oldukça şık ve kurtarıcı bir parça olması ile kullanıcılar tarafından yoğun bir şekilde tercih edilmektedir.

Topuklu babet: Arka kısmında yükseltisi bulunan modeli olmaktadır. Farklı renk ve tasarımlarda üretilerek satışa sunulmaktadır.

Taşlı babet: Şık ve gösterişli yapıya sahip bu modeller özellikle özel davetler ve günlük hayatta kullanıma uygun olmaktadır.

Abiye babet: Abiye elbiselerin altında kullanım için tasarlanan bu modeller topuklu ayakkabılardan daha konforlu oldukları için tercih edilmektedir. Bu sayede kullanıcısına hareket kolaylığı sağlamaktadır.

Bilekten bağlamalı babet: İpli babet olarak da bilinen bu modeller rahat ve şık olması sebebiyle yoğun olarak tercih edilmektedir.

Bej babet: Bej renge sahip olan bu babetler canlı renklere sahip kıyafetler ile kombinleneceği zaman tercih edilen ürünler olmaktadır.

Kemerli babet: Ön veya arka kısmında kemer aksesuarının bulunduğu babet modeli olmaktadır. Şık tasarıma sahip olması sebebiyle özel günlerde tercih edilmektedir.

Süet babet: Süet kumaştan üretilmeleri sebebiyle süet babet adı verilen model özel günlerde kullanım için tercih edilmektedir.

Rugan babet: Parlak bir yapıya sahip olan bu modeller özel günlerde kullanıma uygun olmaktadır. Rugan modellerde genellikle siyah babet tercih edilmektedir.

Renkli babet: Pembe babet, yeşil babet, mavi babet, lacivert babet gibi göz alıcı renklere sahip olan babet modelleridir. Bu ürünler farklı tasarım ve modellerde üretilmektedir.

 

Babetler Nasıl Giyilir?

Kullanıcılar her kıyafet modeli ile babet kombinleri oluşturabilmektedir. İster en sevilen jeanle, ister şıklığın adı etek ya da elbiseler ile ister rahatlığın adresi taytlar ile kombinlenebilen babetler farklı ve tarz bir görünüm yaratılmasına olanak sağlamaktadır. Kullanıcılara ofis şıklığı, sokak serbest stili gibi pek çok hava sunabilme özelliğine sahip olan babetler tamamladığı kombinler ile göz doldurmaktadır.

 

Babet Ne Zaman Giyilir?

Açık bir yapıya sahip olan babetlerin giyimi yaz ve ilkbahar mevsimleri için uygun olmaktadır. Sıcak havalarda kombinlere şıklık katması ile de içleri ısıtan babetler kış aylarında da kısa çoraplar ile nadir de olsa kullanılabilmektedir.

 

Babet İçine Ne Giyilir?

Babet ayakkabı içerisine genellikle adını da kendisinin verdiği babet çorapları olarak bilinen çoraplar giyilmektedir. Ayakkabının ayağı vurmaması için ince ve kısa, ayakkabıdan görünmeyecek babet çorapların giyilmesi tercih edilmektedir. Kış aylarında giyilecek olan babetlerin içerisine ise uzun çoraplar tercih edilmektedir. Ten rengine ve siyah renge sahip külotlu çorap ya da diz altı diz üstü çorapları da babetlerin içine giyilmesi tercih edilen ürünler olmaktadır.

 

Babet Genişler mi?

Babet modelleri ilk başka biraz ayağı sıksa da kullandıkça ayağın şeklini alarak az da olsa genişleme yapmaktadır. Bu sebeple babet alırken bana olmadı diye bir numara büyük babet alınması yanlış bir tercih olmaktadır. Bazı babet modelleri yapısı gereği genişleme yapmamaktadır. Bu modeller zamanla ayağı sıkıp rahatsız ederse ayakkabıcıya götürülerek genişletilebilmektedir.

 

Doğru Babet Nasıl Seçilir?

Doğru babet seçimi yapabilmek için babet modelinin ayakları yanlardan sıkmaması, en uzun parmak ile ayakkabı ucu arasında yaklaşık 1 cm mesafe olması gerekmektedir. Babetler genelde ilk kullanımlarında ayakları topuk kısımlarından vurabilmektedir. Bunun sebebi yanlış babet seçimi ya da babetin üretilmiş olduğu malzemeden kaynaklanmaktadır.

 

Babetler Nasıl Temizlenir?

Her ayakkabı gibi babetler de zamanla aşınarak kötü görüntü vermeye başlayabilmektedir. Bu sebeple ayakkabılara ilk günkü görüntüsünü kazandırmak için yumuşak bir fırça yardımıyla ya da nemli bir bez kullanarak temizlenmesi gerekmektedir.

Süetten yapılan modellerin su ile temasından kaçınılmalıdır. Bu durum ayakkabının lekelenmesine sebep olmaktadır. Ayakkabı temizlendikten sonra koruyucu sprey kullanarak ileriye dönük bir tedbir alınabilmektedir. Koruma spreyi kanvas babetlerin bakımını da sağlamaktadır. Rugan veya deri babetlerin temizliği ayakkabı cilası ile yapılmalıdır.

Babetlerin çorapsız giyilmesi zamanla kokmasına ve bakteri birikmesine sebep olabilmektedir. Bakteri oluşumunu önlemek için pudra ve karbonat soda karışımı babetteki kokusunu gidermesine ve ayakkabıda oluşan nemin emilmesine yardımcı olmaktadır.

Etiketler: Babet
Şubat 04, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?