Ayakkabı Nasıl Boyanır?

ayakkabi-nasil-boyanir

İyi ve kusursuz görünmek sadece modaya uygun kombinlerin kişilere yakışması ile olmamaktadır. Bakımlı ve temiz olmak da iyi görünmenin bir parçası olarak kişilerin karşısına çıkmaktadır. Bu yüzden her ne kadar mükemmel uyum sergileyen bir giysi bütünlüğünün içinde olunsa da ayakkabılar bakımsız, kirli ve boyasız göründüğünde hep bir nokta eksik kalmaktadır. Ayakkabıların düzenli boyanması harika bir görünümü getirmenin yanında, onların ömürlerini de uzatmaktadır. Bunun için ayakkabıların darbelerden korunma ile beraber, ayakkabı boyası ve fırçası ile düzenli bakım yapılması önerilmektedir. Piyasalarda rahatlıkla bulunan ayakkabı boya seti ile boyama işleminin de doğru yapılması sayesinde kusursuz görünümlü ve daha yeni alınmış izlenimi yaratan ayakkabılara kavuşmak kolay olmaktadır. 

 

Ayakkabı Boyama Teknikleri Nelerdir?

Ayakkabı boyama teknikleri incelendiğinde ilk dikkat çeken unsurun boyama işlemi için gerekli olan malzemeler olduğu fark edilmektedir. Buna göre malzemeler sıralanmak istenirse aşağıdaki gibi olmaktadır.

  • Ayakkabı boyası,
  • Boya süngeri,
  • Ayakkabı cilası,
  • Cila süngeri,
  • Cila fırçası,
  • Temiz bez,
  • Ayakkabı fırçası.

Bu genel malzeme listesi doğrultusunda ayakkabıların rahatlıkla boyanması yanında, ayakkabının imalat malzemesine göre de ayakkabı boyama ve temizleme malzemelerinin değiştiği unutulmamaktadır. Çünkü bir deri ya da süet veya nubuk ayakkabının bakımı için farklı ürünler önerilmektedir. 

Ayakkabı boyama malzemeleri sıralandıktan sonra ayakkabı boyama teknikleri de şu şekilde kişilerin karşısına çıkmaktadır.

  1. İlk olarak varsa bağcıkları çıkarılan ayakkabıların temiz, kuru ve kalıntısız olması vurgulanmaktadır. Bunun için ayakkabının üzerindeki toz ve çamur nemli bir bez ya da bir ayakkabı fırçası yardımıyla temizlenmektedir.
  2. Ayakkabı boyama işlemine geçmeden önce ellerin kirlenmesi istenmiyorsa lateks eldiven kullanımı çözüm üretmektedir. Eldivenlerin takılmasından sonra boya süngeri boyaya batırılmakta ve alınan bir miktar boya dairesel hareketlerle ayakkabının üzerinde gezdirilmektedir. Boyanın kuruduktan sonra çatlayıp dökülmemesi için de ince bir katman şeklinde sürülmesi yazılmaktadır 
  3. Normal oda sıcaklığında boyanın 5-10 dakika kuruması beklenmektedir. Boya kurudukça renginin de matlaştığı hemen fark edilmektedir.
  4. Daha sonra cilalama işlemi yapılmaktadır. Bunun için de aynı boyada olduğu gibi cila süngeri cilaya batırılmakta ve yine dairesel hareketlerle ayakkabının boyalı yüzeyine uygulanmaktadır. 
  5. Son dokunuş olarak da cila kuruduktan sonra boya ve cilanın deriye işlemesi için ayakkabılar fırçalanmaktadır. 

Boyanması istenilen ayakkabılara mümkünse serin havada ya da akşam saatlerinde işlem yapılması önerilmektedir. Topuklu ayakkabı boyama konusunda da topuğun üzerinin kaplı olduğu malzemeye göre boya ürünü kullanılmaktadır. Yüzeyde uygulanan boyama işleminin topuk için de geçerli olduğunun altı çizilmektedir. 

 

Ayakkabıyı Hangi Boya ile Boyanır?

Ayakkabıların doğru boya ile boyanması adına ayakkabının üretiminde kullanılan materyaline ve buna ek olarak ayakkabının rengine dikkat edilmektedir. İster kadın ister erkek ayakkabısı olsun deri, süet ve nubuk malzemelerine uygun boya ile ayakkabı temizleme ürünlerinin farklı olduğu bilinmektedir. Deri ayakkabı boyası ile süet ayakkabılarının boyanması geri dönüşü olmayan sonuçlar getirmektedir. Ayakkabıların materyaline uygun seçilen boyalar sprey, katı, jel veya likit formalarda satışları bulunmaktadır. Ayrıca ayakkabı boya renklerine de değinmeden önce ayakkabıların sadece cila ve ara kat şeklinde parlatılması istendiğinde şeffaf ayakkabı boyalarının da iş gördüğü söylenmektedir.  

Ayakkabı boyama malzemeleri içinde yer alan ayakkabı boyası seçilirken boyanacak ayakkabının rengine uygun seçim yapılması belirtilmektedir. Ayakkabı boyası renkleri içinde yer alan siyah ayakkabı boyası, kahverengi ayakkabı boyası ve krem ayakkabı boyası seçenekleri klasikler arasında yer almaktadır. Ayrıca kombinlere uygun ayakkabıların farklı renklere sahip olduğu düşünüldüğünde de haki ayakkabı boyası, gold ayakkabı boyası, taba rengi ayakkabı boyası ve hatta pembe ayakkabı boyası alternatiflerinin varlığı fark edilmektedir. Bütün bunlara ek olarak “beyaz ayakkabı siyaha boyanır mı?” sorusu da sorulmakta ve yanıt olarak kalıcı ayakkabı boyası ile de ayakkabı rengi değiştirme bahsedilmektedir. 

 

Deri Ayakkabı Nasıl Boyanır?

İnternet üzerinden sıklıkla yapılan sorgulamalardan biri olan “deri ayakkabı boyanır mı? sorusu için evet yanıtını vermek mümkün görülmektedir. Deri ayakkabıların boyanması için ayakkabı boyama teknikleri başlığı altında yer alan boyama malzemeleri ve adımları tek tek uygulanmaktadır. Ayakkabının rengine uygun bir deri ayakkabı boyası sayesinde tüm gün ayakları taşıyan ve onlara konfor sağlayan ayakkabıların bakımları yapılmaktadır. 

 

Spor Ayakkabı Nasıl Boyanır?

Spor ayakkabılar ister yürüyüş esnasında istenirse okul veya işe gidişlerde kullanılan diğer türleri gibi bakımı hak etmektedir. Günümüzde ayakkabı bakımı üzerine sınırsız ürün seçeneğinin yer alması spor ayakkabı bakımına da fayda sağlamaktadır. Ayakkabı boyama işlemleri sırasıyla izlenmektedir. Ardından spor ayakkabı boyası adı altında bulunan beyaz deri ayakkabı boyası ile hem ayakkabıların yüzeyine hem de tabanına rahatlıkla işlem uygulanmaktadır. Böylece “beyaz ayakkabı boyası nasıl kullanılır?” sorusunu da yanıt bulunmaktadır. 

 

Botlar Nasıl Boyanır?

Ayak giyim ürünleri arasında yer alan ve özellikle kışın o zorlu hava koşullarına tam koruyuculuğu ile imzasını atan botlar da üretiminde kullanılan materyallerine göre boya ve bakım işlemi görmektedir. Önce yağmur, çamur ve kar kalıntılarının üzerinden temizlendiği, kurutulduğu botlar uygun boya ürünü ile her zaman boyanmaya hazır hale getirilmektedir. Eğer bahsi geçen botlar bağcıklı ise boya işlemi öncesinde bağcıklarının çıkarılması işlemin daha pratik yapılmasına zemin hazırlamaktadır. 

 

Süet Ayakkabı Nasıl Boyanır?

Süet ayakkabı nasıl boyanır?” için özellikle süet ayakkabısı almayı düşünenlerin sorusudur demek yerinde olmaktadır. Süet ayakkabıların bakımı için üretilen boyaların bu ayakkabı yüzeyinde tercih edilmesi önemle vurgulanmaktadır. Yumuşak kıllı ayakkabı fırçasının süet yüzeylerin hassaslığına uygun olduğu da atlanılmamaktadır. Yağmurlu havalarda giyilmemesi önerilen süet ayakkabıların bakımı ve boyası yapılırken içerisine kâğıt havlu ile destek sağlandığı da bilinmektedir.  Süet ayakkabısının rengine uygun seçilmiş olan siyah, kahverengi, bej veya lacivert süet ayakkabı boyası ile ayakkabıların bakımı üst düzeyde yapılmaktadır. Bir de süet silgiler sayesinde de günlük temizliğin yapılması süet yüzeyin uzun ömürlü olmasına destek sunmaktadır. 

 

Bez Ayakkabı Nasıl Boyanır?

Yaz mevsimin en gözde parçalarından biri olan bez ayakkabılarının da boyanması bez ayakkabı boyası yardımı ile gerçekleşmektedir. Bez veya keten ayakkabı boyası uygulanan ayakkabılar ilk günkü formunu yakalamaktadır.

 

Nubuk Ayakkabı Nasıl boyanır?

Kadifeye yakın bir görünüme sahip olan nubuk ayakkabılar hakkında “nubuk ayakkabı boyanır mı?” sorusuna da sıklıkla rastlanmaktadır. Süet dış yüzeylerle karıştırılan nubuk malzemesinin boyanması için de ayrı içeriklere sahip sprey nubuk ayakkabı boyaları bulunmaktadır. Boyamadan sonra nemli ve güneşli ortamda bırakılmayan nubuk ayakkabıların işlem sonrası kuruması için 2-3 saatte ihtiyacı olduğu da belirtilmektedir. 

 

Sprey Boyayla Ayakkabı Boyanır mı?

Deri, nubuk ve süet yüzeyler için kolay kullanım da sağlayan sprey ayakkabı boyası ile ayakkabılar pratik bir şekilde boyanmaktadır. 

 

Ayakkabı Tabanı Nasıl Boyanır?

Sararan ya da kötü görünen ayakkabı tabanları için ayakkabı tabanı boyama işlemi öncesinde yüzeyin detaylı bir şekilde temizlenmesi söylenmektedir. Daha sonra ayakkabı yüzeyine buluşması istenilmediği için yüzey kısma iz yapmayan bant yapıştırılmakta ve uygun fırçalar yardımı ile ayakkabı taban boyası tabana uygulanmaktadır. Bu işlemden sonra 24 saat taban boyasının kuruması beklenmektedir. 

 

Akrilik Boya ile Ayakkabı Boyanır mı?

Son dönemlerde internet arama motorlarında yer alan “akrilik boya ile ayakkabı boyanır mı? sorusu gün geçtikçe popüler bir hal almaktadır. Sorunun cevabı da evet olmaktadır. Uzmanların uyarısı ise uygulamanın ince ve dikkatli işçilik gerektirdiği yönünde olmaktadır. Hatta ilk olarak eski bir ayakkabı da deneme yapılmasının da altı çizilmektedir. 

 

Ayakkabı Boyanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ayakkabı boyanırken istenmeyen durumların oluşmaması için yavaş ve emin adımlarla ilerlemek fayda sağlamaktadır. Sonuçta bir boya işlemi söz konusu olduğundan “ayakkabı boyası nasıl çıkar?” sorusu da kendini göstermektedir. Ayakkabı boyalarının özellikle tekstil ürünlerinden çıkarılması için en uygun ve pratik çözümün alkol veya alkol içeren bir çözelti kullanılması yönünde olmaktadır. Tinerin bu lekeleri kumaşlardan uzaklaştırma faydasından da bahsedilmektedir. 

Etiketler: Ayakkabı Nasıl Boyanır, Ayakkabıyı Hangi Boya ile Boyanır, Spor Ayakkabı Nasıl Boyanır, Botlar Nasıl Boyanır
Ocak 03, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?