Kösele Ayakkabı Nedir?

kosele-ayakkabi

Kösele Ayakkabı Nedir?

Kösele ayakkabı nedir?” sorusu özellikle klasik model ayakkabı ihtiyacı duyanların cevabını arattığı bir konu olmaktadır. Erkek ayakkabı seçeneklerinde ayrı bir yere sahip olan kösele ayakkabı, sunduğu işlevsellik, şıklık ve rahatlık nedeniyle günlük hayatta fazlasıyla tercih edilenlerin içinde yer almaktadır. Çünkü imalatı esnasında tabanında sağlam hayvan derileri kullanılması bu durumun başında gelmektedir. Erkek modasının önemli parçalarından olan modelleri ile ayakların nefes almasını sağlaması da ona ekstra bir artı kazandırmaktadır. Moda dünyasında geçmişten gelen ve en sık kullanılan erkek ayakkabı modellerinden biridir. 

 

Kösele Nedi̇r?

Küçük ve büyük baş hayvanların derisi kullanılarak üretimi yapılan dayanıklı ve sert malzeme yanıtı “kösele ne demek?” sorusuna ışık tutmaktadır. Kösele sözcüğü öküz, manda gibi büyükbaş hayvanların işlenmiş derisi olarak tanımlanmaktadır. Ayakkabıların topuklarında veya tabanlarında kullanılan bu dayanıklı malzeme sayesinde sert ve dayanıklı ürünler ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda kösele kullanılarak üretilen kösele taban ayakkabılara da kösele ayakkabı denilmektedir.  Kösele taban ayakkabı doğal olduğu için en sağlıklı taban sınıfının başında gelmektedir. Nefes alabilme özelliği ile teri önler ve koku, bakteri oluşumunun önüne geçmektedir. 

 

Kösele Ayakkabılar Nasıl Üretilir?

Kösele ayakkabı üretiminde gerçek deriler, içinde çeşitli kimyasallar bulunan havuzlarda bekletilerek kalınlaştırılır ve sonrasında da ıslanan bu derilere tavlanma işlemleri uygulanmaktadır. Sonraki adım olarak ayak ölçülerine göre kesilmekte ve hünerli eller ile diz üzerine yerleştirilen ütü demirinde çekiş yardımı ile dövülerek yoğun bir kıvam almaktadır. Kösele ayakkabıların uzun bir mazisi bulunmaktadır ve bu mazide birçok hayvan derisi ile kösele ayakkabı üretimleri yapılmıştır. Köseleler 3 ile 5 mm kalınlığında ve toprak renginde üretimi yapılan deri malzemeler olmaktadır. Modanın çeşitliliği sayesinde de günümüzde özellikle yazlık ayakkabıların tabanında kullanılan beyaz köseleler kendilerini hemen fark ettirmektedir. 

 

Kösele Ayakkabı Özellikleri Nelerdir?

Kösele ayakkabı özelliklerinin incelenmesi kösele kundura kavramını da getirmektedir.  “Kundura ne demek? sorusuna da net şekilde İtalyanca’dan Türkçe’ye geçen bir sözcük olduğu vurgulanmaktadır. Kundura için işçiliği geniş ve bağcıksız ayakkabı tanımı sayesinde de tabanı kösele olan kunduruların ilk dikkat çeken özelliğinin ayağa yüksek konfor sağlaması olduğu dikkat çekilmektedir. Doğal yapıya sahip olan bu türler sağlık açısından kullanıcıların tercihleri arasına girmektedir. Kösele ayakkabı ya da kunduralar kullanışlı yapılara sahiptir ve ayrıca erkeklerin şık görünmelerini de desteklemektedir. Bütün bunların yanında bir diğer özellik olarak kösele ayakkabılar suya dayanıklı olmamaktadır ve su ile fazla temas içinde bulundukları takdirde de hemen kırılma, aşınma göstermektedir. 

 

Kösele Ayakkabı Çeşitleri Nelerdir?

Tam bir klasik parçalar olan kösele ayakkabılar, üstün şıklık sunmaktadır. Rahat ve stil sahibi kösele kundura modelleri içinde en çok tercih edilenler erkek kösele deri seçenekleri olmaktadır. Özellikle deri parlak modelleri özel organizasyonlarda giyilen takımlarla tercih edilmektedir. Günlük yaşamda da bağcıklı ve bağcıksız kösele ayakkabı çeşitliliği mağaza raflarında göz doldurmaktadır. Kış mevsiminde kullanımına uygun kösele bot seçenekleri yanında kösele yazlık ayakkabı modelleri de püsküllü veya tokalı detayları ile müşterilerin beğenilerine sunulmaktadır.  

Erkek kösele ayakkabısı çeşitliliğinde klasik modeller dışında safran rengi, haki veya kırmızı, gri renklerle beraber kroka, zımba veya kamuflaj gibi detay desenler de kendi tarzını yansıtmak isteyenlerin tercihleri arasında bulunmaktadır. İtalyan kösele ayakkabı da el yapımı üstün işçilik sayesinde kaliteyi özel ve seçkin İtalyan stili ile buluşturmaktadır. Tasarımları ve kendine has çizgileri ile kösele ayakkabı çeşitleri, yıllara meydan okuyarak klasik seven her erkeğin ilk tercihi olmaya devam etmektedir.  

 

Kösele Ayakkabılar Nasıl Kombinlenir?

Kösele ayakkabılar, birbirinden farklı stillere de uyum göstererek kombinlerin şıklığını arttırmak adına tercih edilmektedir. Erkek kösele ayakkabılar kıyafetlere uyum sağlayarak birçok zevke hitap etmesi sayesinde herkesin dolabında yer bulmaktadır. Özellikle rugan parlak deri kösele ayakkabılar smokin ve takım elbisenin altında şık organizasyonlar için iyi bir seçim olmaktadır. Yazın ofis stilinde hem şıklığı hem de konforu yakalamak adına kösele ayakkabı tercihi sağlık açısından artılar taşımaktadır. Kumaş veya gabardin pantolonların farklı kesimlerinin altında kendini göstermektedir. 

 

Kösele Ayakkabı Yağmurda Giyilir mi?

Her türlü deri ayakkabının bir miktar su alma özelliği olduğu bilinmektedir. Bu yüzden kösele tabanlı ürünlerin yağmurlu ve karlı havalarda giyilmesi önerilmemektedir. Çünkü kösele ayakkabı su ile yumuşama ve belli bir zaman sonra da aşınma göstermektedir. Kösele ayakkabı tabanına lastik takılması yani ayakkabıya pençe atmak, usta ayakkabıcıların yaptığı bir işlem olmaktadır. Ayakkabı altına lastik taban çakmak sayesinde kullanıldıkça aşınan veya kayganlaşan kösele ayakkabının kullanım ömrünü uzatmaktadır. Tabana atılan bu lastikler, kösele taban ve topuk koruyucu adı ile de satılmaktadır. 

 

Kösele Ayakkabı Sağlıklı mı?

Hava sıcaklığının yüksek olduğu yaz mevsiminde, ayak sağlığı adına kösele taban ayakkabıların giyilmesi önerilmektedir. Doğal ve sıhhi bir materyal şeklinde kullanıma sunulan kösele taban ayakkabılar, terlemeyi önlemesi ile koku ve farklı organizmaların oluşmasını engellemektedir. Ayrıca, doğal malzemenin ayak konforuna da katkısı göz ardı edilemeyecek kadar fazladır vurgusu yapılmaktadır. Erkek ayakkabısı ihtiyacını tam karşılamak adına büyük numaralara kadar üretimlerinin olması sayesinde kösele ayakkabılar, ayağı sıkmadan veya ayak yapısına zarar vermeden kullanımı desteklemektedir.  

 

Kösele Ayakkabı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kösele ayakkabı seçiminde dikkate alınması gerekilen en önemli unsurların malzeme kalitesi ve işçilik olduğu konusunda uzmanlar hemfikir olmaktadır. Kösele ayakkabı alımında kullanım yerinin de temel alınması sayesinde ayakkabının uzun süre giyilmesi sağlanmaktadır. Çeşitli tasarım, renk, model ve materyal kullanımı ile erkek müşterilerin tercihlerine sunulması kafaları da karıştırmaktadır. Her markanın kendi kalitesine göre fiyatlandırmasına dikkat etmek ve fiyat ile kullanım performansının dengesinin iyi belirlemek faydalı alışverişin olmazsa olmazları arasında yer almaktadır. 

 Kösele ayakkabının rahatlık sunması da alımı sırasında dikkati çeken konuların arasında bulunmaktadır. Gün boyu kullanıma uygun konforu sunması önem taşımaktadır. Kösele ayakkabının kullanıcının ayak boyutuna denk gelmesine özen gösterilmektedir. Kösele ayakkabıların modellerine göre sivri burun veya yuvarlak burun ya da geniş ve dar kalıp olmasının, kişinin ayak yapısına göre seçim yapmasını sağlamaktadır. Kösele ayakkabı satın alınırken güvenilir ve bilinir markaların kösele ayakkabılarının lüks olmaktan çıkıp bir gereklilik olduğu unutulmamaktadır.   

 

Kösele Ayakkabılar Nasıl Temizlenir?

Kösele ayakkabıların hijyeni için dış yüzeyleri kadar iç yüzey temizliğinin de dikkat edilmesinin önemi söylenmektedir. Özellikte sıcak aylarda kullanılan kösele ayakkabıların iç yüzeyleri için satılan ayakkabı spreyleri kullanılmakta ve kullanımı sonrasında da güneş görmeyen bir yerde kuruması ve havalanması için bırakılmaktadır. Kösele ayakkabıların dış yüzey temizliği için önce ayakkabı fırçası yardımı ile tozu alınmaktadır. Toz dışında yüzeyde bulunan kütlesel kirlerin çok hafif nemli bir bez ile silinmesi önerilmektedir. 

Toz ve kirden arındırılan kösele ayakkabı kendi rengine ait ayakkabı boyası ile fazla bastırılmadan boyanmaktadır. Boyadan sonra şeffaf renk sprey cila ile boyanın üzerine eşit dağılımına dikkat edilerek cilalama işlemi yapılmaktadır. Tüm bu işlemlerden sonra kösele ayakkabı güneş altı veya ısıtıcı yanında kurutulmamalıdır. 





 
Etiketler: Kösele ayakkabı, kösele ayakkabı nedir, kösele ayakkabı özellikleri, kösele ayakkabı çeşitleri, kösele ayakkabı üretimi
Kasım 01, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?