Kıyafete Uygun Çanta Seçimi Nasıl Yapılır?

kiyafete-uygun-canta-secimi

 

Çanta, her kadının ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Cüzdan, telefon anahtar gibi eşyaları taşımada kolaylık sağlarken giyilen kıyafetin de tamamlayıcısı olarak görülür. Çanta çeşitlerinin çoğalmasıyla, çanta kombini yapmakta giderek zorlaşmıştır. Çeşitli renklerde ve desenlerde, farklı boyutlarda ve materyallerde çantalar bulunmaktadır. Alternatifin bu kadar çok olması seçim yapmayı da güçleştiriyor.

Çanta seçilirken birçok nokta göz önünde bulundurulmalıdır. Çantanın nerede kullanılacağı, kişinin tarzı ve vücut yapısı gibi noktaları dikkate almak gerekir. En önemli nokta ise kıyafete uygun çanta seçimidir. Her kıyafete uygun çanta bulmak zordur. Bazı çantalar, hem spor giyimde hem de klasik giyimde kullanılabilir. Fakat tek bir çantayı bütün giyim tarzları ile kombinlemek mümkün değildir.

 

Hangi Kıyafet ile Hangi Çanta Takılır?

Çanta seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, kıyafet seçimidir. Kişiye bakıldığında kıyafet, çanta ve ayakkabı bir bütün olarak görülür. Her kıyafete uygun çanta bulmak zor olacağından giyilen kıyafetin tarzına uygun çanta seçmek gerekiyor. Giyilen kıyafet ise mevsime ve gidilen organizasyona göre değişiklik göstermektedir. Yazın açık renkli, kısa elbiseler kullanılırken kışın ise daha koyu renkli kabanlar ve pantolonlar tercih edilir.

Yazın giyilen kısa elbiseler ile portföy veya uzun askılı küçük çantalar kullanılabilir. Yine elbisenin tarzına uygun sırt çantası da elbise ile uyum sağlayacaktır. Aynı şekilde şort veya salaş keten pantolon gibi spor bir tarz için de sırt çantası veya uzun askılı bir çanta tercih edilebilir. Kışın ise koyu renkli kaban ve kıyafetlerle koyu renk ve büyük ebatlı çantalar kullanmak daha uyumlu olacaktır.

Kıyafetlerin tarzı kadar renk ve deseni de kullanılacak çantayı belirlemektedir. Giyilen kıyafet çiçekli veya desenli bir kumaştansa kullanılacak çanta da ya aynı desenden olmalı ya da elbisenin rengine uygun tek renkten oluşmalıdır. Çanta ve elbisenin her ikisi de farklı desenlerden oluşursa göz yorucu ve sıkıcı bir kombin yapılmış olur. Sade bir kıyafet giyilmişse çanta ve ayakkabı, yine kıyafetin rengine uygun düz bir renk olabileceği gibi desenli ve hareketli de olabilir.  

 

Elbiseye Uygun Çanta Nasıl Seçilir?

Elbiseye uygun çanta belirlerken dikkat edilecek nokta, elbisenin boyu olmalıdır. Kısa elbiseler ile uyum sağlayacak çantalar portföy ve küçük boyutlu çantalardır. Uzun elbiseler ile portföy çanta tercih edilebileceği gibi daha büyük boyutta çantalarda kullanılabilir. Çanta seçilirken renk ve desende mutlaka göz önünde tutulmalıdır.

Siyah elbiseye siyah renkte çanta ve ayakkabı uyum sağlar. Fakat düz bir siyah elbise ile renkli ve desenli ayakkabı çanta kombini dikkat çekici ve estetik durur. Yine içinde kırmızının da olduğu çiçek desenli bir elbise ile kırmızı çanta kombini yapmak da güzel bir tercih olacaktır. Desenli bir elbise ile tek renkten oluşan sade bir çanta ve ayakkabı da şık bir görünüm sağlar.

 

Spor Kıyafetlerle Çanta Nasıl Kombinlenir?

Spor kıyafetler, rahatlığa önem veren birçok kişinin tercihinin başında geliyor. Belirli kurallar yoksa artık iş hayatında da spor giyim tarzı tercih edilir olmuştur. Smart casual denilen giyim tarzı, giderek ofislerde ve iş ortamlarında hakim olmaya başlamıştır. Kot pantolon ve blazer ceket kombinine eşlik eden bir portföy çanta ve topuklu ayakkabı, kadınlara hem klasik hem de spor bir hava katmaktadır. Bu şekilde iş ortamında giyilen spor ve klasik giyimle harmanlanmış tarzlar için uygun olabilecek çantalar ise portföy ve çok büyük olmayan omuz çantalarıdır.

Daha günlük giyilen spor kıyafetlerle ise büyük boyutlu omuz çantaları veya çapraz takılan çantalar tercih edilebilir. Yine sırt çantaları ve sling çanta denilen önden çapraz takılan ve göğüs hizasında duran çantalarda kullanılabilir.

 

Abiye Kıyafetle Hangi Çanta Kullanılır?

Abiye kıyafetler, spor ve klasik giyimden çok daha süslü ve gösterişli kıyafetlerdir. Düğünlerin, davetlerin ve çeşitli gece organizasyonlarında kadınların tercihi abiye kıyafetlerden yana olmaktadır. Abiye kıyafetlerde en çok tercih edilen siyah elbise kombinidir. Genellikle şifon, sim ve pullardan oluşan bu kıyafetler yeterince dikkat çekicidir. Bu nedenle eğer parlak ve ışıltılı bir kıyafet tercih edildiyse çanta ve ayakkabı tercihi sade olmalıdır. Hepsinin birden parlak ve ışıltılı olması çok şık bir görüntü oluşturmayacaktır.

Eğer sade düz bir abiye kıyafet giyilmişse çanta ve ayakkabı taş, sim gibi süslemeler taşıyabilir. Çantaların modeli ise portföy veya zincir askılı kutu çanta olabilir. Bileğe geçirilen veya elde tutulan portföy çanta, kişiye zarif bir görünüm kazandıracaktır. Deri, rugan veya süetten oluşan çantalar ise sade bile olsa daha estetik duracaktır. Burada dikkat edilmesi gereken kullanılan çantanın boyutunun büyük olmamasıdır. Şık bir elbisenin yanında kullanılacak çanta küçük ve zarif olmalıdır.

 

Klasik Kıyafetler Nasıl Çantayla Kombinlenir?

Klasik kıyafetler çoğunlukla resmi kurumlarda ve şirketlerde tercih edilen veya zorunlu tutulan kıyafet türüdür. Genellikle pantolon ceket veya etek ceket gibi iki parçalı döpiyesten oluşur. Topuklu ayakkabı veya klasik ayakkabılar ile kullanılırlar. Bu kadar klasik bir giyime eşlik edecek olan çanta da hiç şüphesiz klasik olmalıdır.

Klasik kıyafetlerle uyum sağlayacak çantalardan biri kıyafete uyumlu portföy çantalardır. Fazla büyük ve hantal durmayan omuz çantaları da tercih edilebilir. Dosya, defter veya bilgisayar gibi eşyaları taşımak için ise evrak çantası görünümündeki çantalar tercih edilmelidir. Klasik giyime siyah, lacivert, kahverengi ve krem rengi tonları hakimdir. Çanta kombinleri de bu renklere uygun olmalıdır. Krem rengi kıyafet ile kahverengi çanta kombini yapmak uyumlu olabileceği gibi siyah çanta ve ayakkabı da klasik bir çizgi yakalamayı sağlayabilir.

 

Doğru Çanta Seçimi Nasıl Olmalı?

Doğru çanta seçimi yapmak için giyilen kıyafet, ayakkabı, takılan aksesuar dikkate alınır. Kıyafetin giyileceği organizasyon ve buna göre belirlenen kıyafet çanta seçiminde etkilidir. Fakat dikkate alınması gereken diğer bir konu kişinin vücut yapısı olmalıdır. Kısa veya uzun boylu; zayıf veya şişman olmak çanta tercihini de belirlemektedir. Vücuda göre yanlış seçilen çanta, kişiyi olduğundan daha kısa ve şişman gösterebilir.

Kısa boyluların kısa askılı ve büyük çanta kullanmaları daha kısa görünmelerine neden olacaktır. Bu nedenle kısa boylu kadınlar portföy çanta ile orta veya uzun askılı ve fazla büyük olmayan çantalar tercih etmelidir. Uzun boylu ve iri bir gövde yapısına sahip olan kadınlar ise büyük çanta kullanmalıdır. Küçük çantalar gövde yapılarını daha ön plana çıkaracaktır.

Diğer dikkat edilecek şey ise çantanın bitiş noktasıdır. Göbeğin veya kalçanın ön plana çıkmasını istemeyenler kullanılan çantanın bitiş noktasına dikkat etmelidir. Göbekte biten çanta göbek kısmına, kalçada biten çanta ise dikkati, kalçaya çekecektir. Göbek yerine üst bacak kısmında biten çanta, dikkati göbeğe çekmeyecek ve daha estetik duracaktır. Büyük göğüslere sahip olanlar ise çapraz takılan çantaları tercih etmemelidir. Bu tür çantalar duruşuyla göğüslere dikkat çekecektir.

Kıyafetlerle kullanılan aksesuarlarda çanta seçiminde belirleyicidir. Gümüş renkli aksesuar kullanılmışsa çanta veya ayakkabı da altın renkli bir aksesuarın olmamasına dikkat edilmelidir. Takıların rengi ile kıyafet, çanta ve ayakkabıdaki aksesuarların rengi aynı tonda olmalıdır.

Etiketler: kıyafete göre çanta, çanta ayakkabı kombini, abiye elbiseye uygun çanta, spor kıyafete uygun çanta
Eylül 27, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?