Düz Taban Ayaklar İçin Ayakkabı Seçimi Nasıl Yapılır?

düz taban ayakkabı seçimi

Düz taban, ayak tabanında bulunan kavisin bulunmadığı ayaklarda görülen bir durumdur. Yaygın görülen bu ayak probleminde çeşitli evreler bulunmaktadır. Bu yüzden ayak yapısını  ve yürüyüş konforunu etkilememesi için ayakkabı seçimlerine dikkat etmek gerekmektedir. Düz taban ayakkabı seçiminde ilk olarak ayak tabanını destekleyen yastıkların olmasına dikkat etmek gerekmektedir. Ortopedik olarak bilinen bu ayakkabılar ayağın düz kısmında kavis oluşturarak rahat yürüme imkanı sunacaktır. 

 

Düz Taban Nedir?

Düz taban, halk arasında düşük tabanlık adı verilen bir problemdir. Tıp dilinde ise pes planus ismi ile bilinmektedir. İnsanların ayak yapısı incelendiğinde 26 adet farklı kemik bulunduğu görülmüştür. Bu kemikleri birbirine bağlayan da birçok eklem ayak içerisinde bulunmaktadır. Ayak tabanı incelendiğinde belirli bölgelerde çukurluklar görülmektedir. Bu çukurluklar ayağın daha dengeli yere basmasını ve düzgün bir şekilde yürümesini sağlayan önemli bölümlerdir. Düz taban ayak ise bu çukurluğun olmadığı, ayak tabanının dümdüz yapıya sahip olduğu bir ayak problemidir. Bu durum ayağın yere basmasında sıkıntıya neden olan önemli bir problemdir. 

Düz taban ayak yapısındaki bağ, tendon ve kas yapısının bozulması ile ortaya çıkmaktadır. Bu durumların ortaya çıkması ile ayak tabanındaki kavis kaybolarak düz bir hal almaktadır. Bu şekilde merak edilen düz taban nedir sorusuna cevap verilebilir. Bu durum oluştuğu zamanlarda ayakta kalma ve yürüme sorunları belirgin bir şekilde kişileri rahatsız etmektedir. Aynı şekilde düz taban ayak zamanla düzleşen kemik dokularının aşınmasına da sebep olabilmektedir. Bu durum ile karşılaşıldığı zaman vakit kaybetmeden önlem alınması önerilmektedir. Bu şekilde ayak yapısı korunarak daha sağlıklı yaşama imkanı bulunacaktır. 

Düz taban ayak, taban kemerinin aşınmasına bağlı olarak iki şekilde görülebilmektedir. Bunlardan birincisi esnek düztabanlık, en yaygın olan türdür. Ayakta durulmayan zamanlarda ayak kemeri belirgin bir şekilde görülürken uzun süreli ayakta durma halinde bu kemerler kaybolmaktadır. İkinci tür ise sert düztabanlıktır. Daha ileri seviye olan bu türde ise hem ayakta hem de otururken ayak kemeri görülmez. Ayak esnetilirken acı hissi de oldukça belirgindir. 

 

 

Düz Tabanlığın Sebepleri ve Belirtileri Nelerdir?

Düz taban çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkabileceği gibi doğuştan da meydana gelmektedir. Ayak tabanlarının birinin ya da her ikisinin kavis bölümünün olmaması anlamına gelen bu rahatsızlık kişileri rahatsız etmektedir. Özellikle uzun süre ayakta kalma, uzun yürüyüşler de zorluk çeken düz taban ayağa sahip bireyler bu durumun önüne geçmek için çeşitli önlemler almaktadırlar. Bu sorunun oluşum sebepleri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Genetik faktörler
  • Aşil tendonunda meydana gelen kopmalar ya da incinmeler
  • Şişmanlık veya obezite 
  • Şeker hastalığı ve yüksek tansiyon gibi sağlık problemleri
  • Kemik kırılmaları
  • Yaşlılık
  • Hamilelik

 

 

Düz Taban Nelere Yol Açar?

Düz taban nasıl anlaşılır, düz taban nedir gibi sorular sıkça araştırılmaktadır. Çünkü bu durum yaygın görülen bir ayak problemidir. Dışarıdan bakıldığında çok fazla anlaşılmayan bu durumun belirli evreleri yani çeşitleri bulunmaktadır. Az, orta ve yüksek seviyelerde düz taban olan kişiler uzun süre ayakta kalmakta zorluk çekebilirler.  Bu durumda eklem ağrılarına yol açabilmektedir. Taban düşüklüğü olarak da bilinen bu durumun ortaya çıkarabileceği bazı sorunlar vardır. Bu sorunlar:

  • Vücut ağırlığın büyük bir bölümünü ayaklar çekmektedir. Bu yüzden düz taban ayak durumlarında ayak bileklerinde çeşitli ağrılar meydana gelebilir.
  • Ayak taban problemleri bacakları da etkilemektedir. Düz taban şikâyetine sahip bireylerde sık rastlanılan bir problemde bacak kramplarıdır.
  • Düzleşen ayaklar yürümede dengenin bozulmasına sebep olmaktadır. 


 

Düz Tabanlık Ne Zaman Anlaşılır?

Düz taban ayak nasıl düzelir, sorusu bu problemi yaşayan bireyler tarafından sıkça araştırılmaktadır. Ancak bu sorudan önce düztabanlığın nasıl anlaşıldığı bilinmelidir. Düztabanlık durumu ayağa bakıldığı zaman kolay bir şekilde anlaşılabilmektedir. Ayak tabanında yer alan kavisin olmaması düztabanlık olarak ifade edilmektedir. Bu durum bazı zamanlarda doktor kontrolü ile de anlaşılabilmektedir. Düztabanlık durumunun seviyesine göre belirlenen kontrolde doktor ayak kemerini inceleyerek bu teşhisi koyabilmektedir. Çocuklarda ve yetişkinlerde ortaya çıkabilecek bu durum çeşitli önlemler ile kontrol altına alınabilmektedir. 

 

 

Düz Taban Olan Nasıl Ayakkabı Giymeli?

Düz taban için ayakkabı önerisi problemin minimum seviyede hissedilmesi için son derece gereklidir. Doğuştan ya da ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek bir rahatsızlık olan düz taban problemi bireylerin günlük yaşamlarında birtakım sorunlara sebep olabilmektedir. Özellikle işi sürekli ayakta olan bireylerde bu sorunlar daha çok ortaya çıkmaktadır. Düz taban düzelir mi sorusu bu kapsamda merak edilmektedir. Düz tabanlık derecesine göre erken yaşlarda kontrol edilebilir bir rahatsızlıktır. Bu kontroller ise doğru ayakkabı seçimi başta olmak üzere düzenli tedavilerle en aza indirgenebilir. 

Düz taban ayaklar için ayakkabı modelleri ayağı en iyi şekilde muhafaza ederek bireylerin sağlıklı kalmalarına imkan sunmaktadır. Bu kapsamda uzmanların önerilerine göre ayakkabı tercihleri yapılması gerekmektedir. Düz taban ayakkabı seçimlerinde hafif topuklu olması kullanıcılar için avantaj sağlayan bir durumdur. Özellikle kadınlar 5 cm kadar topuklu ayakkabı giyebilirler. Bu şekilde ayak tabanında kavis oluşacaktır. Düz taban spor ayakkabı ya da erkek düz taban ayakkabı seçerken ise ayakkabı içerisinde düz tabanı destekleyen, kavis oluşturan kalıplar tercih edilmelidir. 

Düz taban için ortopedik ayakkabı ise burun ve yan kısımları geniş olanların tercih edilmesi önerilmektedir. Özellikle ayakkabı seçiminde esnek malzemeli olan ayakkabıların seçilmesi düz tabanlı ayaklar için konfor sağlayacaktır. Çocuklarda ise düz taban ayakkabı seçimi için ayak bileğini ve ayağı sıkmayan modeller ilk tercih olmalıdır. Ayrıca çocukların kullanımı için ayak tabanının kaymaz tabanlı modellerden seçilmesi de çocuklar için önemli bir özelliktir. Sert tabanlı ayakkabılar, ayak gelişimini olumsuz etkileyeceği unutulmamalıdır. Düz taban deri ayakkabı modelleri de bu soruna sahip bireylerin tercih edebileceği bir çeşittir. Kaliteli, esnek ve hava alabilir yapıya sahip deri malzeme ayak sağlığı için sıkça kullanılmaktadır. 

 

 

Düz Tabanların Uzak Durması Gereken Ayakkabılar Nelerdir?

Normal ayak yapısına sahip bireylerin ayak tabanında bir kavis bulunmaktadır. Bu kavise ayak kemeri adı verilir. Düz taban nedir sorusuna cevap niteliğinde olan bu durum ayakta duruşlarda kişilere problem yaratabilmektedir. Bu durumunu ortadan kaldırmak ve en aza indirmek için ayakkabı seçimlerine önem verilmelidir. Düz olup yanlış ayakkabı tercihleri kişilerin ayak yapısı başta olmak üzere çeşitli ağrılara da sebep olmaktadır. Bu yüzden kişilerin tercih etmemesi gereken ayakkabıları iyi bilmesi gerekmektedir. Düz taban ayaklar için ayakkabı modelleri içerisinde babetler önerilmez. Çünkü babet ayakkabının tabanı düzdür ve düz taban ayakta rahatsızlık hissi oluşturur. 

Düz taban kadın ayakkabı modellerinde parmak kısmı dar stiletto tarzı ayakkabılardan uzak durulması gerekmektedir. aynı şekilde dolgu topuk ayakkabılarda düz tabana sahip bireylerin tercih etmemesi gereken ayakkabı modellerinin başında gelmektedir. Çünkü ayak tabanının desteklenmediği bu tarz ayakkabı modelleri ağrılara ve acılara sebep olabilecektir. Ayrıca yüksek topuklu ayakkabı modelleri de düz taban için olumsuzluklara sebep olabilecek bir modeldir. Düz taban topuklu ayakkabı için 5 cm yüksekliği ideal bir boyuttur. Daha yüksek topuklu ayakkabılar ayak tabanını zorlayacaktır. Çocuklar ise sert tabanlı ve ucu sivri ayakkabı modellerinden uzak tutulmalıdır. Çünkü bu tarz ayakkabılar çocukların ayak kaslarının ve bağlarının gelişimini olumsuz etkilemektedir. 


 
Etiketler: Düz Taban Ayaklar İçin Ayakkabı Seçimi Nasıl Yapılır?, Düz Taban Olan Nasıl Ayakkabı Giymeli?
Mart 17, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?