Deri Cüzdan Bakımı Nasıl Yapılır?

deri-cuzdan-bakimi-nasil-yapilir

 

Deri cüzdan kullanımı birçok kişi için vazgeçilmezler arasında yer almaktadır. Eğer kullanılan cüzdan hakiki deri ise yıllar içinde daha mükemmel bir hal almaktadır. Kendine has dokusu da ortaya çıkmaya başlamaktadır. Bu da daha çok severek kullanılmasını sağlamaktadır. O yüzden beğenilerek kullanılan bu deri cüzdanların da kaliteli ve uzun ömürlü olması beklenmektedir. Fakat unutulmaması gerekilen bir durum da vardır. Her ne kadar deri uzun süreli bir ürün olsa da kullanıma bağlı olarak aşınmalara ve yıpranmalara uğramaktadır. Yanlış bakım ve hatalı kullanımlar bunlara sebebiyet vermektedir. Bunun için de “deri cüzdan bakımı nasıl yapılır?’’ sorusuna yanıt aranması gerekmektedir. 

 

Cüzdan Nasıl Yapılır?

Eğer yeni bir hobi edinmek veya çevreye el emeği ürünler hediye edilmek istenirse cüzdan yapımı tercih edilebilmektedir. Cüzdan yapımı, deri işleme aletleri ile çok emek ve zaman harcamadan gerçekleşebilmektedir. Kullanılacak deri parçalarına gerekli şekillerin verilebilmesi için uygun kalıplar da edinmek önemli sayılmaktadır. Aletler ve kalıplar dışında ihtiyaç duyulan diğer malzemeler ise kalem, tercihe göre düğme veya çıtçıt ve iplik olmaktadır. Deri parçalarını uygun kalıplara göre kestikten sonra cüzdan yapımına başlanılmaktadır. Kesme işleminden sonra parçaların kullanılacağı yerlere göre şekil verilmektedir. Sonrasında parçalar uygun yerlere yerleştirilip, yapıştırılır ve dikim işlemi yapılmaktadır. En son adım olarak çıtçıt veya düğme de monte edilmektedir. 

 

Deri Cüzdanın Özellikleri Nelerdir?

Deri cüzdan edinmek istenildiğinde ise birçok soru oluşmaktadır. Bunlar, “hakiki deri olduğu nasıl anlaşır?” , “deri cüzdan ne renk olmalı?”, “alındıktan sonra bakımı nasıl yapılmalı?” gibi sorular olmaktadır. Günlük hayatta sık kullanıma sahip olan deri cüzdan, diğer cüzdan türlerine göre farklı özellikler taşımaktadır. Bunun için ilk belirtilecekler ise kaliteli ve uzun ömürlü olmalarıdır. Kolay kolay yıpranmaması, yumuşaklığı, sağlam yapısı ile hemen dikkatleri çekmektedir. Deri cüzdan seçiminde rengine de dikkat etmek gerekmektedir. Çünkü uzun süreli kullanıma sahip olduğu için sıkılmadan, zevkle kullanıma uyumlu olmaları belirtilmektedir. 

 

Deri Cüzdan Nasıl Temizlenir?

Bir şeyin temizliği ilk olarak temiz tutmaktan geçmektedir. Bu deri cüzdanlar için de geçerli olmaktadır. Cüzdanın kirli yüzeylerle temas etmemesi, temiz ellerle tutulması temiz kalmasına destek vermektedir. Deri cüzdan oldukça yumuşak, narin ve hassas bir dokuya sahip oldukları için temizliği ve kullanımı esnasında de nazik davranmak gerekmektedir. Deri cüzdan temizliği için derinin dokusuna zarar vermeyecek ya da çiziklere yol açmayacak yumuşak bir bez kullanılmaktadır. Ilık ve sabunlu su karışımına batırılan yumuşak bez ile güç kullanmadan cüzdanın silinmesi sağlanmaktadır. Bunun yanında ılık suya sabun dışında sirke veya arap sabunu da ilave edilebileceği vurgulanmaktadır. 

 

Deri Cüzdan Çok Kurumuş İse Ne Yapılmalıdır?

Deri cüzdan yıllar geçtikçe güzelleşir ve kendini göstermeye başlamaktadır. Fakat bunun yanında, deri kendine has özelliğinden dolayı zamanla içindeki yağı kaybeder ve liftleri kuruyarak çatlamaya yüz tutmaktadır. Bu durum maalesef önlem alınılmazsa deri cüzdanda kalıcı deformasyonlara, hasarlara neden olmaktadır. Böylece cüzdan dayanıklılığını kaybeder ve yıpranma durumları gözlenmektedir. Kuruluğun önüne geçmek, çatlamaları önlemek adına renksiz el kremi veya vazelin iyi bir çözüm olarak görülmektedir. Ayrıca,  ayakkabılar için kullanılan balmumu içerikli waxlar da işe yaramaktadır.

Islanan Deri Cüzdan Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Yağmurlu bir havaya yakalanılması veya çantanın herhangi bir nedenle ıslanması sonucunda deri cüzdanlar da bu ıslaklıktan mağduriyet yaşamaktadır. Islak deri cüzdan bakımı nasıl yapılmalıdır? sorusuna cevap aranması da oldukça normal karşılanmaktadır. İlk yapılması gerekilen deri cüzdanın içindekilerin boşaltılması olmaktadır. Eğer bir sırılsıklam olma durumu var ise yumuşak havlu yardımı ile fazla su alınmalıdır. Tabii bu işlem yavaş ve nazik hareketlerle yapılmaktadır. Islanan deri cüzdanın doğal hali ile kuruması, oda sıcaklığında tutulması tavsiye edilmektedir. Kesinlikle yüksek ısıya maruz bırakılmaması belirtilmektedir. Saç kurutma makinesi, hızla kuruyan derinin kimyasal yapısının değişmesine neden olmaktadır. Bu da deri cüzdanın liflerinin sertleşmesine ve çatlamasına sebebiyet vermektedir.

 

Deri Cüzdan Nasıl Korunur?

Oldukça uzun süredir kullanılan cüzdanın değiştirilmesi yani cüzdan yenileme zamanında farklı modeller hemen göze çarpmaktadır. Beraberinde zevk ve tarza uygun seçilen deri cüzdan memnuniyetle kullanılmaktadır. Sonrasında ise beğenilerek ve çok özenip alınan deri cüzdanların bakım ile korunması da oldukça dikkat gerektirmektedir. Korunmasını sağlamak için öncelikle temiz tutulmasına dikkat edilmektedir. Aşırı ve sık sık temizlenmesinden kaçınılması gerektiği vurgulanmaktadır. Hijyenin sağlanması için de kuru bezler değil, yumuşak ve nemli bezler kullanılmaktadır. Deterjan ve kimyasal ürünlerden de uzak durulmaktadır. Deri cüzdan demden uzak tutulmalı ayrıca çok kurumamasına dikkat edilmektedir. Deri kremi veya vazelin ile de bakımı yapıldığı takdirde güzel bir koruma sağlanmaktadır. 

Deri Cüzdan Nasıl Muhafaza Edilir?

Deri cüzdanlar dikkatli kullanım ve düzenli bakım sayesinde oldukça iyi muhafaza edilmektedir. Özellikle sürekli durdukları yerlerin çanta içleri olduğu düşünülürse muhafaza işlemi burada başlamaktadır. Makyaj malzemeleri, parfüm veya diğer sert ya da dökülebilecek nesnelere dikkat etmek gerekmektedir. Özellikle makyaj malzemeleri ve parfümler deri cüzdanda leke oluşumuna neden olmaktadır. Oluşan bu lekeler bazen silme ile çıkmamaktadır. Lekeli bir ürünü kullanmakta kimsenin içine sinmemektedir. Böyle bir durumun çözümü olarak deri cüzdan boyama olumlu sonuçlar vermektedir.

 

Deri Cüzdan Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Para, kart, kimlik ve diğer önemli kağıtların taşındığı deri cüzdanlar göz alıcı aksesuarlar olarak bilinmektedir. Çantada, elde veya cepte taşınmaktadır. Deri cüzdanların kullanılması sırasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. İlk akla gelen ise deri cüzdan içine kesici veya delici alet koymamaktır. Cüzdanın ateşle veya aşırı ısınmayla teması olmaması gerekmektedir. Bunların yanında ıslak zeminde bırakmamak, yağmur altındayken elde taşımamak deri cüzdan kullanımında yine dikkat edilen unsurlar olmaktadır. 

 

Deri Cüzdanın Hakiki Deri Cüzdan Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Hakiki derinin kendine has kokusu, yumuşak bir hissiyatı mevcuttur. Ayrıca, gerçek deri üzerine su döküldüğü zaman suyu emmektedir. Suni deri üzerindeki su ise akıp gitmektedir. Hakiki derilerin ürün etiketi yer almaktadır. Ve bu etiket üzerinde hangi deriye ait bir ürün olduğu vurgulanmaktadır. Kullanım sırasında da hakiki derinin dayanıklı ve uzun ömürlü olması hemen fark edilmektedir.

 

Hakiki Deri Cüzdan ve Suni Deri Cüzdan Arasındaki Farklar Nelerdir?

Hakiki deri ve suni deri arasındaki farklar bazen hiç anlaşılamamaktadır. Peki, gerçeğe oldukça yakın yapılan suni derinin hangi özellikleri ile bu ayrımın farkına varılmaktadır. Bu sorunun ilk cevabı olarak suni derinin üzerinde gözenekler olmadığı belirtilmektedir. Oysaki hakiki deri üzerinde gözenekler hemen fark edilmektedir. Suni deri üretim hammaddesi plastik olduğu için bu kokusuna da yansımaktadır. Hakiki derinin soft dokusu, suni derinin ise dokusu oldukça serttir. Suni deri ateşle temas ederse hemen tutuşmaktadır. Hakiki deri ise kolay kolay alev almamakta ve deforme olmamaktadır.

Etiketler: deri cüzdan, deri cüzdan çeşitleri, deri cüzdan bakımı, deri cüzdan temizliği, deri cüzdan muhafaza yöntemi
Eylül 27, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?