Bot Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

bot-alirken-nelere-dikkat-edilmeli

Kaliteli bir yaşam için en önemli standart rahat ve konforlu bir zaman dilimine sahip olmaktır. Haliyle vücudu taşıyan ve en gerekli organ da ayaklar olmaktadır. Yani ayakların rahat etmesi için ilk öncelik doğru ve kaliteli ayakkabı seçimleri olmaktadır. Bu noktadaki en önemli husus ise ayakkabı türü ne olursa olsun bu ürünlerin sağlam, dayanıklı ve uzun ömürlü olması gerektiğidir. Ve tabii ki her mevsime uygun ayakkabı seçenekleri de vardır. Mesela kış aylarının vazgeçilmez ayak stilleri botlar ve çizmelerdir. Peki, bot nedir?

Bot, çizmeye oranla daha küçük olan bir tür ayakkabı modelidir. Ve bot alırken de belli başlı bazı detaylara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bot seçimi için ilk olarak ayak anatomisine uygun olan modellerden yana durulmalıdır. Bu sayede ergonomik tasarımları sayesinde bu botlar, konforlu ve sağlıklı kullanım olanağı sunacaktır. Aynı zamanda malzemesi kaliteli ve orijinal olan botlar, ayakları sıcak tutarlar. Bu tarz botların tercih edilmesi önerilir. Bir de dikkat edilmesi gereken son nokta ise botların kaymaz tabanlardan üretilmiş olmasıdır. Kaymaz tabanlı botlar ile güvenli kullanım garantisi elde edilebilir. 

 

Botun Neyden Üretildiği

Ayakkabı üretimi zahmetli ve emek isteyen bir süreçtir. Üretim için çeşitli aşamalar gerekmektedir. Bu aşamalar ise genel olarak ayakkabının üretilmesi için gerekli olan ilk işlem ayakkabı modeli tasarımıdır. Model tasarlanırken de birçok detaya dikkat edilmektedir. Kullanım amacı, kullanılacak malzemeler, tasarımı üstelenen kesim ve fiyat işlemleri gibi… Bunlara ek olarak deri veya kumaş çeşitlerinin, tasarlanacak ayakkabı modellerinin ölçümlerine göre makine ile kesilen aşamalardır. Sonrasında ise üst kısımlar için hazırlanan saya ve alt kısımlar için tabanların birbirlerini bütünleyecek şekilde dikilmesi, yapıştırılması ve birleştirilmesidir. 

Her türlü ayakkabı modeli için tasarım ve üretim süreci sabır gerektirir. Örneğin; kış aylarının vazgeçilmez ürünlerinden biri de botlardır. Bu noktada botların neyden üretildiği de en çok sorulan sorular arasındadır. Ancak bunun cevabı sınırlı değildir. Çünkü botlar; deri, kauçuk, plastik veya benzer birçok malzemeden herhangi biri kullanılarak üretilmektedir. Yani her bot için farklı malzemenin kullanımı söz konusu olmaktadır. Tabii ki burada önemli olan üretilen tüm bot ürünlerinin kaliteli olduğudur. Bot seçerken bot özelliklerinin dikkate alınması en doğru bot sahibi olmak için kişilere yardımcı olmaktadır. Mesela kaymayan bot almak, kış aylarında yüksek bir koruma sağlar. 

 

Botun Tabanı 

Bot tabanı, sağlıklı ayakkabı seçimleri için en önemli faktördür. Bu nedenle alışveriş yapılırken botun tabanına dikkat edilmelidir. Özellikle de kış aylarında giyilen botların koruma sağlaması gerekir. Bunun için de kışlık botların ayakları sıcak tutmasının yanında bir de istenmeyen kış kazalarında kişilerin korunmasına imkân sunmalıdır. Doğa yürüyüşleri başta olmakla beraber diğer tüm önemli aktivitelerde botların koruyucu özellikleri devreye girmelidir. 

Bu yüzden de yerin soğuğundan ve kayganlığından koruyacak ayakkabı ve bot tabanlarının alınması oldukça önemlidir. Mesela ince tabanlı olan botlar kış için devamlı olarak kullanılabilecek bir uygunluğa sahip değildir. Birkaç katlı ve yerden yüksek olan botlar ise daha kullanışlı ve sağlamdır. Görüntü olarak daha şık bir kışlık model arandığında ise deri ya da tahta tabanların yanı sıra plastik tabanlı botlar daha uygun olmaktadır. Böylece kayma, düşme vb. gibi risklere karşı kişi kendine güvenceye alabilmektedir. Kısacası ince tabanlı yerine kalın tabanlı deri veya tahta tabalar yerine ise plastik tabanlı botlar önerilmektedir. 

 

Doğru Numara Seçimi

Bot seçimi nasıl olmalı sorusunun birçok yanıtı vardır. Bunların başında ise botun kalitesi, rahatlığı ve sağlıklı bir yaşam için sunacağı özellikler gelmektedir. Fakat bununla beraber doğru bot seçimi de önemli bir husustur. Zira ayak numarası kaç olursa olsun bazen numara ile tabanlar arasında uyuşmazlıklar ortaya çıkabilmektedir. Geniş kalıplı ayakkabılar alınacağı zaman 1 numara küçük ayakkabılar tercih edilirken kalıbı dar olan ayakkabılar seçildiğinde ise 1 numara büyük ayakkabıların alınması önerilir. 

Kısacası ayakkabı seçimlerinin doğru yapılması için ilk olarak kalıp darlığı ve genişliği bilinmelidir. Bunun yanı sıra da ayakkabılar denenerek alınmalıdır. Görüntüye bakarak ayakkabı seçimi yapmak pek de yeterli olmamaktadır. Bu sebepten ötürü doğru numara seçimi için botlar veya ayakkabılar, ayağa denenmelidir. Ve hatta kalıp genişliği, darlığı özenle incelenmelidir. 

 

Botun Rengi 

Botun rahatlığı ve diğer tüm özelliklerinin yanı sıra renk seçenekleri de önemli olmaktadır. Bunun nedeni ise mevsimlere uygun renkler seçmek veya kombinler yaparken dikkatli renk tonlarının kullanılmasıdır. Peki, botun rengi nasıl olmalıdır? Eğer yaz aylarına uygun bir bot seçimi yapılacaksa açık tonlar tercih edilebilir. Aksine kış ayları için alınacak bir bot türü söz konusuysa daha koyu tonların seçimi doğru olacaktır. Bunun yanı sıra kombinlere göre renk seçimleri de yapılabilir. 

Standart ve klasik botlarda renk çeşitliliği fazladır. Fakat bu durum deri botlar için geçerli değildir. Deri botlarda da renkler mevcuttur ancak klasik ayakkabılar kadar birçok renk yoktur. Nedeni ise derinin hakiki yani gerçek olmasıdır. Hakiki olan derilerde renk seçenekleri bol değildir. Buna rağmen kendi orijinal renkleri sayesinde botun rengi her türlü mevsime ve kombine hitap etmektedir. Hatta çeşit olarak bir sürü deri veya klasik topuklu not modelleri de mevcuttur. Burada akıllara takılan ise topuklu bot ne zaman giyilir olmaktadır. Bu konuda bir sınır yoktur ama topuklu botlar, en çok kış aylarında giyilmektedir. 

 

Botun Rahatlığı

Botun rahatlığı en önemli özelliktir. Zira bot ne kadar rahat olursa kullanım kolaylığı ve kişinin yaşam kalitesi de o kadar iyi olacaktır. Bu nedenle bot seçimleri yapılırken kesinlikle kaymayan bot tabanları, dayanıklı ve ağrı yapmayacak sağlam ürünler seçilmelidir. Hem böylece doğru yapılan seçimlerden sonra botun kaymaması için ne yapılır sorusu da yanıt bulmuş olacaktır. Kısacası şıklıktan önce ilk dikkat edilmesi gereken nokta botun rahatlığı olmalıdır. 

 

Botun Sıcak Tutma Özelliği

Kışın ayakkabı seçimi yaparken odaklanılan nokta botun ayağı sıcak tutması kısmı olmaktadır. Soğuk havalarda daha rahat bir şekilde hareket etmek adına ayağı sıcak tutan bot modellerinin seçilmesi gerekir. Dolayısıyla bot modelleri, çeşitlerine ve dış materyalinin nasıl bir şekilde olması gerektiğine bakılarak alınmalıdır. Botun içerisinde yer alan iç astar da ayakların rahat etmesi ve sıcak tutulması için son derece önemlidir. Genellikle ayakların dış etkenler ve soğuk hava şartlarından korunması kışlık bot çeşitlerinin asıl görevidir. Ve burada yine akıllara gelen sorulardan biri de bot ne zaman giyilir olmaktadır. Yanıtı ise basittir. Elbette ki bot her mevsime uygun olsa da çoğunlukla kış aylarında giyilir. Bu yüzden de kışlık bot tabanı nasıl olmalı özelliklerinin başında kalın ve kaymaz taban gelmektedir. 

 

Ayakların Nefes Alması

Botların malzemesine dikkat edilirken ayakların terlememesi için de nefes alabilir özellikteki malzemelerle yapılan botlar tercih edilmelidir. Bu sayede de ayaklarda bakteri ve koku oluşumları meydana gelmez. Sağlıklı ve bir o kadar da hijyenik bir kullanım olanağı da sunar. Aksi durumda sıklıkla terleyen ayaklarda mantar gibi birçok sağlık problemi ortaya çıkabilir. Mesela kış için kar botları alırken de aynı özelliklere dikkat edilmelidir. Peki, kar botu günlük hayatta giyilir mi? Adından da anlaşılacağı için kar botları, kış aylarında olumsuz hava şartlarına uyum sağlayacak şekilde üretilmiştir. Bu yönünden dolayı kış aylarında kullanılması daha uygun olmaktadır. 

 

Botun Su Geçirmezliği

Botların kaymaması için nasıl ki uygun taban seçmek gerekiyorsa su geçirmemesi için de iç ve dış materyalinin oldukça kaliteli ve sağlam olması gerekmektedir. Haliyle daha çok deri, kauçuk vb. gibi malzemelerden yapılmış olan botlar önerilmektedir. Bunların yanı sıra botların kalın ve kış mevsimi özelliklerine uygun donanımlara sahip olarak üretilmiş olması önemlidir. Botun su geçirmezliği sayesinde kış ayları daha sağlıklı ve rahat geçmektedir. 

 

Botun Bakımı

Botların seçimleri kadar nasıl temizlendikleri ve bakımlarının nasıl yapıldıkları da önemlidir. Bu yüzden de bot alırken bakımı kolay olan ürünlerin seçilmesi idealdir. Botların bakımı için her fırsatta botlara uygun olan temizleme işlemlerinin yapılması gerekir. Böylece nem, yağmur veya çamur gibi dış etkenlere botun üzerinde veya tabanlarda birikme yapmaz. Bununla beraber botların her gün havalandırılması önemli bir detaydır. Havalanan botlar sayesinde bakteri oluşumu önlenmiş olur. Ve ayrıca botların temizliği için temizlik süngeri veya bezi de kullanılabilir. 


 
Etiketler: Bot Alırken Nelere Dikkat Edilmeli,Botun Neyden Üretildiği, Botun Sıcak Tutma Özelliği, Botun Bakımı
Ocak 03, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?