Beyaz Ayakkabı Nasıl Temizlenir

beyaz ayakkabı nasıl temizlenir

Beyaz Ayakkabı Nasıl Temizlenir?

Beyaz spor ayakkabı herkesin dolabında olan bir ayakkabı çeşididir. Günlük ve klasik her türlü kıyafetin altına uyumlu olan beyaz spor ayakkabılar günümüzde oldukça popülerdir. Çok sevilen ve sıklıkla kullanılan bu ayakkabılar aynı zamanda hızlı kirlenen modellerin de başında gelir. Bu yüzden ayakkabıya zarar vermeden nasıl kolayca temizlenir sorusuna cevap aranmaktadır. 

Beyaz Spor Ayakkabı Nasıl Temizlenir?

Tozu ve kiri en çok belli eden ayakkabı rengi şüphesiz beyaz ayakkabı çeşitleridir. Gündelik hayatta ayaktan çıkmayan beyaz spor ayakkabı, maruz kaldığı hava koşulları sonucu kirlenir ve rengi griye döner. Bu yüzden kullanıcılar sık sık temizlemeye ihtiyaç duyarlar. Farklı yöntemlerle temizlemek mümkün olsada ayakkabıya zarar vermeden, yıpratmadan temizlenmesi en uygun olanıdır. Çünkü çeşitli kimyasallar ayakkabı yüzeyine zarar verir hatta ayakkabıyı delebilir. Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak için temizlik işleminin dikkatli yapılması gerekir. 

Beyaz ayakkabı temizleme yöntemlerinden birisi çamaşır makinesinde yıkanmasıdır. ‘’Spor ayakkabı makinede nasıl yıkanır?’’’ sorusunun cevabı oldukça basit. Sneaker, converse gibi spor ayakkabı çeşitleri makinada kolayca temizlenir. Öncelikle ayakkabının kiri ve tozu nemli bez ile alınır. Ardından çamaşır filesi ya da yastık kılıfının içerisine spor ayakkabılar konularak makinaya atılır. Burada amaç ayakkabının makine içerisine zarar vermemesidir. Çünkü sağa sola çarpan ayakkabı makine iç aksanlarını bozar. Deterjan olarak ise sıvı deterjan kullanılmalı, düşük ısı için ise sıvı deterjan uygundur. Ayrıca beyaz spor ayakkabı tam anlamı ile temizlenebilmesi için makine içerisinde rahat hareket edebilmelidir. Bu yüzden bir anda en fazla iki çift ayakkabı atılmalıdır. 

Beyaz Bez Ayakkabı Nasıl Temizlenir?

Beyaz ayakkabı temizleme işlemi bez ayakkabılar için oldukça kolaydır. Deri ayakkabılara göre bez kumaştan üretilen çeşitler çok daha kolay kirlenir. Bu sebeple sık sık temizlenmeye ihtiyaç duyar. Ayakkabı temizleme birçok yöntemle yapılır. Bunlardan biri doğal bir yöntemdir. Bir yemek kaşığı karbonat, iki yemek kaşığı beyaz sirke bir bardak ılık su ile karıştırılarak bir karışım elde edilir. Bez ya da diş fırçasıyla ayakkabı üzerinde ki kirler kolayca temizlenir. Bir diğer yöntem ise çamaşır makinesine atmak. Bez ayakkabının yapısını makine daha çabuk bozar bu yüzden sık sık atılmaması önerilir. 

Beyaz Deri Ayakkabı Nasıl Temizlenir?

Beyaz deri ayakkabı yapısı gereği çabuk çatlamaya müsaittir. Bu yüzden deri ayakkabı kullanan kişiler ayakkabı bakımını düzenli yapmalıdır. Böylece daha uzun süreli kullanım imkânı oluşur. Deri ayakkabı nasıl temizlenir sorusunun farklı yöntemleri vardır. Öncelikle bilinmesi gereken deri üzerinde oluşan çatlakların giderilmesi için zeytinyağı kullanımıdır. Pamuk üzerine damlatılan bir miktar zeytinyağı, ayakkabı üzerindeki çatlaklara sürülür. Bastırmadan ovalanarak çatlak ve çiziklerin gitmesi sağlanır. Ayrıca genel bakım için de zeytinyağı oldukça etkili, doğal yöntemdir. Beyaz deri ayakkabı temizleme yöntemlerinden biri de vazelin ile ovulmasıdır. Vazelin deri ayakkabıda çatlak oluşumunu engeller daha uzun süre parlak kalmasını sağlar.

Doğru bakımının yapılması ile beyaz deri ayakkabı uzun yıllar kullanılabilir. Bakım için beyaz sirke, diş macunu ve saç kremi gibi ürünler de kullanılmaktadır. Ayakkabı temizleme için kullanılan beyaz sirke bir miktar gliserin ile karıştırılınca oldukça etkili olur. Gliserin ayakkabının parlak olmasını sağlayacaktır. Diş macunu da deri ayakkabıların temizlenmesinde etkilidir. Diş macunu su ile açılır. Ayakkabı yüzeyi temiz bir bez ile silinir. Hem kirler hem de ayakkabı üzerinde yer alan çizikler bu karışımla kolayca giderilecektir. Saç kremi ise deri ayakkabılarda oluşan sürtme izlerini yok eder. Saç kremi direkt olarak küçük çaptaki sürtme lekelerinin üzerine sürülmeli ve ovalanmalıdır. Bu yöntem ayakkabının parlamasını da sağlayacaktır.

Beyaz Rugan Ayakkabı Nasıl Temizlenir?

Beyaz ayakkabı temizleme işlemi düzenli yapılmalıdır. Çünkü en çabuk kirlenen ayakkabılar beyaz renkte olanlardır. Rugan ayakkabı spor, bot, çizme, kundura gibi pek çok çeşitlere sahip, parlak görünümü olan ayakkabıdır. Rugan beyaz ayakkabı üzerinde herhangi bir kir görüldüğünde temizlik işlemi yapılması gerekir. Aksi takdirde parlaklığı azalır. Rugan ayakkabı temizliği için en kolay yöntem su ve sabun karışımıdır. Yumuşak dokulu bir bez su ve sabun karışımında nemlendirilir. Ayakkabı yüzeyi silinir, yumuşak cila bezi ile kurulanır. Rugan deri temizlendikten sonra deri kremi sürülmesi, dayanıklılığı arttırmak için önemlidir. son olarak yirmi dört saat derinin kendini toplaması için oda sıcaklığında kurumaya bırakılmalıdır.

Sararan Ayakkabı Tabanı Nasıl Beyazlatılır?

Ayakkabı sarılığı nasıl geçer sorusu merak edilen bir konudur. Ayakkabı sararmasının iki sebebi vardır. Bunlardan ilki kullanıma bağlı kirlenmesidir. Ayakkabı kirinden arındırılmadığında bu kirler zamanla ayakkabı tabanında sarılığa sebep olur. İkinci neden ise güneşten kaynaklanır. Güneş ışınlarının ayakkabı sararmasına neden olduğu söylenir. Bu yüzden beyaz ayakkabı temizleme işlemi düzenli aralıklarla yapılmalıdır. 

Sarılığı geçirmek için krem temizlik malzemesi (cif krem)  kullanılır. Nemli beze bir miktar sıvı krem temizleyici konulur. Ayakkabı tabanı ovalanarak silinir. Bu yöntem diş fırçası ile de yapılabilir. Ayakkabı sarılığına iyi gelen bir başka yöntem de çamaşır suyu ile silinmesidir. Çamaşır suyuyla ayakkabı beyazlatma kullanıcılar arasında sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Çamaşır suyu su ile açılır. Su miktarının fazla olmamasına dikkat etmek gerekir. Hazırlanan karışımla sararan ayakkabı tabanı silinir ve istenilen beyazlık sağlanır. 

Beyaz Ayakkabı Nasıl Yıkanır?

Beyaz spor ayakkabı modelleri kullanım alanına göre farklı türlere ayrılır. Farklı çeşitleri olan bu ayakkabıların kolay temizlenmesi de insanların merak ettiği konulardandır. Spor ayakkabı nasıl yıkanır, nasıl parlatılır gibi pek çok soruya cevap aranır. Spor ayakkabı çeşitlerinden olan koşu ayakkabısının üst kısmı filelidir. Beyaz fileli ayakkabı temizle için en uygun yöntem çamaşır makinesidir. Düşük sıcaklıkta çamaşır filesine atılan spor ayakkabılar kolayca temizlenir. File hassas bir malzeme olduğu için elde yıkanması önerilmez. Yapılan yanlış bir işlem filenin yırtılmasına sebep olabilir.  

Farklı malzemelerden üretilmiş çeşitli beyaz ayakkabı çeşitleri vardır. Her biri için önerilen yöntem dikkatle uygulanmalıdır. Ayakkabının uzun ömürlü olması, dikkatli kullanım ve düzenli temizlik ile sağlanır. Bu yüzden çabuk kirlenen beyaz ayakkabılar malzeme özelliği dikkate alınarak uygun yöntemlerle kolayca temizlenmesi mümkündür. Kullanılan yöntemin başarılı olabilmesi için ayakkabı uzun süre kiri ve tozu ile bekletilmemelidir. 

Beyaz Ayakkabı Temizlenirken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Ayakkabı temizleme yapılırken bazı önemli ayrıntılara dikkat etmek gerekir. Özellikle ayakkabı türüne göre temizlik işlemi yapılmalı. Beyaz deri ayakkabı için kullanılan bir yöntem beyaz spor ayakkabı için kullanılmamalıdır. Yüksek kimyasal madde içeren temizlik malzemeleri ile ayakkabı yıkanmamalı ve silinmemelidir. Spor ayakkabıların çamaşır makinesinde düşük sıcaklıkta ve düşük devirde yıkanması gerekir. Yüksek sıcaklık ve devir ayakkabı formuna zarar verir. 

Ayakkabı beyazlatma işlemi için yapılan bir hata da çamaşır suyunda bekletilmesidir. Yoğun çamaşır suyuna maruz kalan spor ayakkabının kumaşı incelir, zarar görür ve kısa sürede yırtılabilir. Deri malzemeden yapılmış ayakkabılar bezle silinir. Bezin yumuşak olması, ayakkabı yüzeyini çizmemesi için gereklidir. Klasik tarzda olan tüm ayakkabı ve botlarda bez yapısı aynı şekilde yumuşak olmalıdır. 



 
Etiketler: beyaz ayakkabı temizleme, ayakkabı beyazlatma, beyaz ayakkabı yıkama
Ağustos 11, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?