Ayakkabı Numarası Nasıl Hesaplanır?

ayakkabi-numarasi-hesaplama

 

Her bir bireyin ayak yapısı, uzunluğu ve genişliği farklılık göstermektedir. Taraklı, uzun parmaklı, kemikli gibi yapılar ayakların şekline göre belirlenmektedir. Bir de ayakları en çok ilgilendiren konunun ise ayak numaraları olduğu vurgulanmaktadır. İdeal ayakkabı numarası sayesinde ayaklar için uygun olan ayakkabı ölçüleri kesinleşmektedir.  Yani ayakkabı, terlik, sandalet hatta çorap ve patik alırken ayak ölçüsü baz alınmaktadır. Ayak ölçüsü için bir A4 kağıdın üzerine ayak yerleştirilmektedir. Ayakta dururken, ayağın en uzun parmağının ve topuğun dış taraflarına işaretler konulmaktadır. İşaretlenen bu iki nokta arasındaki uzunluk ayak uzunluğunu göstermektedir. Ayak numara tablosu ile de ayakkabı numarası öğrenme kolaylaşmaktadır. Ayak numara tablosunda, ayak uzunluğuna denk gelen numara ayakkabı numarası olmaktadır. Böylece ‘‘ayakkabı numarası nasıl hesaplanır’’ veya ‘’ayakkabı numarası hesaplama nasıl yapılmaktadır’’ soruları yanıtlanmaktadır. 

 

Ayak Numarası Nasıl Bulunur?

Satın alınacak ayakkabının ayağa tam oturması, ayağı sıkmaması veya bol gelmemesi için ayak numarasının bilinmesi gerekmektedir. Bu da ‘‘ayak numarası nasıl ölçülür’’ sorusunu akıllara getirmektedir. ‘‘Ayak numaraları neye göre belirlenir’’ açıklaması ise, ayak numarası tablosunda bulunan uzunluk ve numara karşılıklarında yer almaktadır. Ayakkabı numaraları uluslararası kabul görmüş bir takım ölçü kalıplarına göre belirlenmektedir. Türkiye’de tercih edilerek kullanılan ayakkabı numaraları Avrupa’dakiyle aynı olmaktadır.  Bu da Paris nokta sistemi olarak adlandırılmaktadır. Amerika, Kanada, İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda ise kendilerine özgü ölçüm sistemlerini baz almaktadır. Japonya da ayakkabı ölçüsünde uzunluk ölçüsü olarak santimetreden yana seçimi yapmıştır. Ayak numarasının cm boyutu erkek ve kadınlarda göre değişiklik göstermektedir. Erkek ve kadın ayak numarası farklı hesaplamalar olarak ele alınmaktadır. 

 

Kadın Ayakkabı Ölçüsü Tablosu Nedir?

Kadın ayakkabıları ölçüsü tablosu sayesinde kadın ayakkabı numaraları bilinmektedir. Kadın ayak numarası hesaplama konusunda, kadın ayakkabı ölçü tablosundan yararlanılmaktadır. Bu tabloya göre kadın ayakkabı numaraları 35 ile 46 numara arasında değişmektedir. Türkiye’de ise kadınlar ortalama 38 numara ayakkabı kullanmaktadır. Her bir numaraya ayak uzunluk ölçüsü cm bazında denk gelmektedir. Örneğin bu tabloya göre ‘‘36 numara ayak kaç cm?’’, ‘‘37 numara ayak kaç cm?’’, ‘‘38 numara ayak kaç cm?’’ sorularının cevapları tespit edilebilmektedir. Böylece farklı numara hesaplamaları tek bir tablo üzerinde görülebilmektedir. Ayakkabı satın alırken, bu durum sayesinde herhangi bir sorun yaşanmamaktadır. Taraklı bir ayak yapısına sahip olanların ise ayak uzunluğuna göre belirlenen ayak numarasından yarım numara büyük almaları tavsiye edilmektedir.

 

Erkek Ayakkabı Ölçü Tablosu Nedir?

Cinsiyete göre ayakkabı ölçü tablosunun olmasının nedeni erkek ve kadın anatomisinin farklı olmasından kaynaklanmaktadır. Erkek ayakkabı numaraları hesaplanırken ise erkek ayakkabı ölçü tablosundan yararlanılmaktadır. Yine bu tabloya göre erkek ayakkabı numaraları 39 ile 48 numara göre değişmektedir. Her bir numaraya denk gelen cm uzunluğunun farklı olması, ayak uzunluklarının farklı olmasından kaynaklanmaktadır. Bir birey ayakkabı numarasını biliyor ama ayağının kaç cm olduğunu merak ediyorsa bu tablodan yararlanabilmektedir. Buna göre ‘‘41 numara kaç cm?’’, ‘’42 numara kaç cm?’’ ve ‘‘43 numara kaç cm?’’ soruları cevaplarına kavuşabilmektedir. Ölçü tablosunda ortalama olarak ayakkabı iç uzunluklarını yer almaktadır. Ayrıca, Türkiye’de erkekler ortalama 42 numara ayakkabı kullanmaktadır. Ürün kalıplarına ile ayak yapısına göre tablodaki değerler farklı olabilmektedir. 

 

Çocukların Yaşına Göre Ayak Numarası Nasıl Hesaplanır?

Birçok anne baba da bir ‘‘çocuğun ayakkabı ölçüsü nasıl alınır?’’ sorusuna karşı merak beslemektedir. Çocukların yaşlarına uygun ayak numarasını belirlemek için de tablolar bulunmaktadır. Ayak boyutlarına göre erkek çocuk ayak tablosu ile kız çocuk ayak tablosu da farklılık göstermektedir.  Hatta sadece çocuklar için değil 1 yaş bebek ayak numarası, 2 yaş bebek ayakkabı numarası içinde bilgi edinme şansı bulunmaktadır. Çocuk ayakkabı ölçü tablosu incelenerek çocuk yaşlarına göre ayak numaraları görülebilmektedir. Çocuk ayakkabı numaraları 17’den başlayıp, 29 numaraya kadar devam etmektedir. Yaşlara göre ayakkabı numarası değişim göstermektedir. Ayrıca, hangi numaranın kaç cm geldiği ise merak konusu olmaktadır. Mesela ‘‘17 cm ayak kaç numara?’’ ya da ‘‘29 cm ayak kaç numara?’’ sorularına net cevaplar bulunabilmektedir. 

 

Ayakkabıda Yarım Numara Ne Kadar Fark Eder?

Ayakkabı numaraları markadan markaya da değişiklik göstermektedir. Kalıplarının farklı olması, kullanılan malzeme türü ve kalitesi, dikişleri, ek yerleri gibi birçok faktör bu durumu etkilemektedir. Bir markanın 39 numarasının bazı markaların 40 numarasına denk geldiği görülmektedir. Ayağa uygun olmayan ayakkabı hem konforu hem de sağlığı etkileyebilmektedir. Hatta önemli kazalara sebebiyet vermesi bile söz konusudur. Günlük giyime uygun rahat yürüyüş ayakkabısı olarak alınan bir ayakkabı can sıkıcı olmaya da başlamaktadır. Buna göre ayakkabı seçiminin akşam saatlerinde yapılması, ayakkabı denenirken çorap kullanılması önerilmektedir. Ayağa iyi olan iki ayrı beden arasında kalındığı zamanlar da olmaktadır. Bu durumda ayak yapısı ön plana çıkmaktadır. Ayaklar taraklı ise ayakkabıda yarım numara büyüklük tercih edilmektedir. Fakat narin yapılı bir ayak yapısı söz konusu ise yarım numara küçük olması bazen avantaj sağlamaktadır. Normal kalıp bir ayak için yarım numara farkla alacak ayakkabı da ayakkabının kalıbına göre artı veya eksi durumlar oluşturmaktadır. Dar kalıp bir ayakkabıda yarım numara fazlalık ayakları rahatlatmaktadır. Geniş kalıp bir ayakkabıda ise yarım numara küçük olması konfor sağlamaktadır. 

Bu durum özellikle sporcular ve profesyonel olarak sporla uğraşanları direk etkilemektedir. Kullanılan spor ayakkabısının çok az sıkması ya da çok az gevşek olması performansını direk etkileyecektir. Futbol gibi hızlı hareketler gerektiren bir spor dalında, sporcunun geriye dönüşü olmayan sakatlanmalar yaşamasına da neden olabilmektedir. Bir futbolcunun ‘‘krampon numarası nasıl belirlenir?’’ sorusunun cevabını araması gayet normal olmaktadır.  Günlük hayatta da sıkan veya geniş gelen ayakkabılar için farklı çözüm yolları bulunmaktadır. Ayakkabı vurmasını engellemek için tercih edilen silikon jeller, yarım numara büyük gelen ayakkabıyı daraltmak için de alternatif bir çözüm yolu olarak görülmektedir. Ayakkabının iç tarafında topuk bölümüne yapıştırılan silikon jeller sayesinde topuk ve ayakkabı arasındaki boşluk giderilebilmektedir. Ayrıca yumuşak yapıları sayesinde de ne ayakkabıya ne de ayağa zarar vermemektedirler. 

 

Doğru Ayak Ölçüsü Nasıl Alınır?

Doğru ayak ölçüsü almak için özel dizayn edilmiş aparatlar yer almaktadır. Bunun dışında mezura veya cetvel yardımı ile de doğru ayak ölçüsüne ulaşılabilmektedir. Ayağın üzerine konulan bir kağıtta, ayak şablonunun çıkarılması da iyi bir metot olarak bilinmektedir. Ölçümler sonucunda çıkan ölçü ile alınmak istenen ayakkabının modelinin tablosu incelenmektedir. Spor ayakkabı, klasik deri veya rugan ayakkabı, topuklu ayakkabı, terlik, sandalet çeşitlerinin her bir modelinin tablosu bulunmaktadır. Bu tabloların incelenmesi ve ayak ölçüsüne göre numara tespiti gerekmektedir Ayakları yormayacak, konfor sağlayacak ve günlük hayatı olumsuz etkilemeyecek ayakkabıya ulaşmak için önemli bir unsurdur.  İleriki yaşlarda ciddi sağlık sorunlarının doğmaması doğru ayakkabı kullanımdan geçmektedir. Özellikle de meslek gereği ayakta zaman geçirmek ve sürekli hareket halinde olmak zorunda kalan bireylerin ayak sağlığına ekstra özen göstermeleri vurgulanmaktadır.

Etiketler: ayak numarası hesaplama, ayakkabı numarası hesaplama, ayak ölçü tablosu
Eylül 27, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?