Ayakkabı Nasıl Saklanır?

Ayakkabı nasıl saklanır?

Ayakkabıların doğru yöntemlerle saklanması uzun ömürlü kullanım sağlaması açısından oldukça önemli olmaktadır. Ayakkabılar farklı mevsimlerde giyilmek üzere farklı tasarımlarda ve özelliklerde üretilmektedir. Mevsim değişimlerinde havaya uygun olan ayakkabılar tercih edilerek diğer ayakkabılar uygun bir alanda saklanmaktadır. Yazlık ve kışlık olarak ayırdığımız bu ürünlerin kullanıcılara uzun ömürlü bir kullanım sağlaması ve daha temiz giyilebilmesi için nasıl saklandığı oldukça önemli olmaktadır. Ayakkabıların saklanmasında kullanıcıların izlemesi gereken yol şu şekilde sıralanmaktadır:

 

Temizlik

Ayakkabı mevsiminde ya da havasında giyilmek üzere kaldırılmadan önce temizliğinin yapılması gerekmektedir. Yıkanarak, özel bakım sprey ya da köpük ile temizliği yapılan ayakkabılar, kokmadan uzun bir şekilde muhafaza edilebilmektedir. Koku problemi olan ayakkabıların saklama işlemi için öncelikle güzelce havalandırılmalı, iç kısmına bebek pudrası dökülerek açık alanda bekletilmeli ve sonrasında saklama işlemi yapılmalıdır.

 

Ayakkabı Kutusu

Ayakkabıların zarar görmeden saklanması için ayakkabı kutusu ya da hurcu kullanmak gerekmektedir. Bu sayede saklama esnasında ayakkabıların ezilme gibi durumlarla formlarını kaybetmelerinin önüne geçilmektedir.

 

Saklama Alanı Belirleme

Ayakkabının nasıl saklandığı kadar nerede saklandığı da ayakkabının sağlıklı bir saklama dönemi geçirebilmesi açısından oldukça önemli olmaktadır. Ayakkabı saklanacak alanın nem almamasına dikkat edilmelidir. Nem ayakkabıda koku ve hasar oluşturabildiği için ayakkabının ömrünün kısaltılmasına sebep olmaktadır. Doğrudan güneş almayan bir ortamın seçilmesi ayakkabı saklama işlemi için uygun olmaktadır. Sağlıklı görünüm için nefes alması gereken deri ayakkabı modelleri saklanacağı zaman kutuya birkaç delik açılarak ayakkabının nefes alması sağlanmalıdır.

 

Kalıp Kullanma

Kalıp hem ayakkabı saklanırken hem de günlük hayatta ayakkabıların formlarını koruması açısından oldukça önemli bir ürün olmaktadır. Ayakkabıların ezilme, büzülme, kırışma gibi durumlarına karşı formlarını ilk günkü gibi korumasını sağlayan ayakkabı kalıpları ayakkabı türüne ve numarasına göre farklılık göstermektedir.

 

Ayakkabıların Temizlenmesi

Ayakkabı bakımı sadece ayakkabının temizlenmesi için değil uzun ömürlü kullanım sağlaması içinde önemli olmaktadır. Doğru temizleme işlemi yapılarak bakımı yapılan ayakkabılar ilk günkü formunu kaybetmeden uzun yıllar kullanılabilmektedir. Farklı malzemelerden üretilen ayakkabıların malzemesine göre temizlenmesi de değişkenlik göstermektedir.

Günlük hayatta herkes tarafından sıklıkla yapılan yanlış temizleme yöntemlerinden birisi ıslak mendiller olmaktadır. Her ne kadar kısa ve etkili bir çözüm gibi görünse de ıslak mendiller ayakkabının cilasını ve derisini yıpratmaktadır. Ayakkabının uzun süre kullanım sağlaması isteniyorsa bu temizleme yönteminden uzak durulması gerekmektedir. Ayakkabıların temizliği için özel olarak üretilen spreyler ayakkabı temizliğinde kullanılması önerilen ürünler olmaktadır. Ayakkabıya zarar vermeden temizleme görevi üstlenen bu ürünler aynı zamanda ayakkabı yüzeylerinin beslenmesini sağlayarak ayakkabının ilk günkü görüntüsünü kazanmasını sağlamaktadır. Sünger ya da yumuşak bir bez yardımıyla uygulanan bu ürünler sayesinde ayakkabılar kullanıcısına uzun ömürlü bir kullanım imkânı sunmaktadır.

Ayakkabı üzerlerinde oluşan ufak kirler için diş fırçası yardımıyla yapılabilecek temizlikler oldukça etkili bir yöntem olmaktadır. Özellikle beyaz ve açık renklere sahip spor ayakkabılarda oluşan ufak lekelerin temizlenmesi için diş fırçasına sıkılan beyaz diş macunu ile yapılan temizlik kirlerin kolay bir şekilde çıkmasını sağlanmaktadır. Bu yöntem ile çıkmayan lekeler çamaşır makinesinde yıkama yaparak temizlenebilmektedir.

Çamaşır makinesinde ayakkabı temizliği yapmak isteyen kullanıcıların dikkat etmesi gereken belli hususlar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi ayakkabı yapısının makinede yıkanmak için uygun olup olmadığıdır. Deri, süet, nubuk gibi ayakkabıların yapıları ıslanmaya elverişli olmamaktadır. Herhangi bir ıslanma durumunda yapıları hemen bozulan ve zarar gören bu ürünlerin makinede temizliğinin yapılması ayakkabı sağlığı açısından uygun görülmemektedir.

Çamaşır makinesinde yıkama işlemi yapılacak ayakkabı yıkama filesi ya da aparatı içerisine konularak makineye atılması gerekmektedir. Bu sayede, yıkama esnasında tamburun ayakkabıya zarar verilmesinin önüne geçilmektedir. Yıkanacak ayakkabı için ayarlanacak makine programı da ayakkabının deforme olmaması için son derece önemli olmaktadır. Düşük ısı ve sıkma devrine sahip bir program ayarlanarak yıkama işlemi gerçekleştirilmelidir. 30 derece ısı ve 600 devir sıkma programı ayakkabı yıkama işlemi için uygun görülen en uygun program olmaktadır.

Ayakkabının yıkama işleminden sonra doğru şekilde kurutulması en az temizleme kadar temizlik açısından önemli olmaktadır. Yanlış kurutma yöntemleri ayakkabının zarar görmesine ya da görüntüsünün bozulmasına sebep olabilmektedir. Makinede yıkanan ayakkabı için en sağlıklı kurutma yöntemi açık hava olmaktadır. Açık havada kendi halinde kurumaya bırakılan ayakkabı zarar görmeden ilk günkü görüntüsüne sahip olabilmektedir. Hızlı kurutma yöntemleri tercih etmek isteyen kullanıcılar için kurutma makineleri, ısıtma radyatörleri, fan gibi ayakkabı kurutma alternatifler de bulunmaktadır.

 

Ayakkabı Kutularının Önemi

Kadın, erkek, çocuk için farklı boyutlarda üretilen ayakkabı kutuları ayakkabıların saklanması için kullanılan yardımcı ürünler olarak bilinmektedir. Ayakkabı kutuları ürünlerin formunu korumasında ve deforme olmasını engelleme de oldukça etkili ürünler olmaktadır. Farklı materyallerden üretilerek kullanıcının tercihine sunulan bu ürünler, kapaklı olmaları sayesinde ayakkabıların tozlanarak kirlenmesini de engellemektedir. Üzerinde havalandırma delikleri ya da kanalları mevcut olan ayakkabı kutuları düzen severler içinde oldukça kullanışlı ürünler olmaktadır. Şeffaf ya da renkli olarak üretilen ürünler kutu içine bakmadan ürünlerin görülmesini sağlayarak kullanıcıya büyük kolaylık sunmaktadır.

 

Ayakkabı Kalıbı Kullanma

Kullanımdan kaynaklı ayakkabı yüzeyinde oluşabilen kırışıklık ve şekil bozukluklarının önlenmesi için kullanılan ayakkabı kalıpları şekil bozukluklarını düzeltmekte, aynı zamanda oluşumunu da engellemektedir. Genellikle plastik ve ahşap malzeme kullanılarak üretilen bu kalıpların kullanımı ayakkabının şeklini koruması için oldukça önemli olmaktadır. Ayakkabıların saklanması sırasında da kullanılması önerilen ayakkabı kalıpları ayakkabının formunu korumasına yardımcı olmasından dolayı kullanıcılara uzun ömürlü kullanım imkânı da sunmaktadır.

 

Ayakkabı Kokusunu Önleme

Ayakkabı kokusu, birçok kullanıcısının muzdarip olduğu ve çözüm aradığı konuların başında gelmektedir. Koku önlemek için önerilen birçok doğal yöntem bulunmaktadır. Kullanıcıların rahatsız olmasına sebep olan kokuların önlenmesi için karbonat, çay, pudra, bitki yağları, sirkeli su, kahve, patates, talaş gibi çeşitli yöntemler uygulanmaktadır.

 

Ayakkabı Nerede Saklanmalı?

Temizliği yapılan ayakkabılar ayakkabı kutuları ile birlikte yatak altlarında, kilerlerde, dolaplarda kullanıcı için uygun alanlarda saklanabilmektedir. Ayakkabı saklanan ortamın serin ve kuru olması ayakkabı sağlığı için önemli olmaktadır.

 

Giyilmeyen Ayakkabı Nasıl Saklanır?

Kullanıcı tarafından giyilmeyen bir ayakkabı, ayakkabı kutularından çıkarılmadan gerekirse içerisine kalıp konularak uygun bir ortamda saklanabilmektedir. Giyilmeyen ayakkabıların zarar görmemesi ve deforme olmaması için ayakkabı kutuları ile saklanması oldukça önemli olmaktadır.

Ayakkabı içerisine konulabilecek kalıp da giyilmeyen ayakkabının şeklinin uzun süre boyunca korunmasını sağlayabilmektedir.

 

Ayakkabının Şeklinin Bozulmaması İçin Ne Yapmalı?

Ayakkabı şeklinin bozulması ayakkabı kullanıcılarının muzdarip olduğu konuların başında gelmektedir. Ayakkabının ilk günkü görüntüsünün korunması için ayakkabı içine kalıp kullanılabilmektedir. Doğru bakım yöntemleri de ayakkabının şeklinin bozulmasına engel olmaktadır. Ayakkabının malzemesine en uygun olan doğru bakımın yapılması ayakkabının uzun yıllar boyunca şeklinin bozulmadan kullanılmasına yardımcı olmaktadır.

Etiketler: Ayakkabı nasıl saklanır, ayakkabı temizliği
Şubat 03, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?