Ayakkabı Nasıl Genişletilir

Ayakkabı Nasıl Genişletilir

Alınan ayakkabıların ayağa dar gelmesi giyim sırasında rahatsızlık hissi uyandırır. Ayakkabının topuk veya parmak kısımlarının dar olması halinde ayakta yaralanmalar oluşabilir. Dar gelen ayakkabının uzun süre giyilmesi bu yaralanmaları can acıtan hale dönüşür. Belirli ayakkabı genişletme yöntemleri ile ayakkabının vereceği rahatsızlıkların önüne geçilmesi mümkündür. Her bir ayakkabı modeli için farklı ayakkabı genişletme yöntemleri bulunur.

Ayakkabı Giydikçe Açılır mı?

Ayakkabılar deri, bez, kauçuk, plastik, kumaş gibi çeşitli materyallerden üretilir. Bazı materyallerde kullanıma bağlı olarak esnemeler görülür. Örneğin; bez spor ayakkabılar giyilmeye bağlı olarak esneyerek genişler. Parmak kısımlarında bulunan mesafe esnemeye bağlı değişmese de ayakkabının ayağı kavrama sıkılığında azalmalar olur. Spor ayakkabının dar gelmesi halinde ayakkabı bez ise ayakkabı büyütme için ayakkabıyı giymek yeterlidir. 

Ayakkabının deri olması halinde ise üretilen derinin cinsi esneme miktarını değiştirir. Ayakkabıda kullanılan sığır derisi sert ve dayanıklı bir deridir. Derinin sert katmanının kullanılması halinde ayakkabının esneme payı azdır. Kuzu derisinde ise durum farklıdır. Kullanmaya bağlı olarak kuzu derisinin yumuşak ve esnek dokusu ayağın şeklini alır. 

Deri ayakkabıların genişlemesini sağlamak için nemli bezlerden yardım alınabilir. Nemli bezler ayakkabı içine konulur ve kuruyana kadar bekletilir. Nem ile deride yumuşama ve esnemeler oluşur. Bir diğer yöntem ise ayakkabı genişletme kalıbı kullanılmasıdır. Nemlendirilmiş derinin içerisine kalıplar konulması esneme miktarını arttırır. Sert plastik ve kauçuk ayakkabılarda giyilmeye bağlı esneme görülmez. 

Sıkan Ayakkabı İçin Pratik Çözümler

“Sıkan ayakkabı nasıl açılır?” sıkça sorulan sorulardandır. Sıkan ayakkabıları genişletmek için bulunan pratik yöntemlerle kişiler evlerinde ayakkabı problemlerine çözüm getirebilir. Ayakkabı genişletme spreyi veya kalıpları kullanımı yaygın olan yöntemlerdir. Ancak her evde bulunan araçlarla da ayakkabılar genişletilebilir.

Buzlukta ayakkabı bekletme yöntemi en etkili sonuç veren pratik çözümlerden biridir. Temizlenen ayakkabılar içerisine içi su dolu olan poşetler yerleştirilir. Ayakkabının içerisini tam olarak dolduracak şekilde poşetler konulur. Ardından ayakkabılar da buzluğu kirletmemesi adına bir poşete konulur. Su poşetleri tam olarak donana kadar ayakkabılar buzlukta bekletilir. Belirli süre beklenmesi ardından ayakkabılar buzluktan alınır ve poşetlerin çıkabilecek noktaya kadar erimesi beklenir. Poşetlerin alınması ardından ayakkabılar giyilmeye hazırdır.

Bir diğer yöntem olarak ayakkabılar kalın çoraplarla giyilir. Kalın bir veya birkaç çorap giyilerek ayakkabı giyilir. Bu sayede ayakkabının her bir noktasının genişlemesi sağlanır. Ancak kişiye rahatsızlık hissi verebilecek bir uygulama olduğundan ayakkabıların evin içinde esnetmek amaçlı bu şekilde giyilmesi önerilir. Gün boyunca kalın çoraplarla giyilmesi ayakta rahatsızlık hissi oluşturur.

Ayakkabıların ucunun sıkması halinde patates yöntemi önerilir. Soyulan patatesler ayakkabının ucuna gelecek şekilde yerleştirilir. Patatesler ayakkabı içinde bir gün bekletilir. Bu sayede parmakları sıkan ayakkabılar daha rahat şekilde giyilebilir. 

“Sert ayakkabı nasıl yumuşatılır?” sorusunun cevabı için bazı yardımcı maddelere ihtiyaç duyulur. Sert ayakkabının yumuşatılması için kullanılan materyalin nemlenmesi sağlanmalıdır. Bunun için en etkili malzemelerden biri vazelindir. Vazelinin yağlı dokusu ayakkabı derisine işleyerek derinin yumuşamasını sağlar. “Arkası vuran ayakkabı nasıl genişletilir?” sorusu için de vazelin etkili bir yöntemdir. Vazelin olmaması halinde sirkede etkili bir çözümdür. Sirkenin yapısı deride tahribata neden olarak esneme oluşumunu sağlar. Arkası ayakkabı vuran ayakkabılar için etkili bir çözümdür. Sirkeli bez, ayakkabının topuk kısmına yerleştirilir. Bir gün kadar bekletilir. Giyilmeden önce sirke kokusunun uçması için ayakkabının havalandırılması önerilir. 

Islak havlu yöntemi gelenekselleşmiş ayakkabı genişletme yöntemlerindendir. Su damlatmayacak şekilde nemlendirilmiş ıslak havlu ayakkabı içerisine konulur. Ayakkabı ıslak havlu ile bir gece bekletilir. İşlem ardından ayakkabının kurutulmasına özen gösterilmelidir. Uzun süre nemli kalması ayakkabıda istenmeyen koku oluşumuna neden olabilir. 

Ayakkabıyı Kalıba Koymak İşe Yarar Mı?

Ayakkabı kalıbı ile genişletmek en yaygın yöntemlerden biridir. Kişinin ayak numarasına uygun bir ayakkabı kalıbı temine etmesi gerekir. Alınan kalıp ayakkabı içerisine yerleştirilir. Bir veya iki gün kalıp hiç çıkarılmadan ayakkabı kalıbı içerisinde bekletilir. Tekrar giyildiğinde ayakkabının genişlediği direkt olarak hissedilir. “Spor ayakkabı bir numara nasıl büyütülür?” sorusuna verilebilecek en etkili cevap da ayakkabı kalıbıdır. Spor ayakkabı bir numara büyütme için kalın çorapla giymede uygulanabilir bir yöntemdir. Ancak kişinin topuklarına vurması ihtimaline karşılık kalıp kullanmak daha kolay bir yöntemdir. 

Dar Gelen Spor Ayakkabı Nasıl Genişletilir?

Spor ayakkabılar, ayak numarasına göre alınsa bile kalıbı gereği ayaklarda sıkmaya neden olabilir. Bu noktada “Ayakkabı nasıl genişletilir?” sorusu gündeme gelir. Spor ayakkabı genişletmede etkili yöntemlerden biri saç kurutma makinesi ile ayakkabı genişletme yöntemidir. Ayakkabının sıkan bölgeleri ılık su ile nemlendirilir. Ardından fön makinesinin en yüksek sıcaklığında ıslatılan bölgeler kurutulur. Ayakkabının esnemeye başladığı görülür. Spor ayakkabı istenilen seviyeye gelene kadar işlem uygulanmaya devam edilir. 

Spor ayakkabının bez yapılı olması halinde ayakkabıyı uzun süre giymek de genişlemesini sağlar. Özellikle, kalın çoraplarla giymek etkili yöntemlerden bir diğeridir. Spor ayakkabının uzun süreli ıslaklığa maruz kalması veya sirke gibi materyaller ayakkabı dokusunu bozabilir. Bundan dolayı nemli bezlerde veya buzlukta bekletme önerilen yöntemler değildir.  

Dar Gelen Bot Nasıl Genişletilir?

kadın bot

Kışla beraber bot giymeye yönelim artar. Botların dar olması halinde dert yapısı ayakta ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Bu noktada “Dar ayakkabı nasıl genişletilir?” sorusu gündeme gelir. Botların gerçek deriden yapılması halinde vazelinle ayakkabı genişletme yöntemi uygulanır. Ayakkabının içerisine sürülen vazelin birkaç saat bekletilir. Ayakkabı istenilen genişliğe gelene kadar bu işlem tekrarlanır. “Dar gelen bot nasıl genişletilir?” sorusunun bir diğer cevabı ise sirkeli gazete kağıtlarını botun içerisine doldurmaktır. Herhangi bir sirke çeşidi ile ıslatılan gazete kağıtlarıyla botun içi doldurulur. Botlar bu şekilde bir gece boyunca bekletilir. Sirkenin asidik yapısı doku üzerinde esnemelere neden olur. Botlar genişleyene kadar bu işlem birkaç kez tekrarlanabilir. 

Botlar, ayağı sadece taban boyunca sıkıyorsa, ayakkabı kalıbı kullanmak da etkili bir çözümdür. Bot yeterince genişleyene kadar her giyim ardından ayakkabı kalıpları botun içerisine konularak bekletilir. Ayakkabı kalıbı botun formunda zarar oluşturmaz. 

Topuklu Ayakkabı Nasıl Genişletilir?

Topuklu ayakkabıların rahatsızlık hissi genellikle topuk veya parmaklar kısmında olur. “Önden sıkan ayakkabı nasıl açılır?” sıkan topuklu ayakkabılar için en sık sorulan sorulardandır. Parmak kısmının genişletilmesi için bahsedilen patates koyma yöntemi etkili bir yöntemdir. Patates yöntemi genellikle kapalı burun topuklu ayakkabılar için önerilir. Açık uçlu topuklu ayakkabılar için ise ıslak havlu yöntemi önerilir. Islak havlular ayakkabının tüm iç yüzeyine gelecek şekilde sıkıştırılır. Ayakkabının uç kısmından bir kısmı çıkarılır. Bu şekilde ayakkabı bir gün kadar bekletilir. İstenilen rahatlık hissine ulaşana kadar işlem tekrarlanabilir. 

Ayakkabının topuk kısmı için ise sirkeli bez veya vazelin yöntemi uygulanabilir. Topuk kısmında bulunan derinin yumuşamasını sağlayan her iki madde de ayakkabının vurmasını önler. Plastik ve kauçuk topuk yapısına sahip topuklu ayakkabılar için bu yöntemler geçerli değildir. Bu materyallerin esnek olmayan yapısı genişlemelerinin veya yumuşamalarının önüne geçer.

Etiketler: ayakkabı genişletme, dar gelen ayakkabı genişletme, spor ayakkabı genişletme, vazelinle ayakkabı yumuşatma
Ağustos 11, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?