Ayakkabı Kokusu Nasıl Giderilir

ayakkabı kokusu nasıl giderilir

Ayakkabı Kokusu Nasıl Giderilir?

Ayakkabının uzun süre giyilmesi veya ayakkabının yapıldığı materyale bağlı olarak ayakkabı içerisinde hoş olmayan bir koku oluşabilir. Ayakkabılar çıkarıldığında oluşan kokunun etrafa yayılması kişilerde rahatsızlık hissi uyandırır. Ayak sağlığını korumak ve oluşan rahatsız edici kokuyu önlemek için “ayakkabı kokusu nasıl giderilir?” sorusu gündeme gelir. Doğal yöntemlerle veya ayakkabı koku giderici ürünlerle ayakkabı kokusu giderilebilir. Bu sayede kişiler ayak sağlığını korur ve ayakkabıda koku oluşumunu önler. 

Ayakkabı Neden Kokar?

Sıcaklığa veya gün boyunca ayağın havasız kalmasına bağlı olarak ayakkabı içinde koku oluşur. Her gün aynı ayakkabının giyilmesi ve ayakkabının yeteri kadar havalandırılmaması koku oluşumundaki temel nedendir. Yaz kış fark etmeksizin terleyen ayaklarda ayakkabı kokusu dört mevsim boyunca olabilir. 

Kalitesiz ayakkabılarda kullanılan malzemeler de ayakkabıda koku oluşumuna neden olur. Hava aldırmayan plastik veya suni deriden yapılan ayakkabılarda ayak sürekli nemli kalır. Ayakkabı içerisinde oluşan nem hem ayağın kendi kokusunu hem de ayakkabı materyali kokusunu baskın hale getirir. Ayakkabının ayaktan çıkarılması ile rahatsız edici kokular duyulur.

Her gün aynı çorabın giyilmesi veya ayak hijyenine dikkat edilmemesi de ayakkabıda koku oluşturur. Bu tür durumlarda sık sık çorap değiştirmek veya ayak temizliğine dikkat etmek koku sorununu ortadan kaldırır. Ayakkabı materyaline bağlı koku oluşumunda ise ayakkabı kokusunu gideren yöntemlere başvurulur. 

Ayakkabı İçi Nasıl Temizlenir?

Ayakkabı içinin temizlenmesi için çeşitli yöntemler vardır. Bazı kişiler ayakkabıyı makinede yıkayarak temizlemeye çalışır. Ancak bu yöntem ayakkabıya zarar vererek ayakkabının kullanım ömrünü azaltır. Ayakkabıya zarar vermeyecek kolay uygulanan temizleme yöntemleri bulunur.

  • İlk ve yaygın olarak tercih edilen yöntem karbonat yöntemidir. Ayakkabının içerisine tüm zemini kaplayacak şekilde karbonat dökülür. Karbonatın koku emici özelliği ayakkabı içerisindeki kötü kokuyu çeker. Bir gün kadar karbonat ile bekletilen ayakkabının giyilmeden önce silkelenmesi yeterlidir. Bu yöntem koku oluşumu ardından tekrarlanabilir.
  • Adaçayı, lavanta, portakal kabuğu gibi bitkisel çözümler de ayakkabı kokusunu gidermede etkilidir. Ayakkabı içerisine konulan bitkiler bir gece boyunca bekletilir. Ertesi gün bitkilerin alınması ardından ayakkabı giyilmeye hazırdır. Bitkiler sayesinde oluşan kötü koku giderilmekle kalmaz ayakkabının güzel kokması da sağlanır.
  • Ayakkabı kokusunu gidermek ve ayakkabı içerisini temizlemek için özel üretilmiş spreyler kullanılabilir. Bu spreylere özel ayakkabı mağazalarından erişilebilir.
  • Çay ağacı yağı hem koku giderici hem de sterilize edici özelliği nedeniyle ayakkabı içi temizliğinde tercih edilir. Her bir ayakkabı içerisine birer damla çay ağacı yağı damlatılması yeterlidir. Yağın uygulanması ardından ayakkabı bir gün giyilmeden bekletilir. Sonrasında temizlenmiş ayakkabılar rahatça giyilebilir.
 

Poliüretan Ayakkabı Koku Yapar Mı?

Poliüretan ayakkabı, plastiğin süngerleştirilmesi sonucu elde edilen topuk yapısına sahip ayakkabılardır. Özellikle spor ayakkabılarda sıkça kullanılır. Kullanıcıya rahat bir basış sağlar. Uzun süreli giyilen ayakkabılarda ayağı rahat ettirir. Ancak poliüretan ayakkabılarda da koku oluşumu görülebilir. Ayakkabı koku giderici yöntemlerden her biri poliüretan tabanlı ayakkabılarda da kullanılır. Özellikle nem oluşumunun hissedilmesi halinde karbonat, ayakkabı tozu veya kahve gibi yöntemler kullanılması önerilir. Süngerimsi yapısına bağlı olarak patates veya sprey gibi ayakkabının nemlenmesine neden olabilecek temizleme çözümleri poliüretan ayakkabılar için önerilmemektedir. Süngerimsi yapı kullanılan malzemenin de nemini çekebilir. 

Spor Ayakkabı Kokusu Nasıl Giderilir?

Spor ayakkabılar bez yapıları nedeniyle ayak terini emer. Belirli bir giyim süresi ardından ayakkabı içerisine kötü bir koku siner. Sinen kokunun giderilmesi için karbonat etkili bir yöntemdir. Ancak ayakkabı neminin direkt olarak emilmesi ve bu sayede koku oluşumunun önlenmesi için de yöntemler bulunur. En sık kullanılan yöntem talaş yöntemidir. Peçete veya kağıt havlu içerisine konulan talaşlar ayakkabı içerisine yerleştirilir. Talaşın nem emici özelliği sayesinde ayakkabı içerisindeki nem giderilir. Bir gün kadar talaşlarla bekletilen ayakkabılar ertesi gün nemden arınmış bir şekilde giyilmeye hazırdır. 

Kahve de spor ayakkabıda oluşan kokuyu önlemede etkili bir yöntemdir. Ayakkabı içerisine kahve çekirdekleri konularak ayakkabı kokusu giderilir. Kahve çekirdeklerinin bir gün kadar ayakkabılar içerisinde bekletilmesi kokunun geçmesi için yeterlidir. 

Deri Ayakkabı Kokusu Nasıl Giderilir?

Deri ayakkabıların bazıları kuzu derisi gibi hava geçiren derilerden üretilir. Sığır derisi gibi deri çeşitleri uygulanan üretim işlemlerine bağlı olarak sertleşebilir. Sertleşen deri hava geçirgenliğini önler. Bu durum ayakkabı içerisinde koku oluşumuna neden olur. Ayakkabı kokusuna çözüm olarak poşet çaylardan faydalanabilir. Poşet çaylar nem ve koku emici özelliğe sahiptir. Her bir ayakkabı içerisine bir paket siyah poşet çay konularak bir gece bekletilmesi halinde ayakkabı kokusu giderilir. İşin püf noktası olarak çay poşetine küçük bir kesik atılması önerilir. Bu sayede çay daha fazla koku ve nem emebilir. Bir gece bekleme ardından ayakkabılar giyilmeye hazırdır. 

Deri ayakkabı içerisinde biriken koku ayağa sinebilir. Ayağın temiz olması durumunda bile ayakkabıdaki kötü koku ayağa geçer. Bu gibi durumlarda patates yöntemi ile ayakkabının kokudan arındırılması önerilir. Kabukları soyulmuş çiğ patatesler ince dilimler halinde ayakkabı içerisine konulur. Patatesin neminin ayakkabıya geçmemesi için patateslerin ince peçeteler ile sarılması önerilir. Bir gece bekletme ardından ayakkabı kötü kokulardan arınır. 

Ayakkabı Kokusu Spreyi Nasıl Kullanılır?

“Ayakkabı kokusuna ne iyi gelir?” sorusuna en sık verilen cevap ayakkabı koku spreyidir. Ayakkabı mağazalarında veya internette satıla bu spreyler kısa sürede kesin çözüm sağlar. Ayakkabı koku spreyi direkt olarak ayakkabı içerisine uygulanır. Bir gün kadar ayakkabı hava alacak şekilde bekletilir. Sprey içerisinde yer alan maddeler kötü kokuyu hapseder. Ayakkabı içerisine güzel bir koku verir.

Ayakkabı koku giderici toz da ayakkabı spreyine benzerdir. Aradaki fark sprey form yerine toz form olması ve ayakkabı dolabı içerisine de uygulanmasıdır. Ayakkabı tozu, direkt olarak ayakkabı içerisine uygulanabilir. Bu sayede ayakkabıda biriken kötü kokuyu çekerek yok eder. Her bir ayakkabı için bir paket toz uygulanır. Ayakkabıların toplu olarak bulunduğu dolaplarda da benzer kokular oluşabilir. Ayakkabı tozu, dolabın belirli noktalarına dökülür. Toz dolap içerisindeki kötü kokuyu emer. Bu sayede diğer ayakkabıların kokudan etkilenmesi önlenir.

Ayakkabı Kokusunu Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?

Ayakkabı kokusunu önlemek için doğal veya özel üretim ürünler kullanılabilir. Ayakkabı kokusu oluşmadan alınan önlemler “ayakkabı kokusu nasıl geçer?” sorusunu devre dışı bırakır. Ayakkabı koku önleyici yöntemler aşağıdaki gibidir. 

  • Karbonat: Karbonat ayakkabı kokusu oluşumunu önlemek için etkili yöntemlerden biridir. Ayakkabı içerisinde oluşan nemi emmesi sayesinde koku oluşumunu önler. 
  • Ayakkabı spreyi: Ayakkabı spreyi ayakkabı kokusunu önlemek için geliştirilmiş endüstriyel bir çözümdür. Uygulamasının kolay olması tercih edilirliğini arttırır. Düzenli olarak kullanılması halinde ayakkabı kokusu oluşumu önlenir.
  • Ayakkabıyı havalandırmak: Ayakkabıda koku oluşumunu önlemek için her zaman bir materyale ihtiyaç duyulmaz. Ayakkabının her giyim ardından açık havada hava alacak şekilde bırakılması koku oluşumunu önler. “Ayakkabı kokusunu ne giderir?” sorusu için temel çözümlerden biridir.
  • Çorap değiştirmek: Giyilen çorabın temiz olmaması ayakkabı kokusunu arttırır. Ayakkabıda koku oluşumunu önlemek için ayakkabılar temiz çoraplarla giyilmelidir. 





 
Etiketler: ayakkabı kokusu nasıl giderilir, spor ayakkabı kokusu, ayakkabı neden kokar
Ağustos 11, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?