Ayakkabı Bağcığı Nasıl Bağlanır

ayakkabi-bagcigi-baglama

Ayakkabı Bağcığı Nasıl Bağlanır?

Ayakkabı bağlama ipi, ayakkabı bağı gibi isimleri olan ayakkabı bağcığı, ayakkabının ayağa sabitlenmesi için yapılır. Her ayakkabı için birer adet aynı uzunlukta bağlama ipi ve ucunda aglet denilen sert bir kısım vardır. Spor ayakkabı, botlar, kundura gibi ayakkabı çeşitleri için farklı bağlama yöntemleri bulunur. Ayakkabının sağ ve sol tarafında sıralı olan deliklere geçirilerek bağlama işlemi yapılır. Her ayakkabının yapısı ve bağlama ipi uzunlukları da farklı olduğundan ayakkabı bağlama yöntemleri de farklılık gösterir. 

Bağcık Bağlama Şekilleri Nelerdir?

Ayakkabı bağcığı bağlama kolay gibi görünen zor işlerden biridir. Farklı teknikleri sayesinde birçok pratik ayakkabı bağcığı bağlama yöntemi öğrenilebilir. Ayakkabı ayak yapısına, kullanım rahatlığına ve gündelik kullanım şekillerine göre farklı özelliklere sahiptir. Kullanım alanlarına göre tercih edilen ayakkabılar genelde bağcıklı modellerden oluşur. Bu yüzden ayakkabı bağcığı nasıl takılır, merak edilen konulardan biridir. İnsanlar kısa sürede hızlı bir şekilde ayakkabılarını bağlamak isterler. Günlük hayatta kullanılan bazı bağlama şekilleri vardır. Bunlardan biri çember bağlama şeklidir. Genellikle spor ayakkabılarında kullanılır.

Ayakkabı bağlama teknikleri arasında yer alan düz çubuk bağlama şekli ise dışarıdan paralel şekilde görülür. Çapraz bağlama şekli ise ayakkabı bağını çapraz şekil oluşturacak şekilde hizalanarak yapılır. Merdiven tekniği adıyla bilinen şekilde ayakkabı bağları merdiven görüntüsü aldığı için bu isim konulmuştur. Ek olarak tavşan kulağı tekniği, sihirli parmak tekniği (lan düğümü) gibi çeşitlerde de bağlanır. Bu tekniklerin kullanımı ayakkabı model özelliklerine ve bağcık uzunluğuna göre farklılık gösterir. 

En Hızlı Ayakkabı Bağcığı Bağlama Yöntemi Nedir?

Ayakkabı bağcığı bağlama tekniklerinden en hızlı ve pratik olanı kişiden kişiye değişen bir durumdur. Ancak düz bağlama şekli (çapraz geçişli) olan, herkes tarafından bilinen yöntem en kolayıdır. Ayakkabı bağcığı, ayakkabının alt kısmındaki deliklerden başlanarak bağlanır. Her iplik sıralı deliklerden çaprazlama geçirilir. Delik bitiminde fiyonk yapılarak bağlama işlemi bitirilir. El becerisi isteyen pratik ayakkabı bağcığı, alışkanlık haline gelince hızla yapılır. 

Ayakkabı ipleri nasıl takılır gibi kolay soruların cevabı oldukça basittir. Ayakkabı tarzına uygun bağlama stilleri kolayca öğrenilir. Ayakkabı bağcığı sayesinde ayakkabı, ayağa sabitlenerek rahat hareket edebilme imkânı bulur. Bu anlamda kullanılan ayakkabı bağlama yöntemi ayağı rahatsız etmemeli, bol ya da dar olmamalıdır. Çünkü bağcıklarla ayakkabı içinde sıkıştırılan ayakta rahatsızlık hissi oluşur. Aynı şekilde bol ve gevşek bağlanan bir ayakkabı yürümeye engel olur. 

Spor Ayakkabı Bağcığı Nasıl Bağlanır?

Ayakkabı bağcığı bağlama küçük yaşlardan beri insanların yapmak ve öğrenmek zorunda  kaldığı işlemlerden biridir. Beceri isteyen bu işlem, spor ayakkabılarında da hızlı bir şekilde yapılmak istenir. Bu bağlamda spor ayakkabı bağcığı bağlamak için öncelikle ayakkabı bağcığı uzun şekilde yan yana serilmelidir. Bağlayan kişi spor ayakkabının burnunu kendine çevirmeli ve ayakkabının en alt deliklerinden başlayarak ayakkabı bağcığını deliklerden geçirmelidir. Burada önemli olan nasıl bir tarz bağlama şeklini kullanacağıdır. Buna ek olarak bağlama stilleri cinsiyete göre de farklılık gösterir. Kadınlar spor ayakkabılarını özelleştirmeyi daha çok sevdiği için farklı teknikleri kullanmayı severler. Erkekler ise klasik bağlama tekniğinden vazgeçmezler.

Spor ayakkabılarda genellikle çapraz bağlama tekniği yapılır. Çapraz bağlama tekniği nasıl yapılır denilecek olursa oldukça basit bir işlemdir. Ayakkabının en alt deliklerinden geçirilen bağlama ipi, ilk sıranın ardından ipin iki ucunu çapraz olarak bir üst deliklere geçirilmesi ile oluşur. Bu şekilde çapraz hareket ile en üst deliklere kadar ulaştırılır. Ayağın üst kısmının rahatlığı açısından esnek bir bağlama tekniğidir. Bu yüzden de spor ayakkabılarında bu model sıklıkla kullanılır. Ayrıca farklı görünmeyi seven kişiler de günlük kullanım için orijinal ayakkabı bağlama tarzlarını kullanabilir.

Bot Bağcığı Nasıl Bağlanır?

Botların düzgün bir şekilde bağlanması ayak konforu için önemlidir. Ayakkabı bağcığı bağlama aynı şekilde bot bağlama için de geçerli unsurları içerir. İyi bağlanmayan botun içerisinde ayak gezinir. Bot içerisinde ayağın su toplaması, parmakların şişmesi, yara olması gibi sorunların nedenlerinden biri de yanlış bağlama tekniğidir. Bu yüzden normal botlarda ve askeri botlarda bağcık özenle ve düzgün bağlanmalıdır.

Askeri bot nasıl bağlanır, merak edilen bir konudur. Askeri birliklerde askerlerin sürekli hareket ettikleri için ayak rahatlığı gerekir. bu yüzden en basit şekilde asker botu şu şekilde bağlanır. Bağcıklar hizalanır ve botun bilek kısmına kadar düz veya çapraz olacak şekilde bağcık deliklerden geçirilir. Botun boyun kısmı ise sabitleme açısından karşılıklı kancalara bağcık geçirilir. Sonuna gelindiğinde en uca düğüm atılarak bağlama işlemi bitirilir. Pratik ayakkabı bağcığı bağlama tekniklerinden biri olan bu yöntem sivillerin kullandığı botlarda da rahatlıkla uygulanabilir. 

Krampon Bağcığı Nasıl Bağlanır?

Futbolcuların ve futbol oynayanların giydiği, özel tasarımlı ayakkabıya krampon denir. Ayakkabı bağlama teknikleri krampon bağcığı bağlamak için de uygulanır. Kramponun düzgün bağlanması için bağcığın iki ucu bir araya getirilerek eşit uzunluk sağlanır. En alt kısımdaki deliklerden bağcık geçirilirek başlanır. Her delikten çapraz olacak şekilde iki uç birbiri üzerinden geçirilerek en başa kadar getirilir. Son deliklere kadar krampon üzerinde x deseni oluşmalıdır. Kramponun üst delikleri ayağın ayakkabı içerisinde kaymasını önleyecektir. Bu yüzden buralara düğüm atılmalıdır. 

Klasik Ayakkabı Bağcığı Nasıl Bağlanır?

Kundura ayakkabı bağcığı nasıl bağlanır denildiğinde akla klasik ayakkabıların gelmesi gerekir. İş hayatında özel gün ve gecelerde tercih edilen bir ayakkabı modelidir. Bu modelde kullanılan bağcık boyut olarak diğer ayakkabılara göre oldukça kısadır. Bu yüzden ayakkabı bağcık modelleri arasında en basit olan budur. Öncelikle ayakkabı bağcıkları ayakkabıda yer alan en alt delikten geçirilir. Ardından ayakkabı sayasının altında kalacak şekilde bağcık bir üst delikten de geçirilir. Bu sistemle bağcık en üst deliğe kadar getirilmelidir. Düz bir teknik olan bu model klasik ayakkabılar için en idealidir. 

Koşu Ayakkabısı Bağcığı Nasıl Bağlanır?

Rahatlık bakımından oldukça işlevsel olan spor ayakkabılar, kullanıldığı alanlara göre farklı isimler alır. Koşu ayakkabıları koşu yaparken ağırlık merkezinin ayak tabanında olmasını sağlayan spor ayakkabı çeşididir. Koşarken ayakkabı içerisinde ayağın öne ve arkaya kaymaması için ayakkabı bağcığı bağlama tekniği düzgün yapılmalıdır. Bu yüzden koşu ayakkabılarında birkaç teknik vardır. Bu tekniklerden ilki topuk kaymaması için oluşturulmuştur. Topuk kilidi klasik çaprazlama yöntemi ile oluşturulur. 

Ayrıca ayak yapısı da ayakkabı bağcığı bağlama tekniğini etkiler. Geniş ayaklıların tercih ettiği koşu ayakkabılarında biraz daha yer açmak için delik atlayarak ayakkabı kolayca bağlanabilir. Bu yöntemde ister düz ister çaprazlama şekli kullanılabilir. Atlanılan delikler sayesinde geniş ayak yapısı ayakkabı içerisinde daha rahat konumlandırılır. Bir yöntem de ayak yapısı dar ayakkabı kalıbı geniş ise uygulanabilecek yöntem olan bağcık sıkılaştırma tekniğidir. Bu yöntem şu şekildedir; bağcıklar birbiri üzerinden geçerek zıt deliklere geçirilir. Üst kısımlara gelince çaprazlama yöntemi kullanılarak ayakkabı ayağa tam olarak oturacak şekilde bağlanır. 



 
Etiketler: ayakkabı bağcığı nasıl bağlanır, ayakkabı bağcığı bağlama şekilleri, ayakkabı bağcığı modelleri
Ağustos 11, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?