Tpu Taban Nedir?

tpu-taban

 

Uzun süre kullanım sağlamak, rahat bir deneyime kavuşmak isteyenler için ayakkabı seçimleri önemli bir noktadır. Özellikle spor yapanlar, doğa ile iç içe olmak isteyenler, yaz kış güvenle ayakkabı kullanmak isteyenler birçok özellik bakımından yeterli olacak ayakkabı seçimleri yapmaya özen göstermektedirler. 

Çeşitli amaçlar için ayakkabı seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken birçok konu bulunur. Ayakkabının kalitesi, kullanılan malzemelerin amaç için uyumlu olup olmaması ve daha birçok konuda sahip olduğu özellikler belirleyici niteliktedir. 

Amaç için doğru ayakkabı seçimi sadece performans için değil, aynı zamanda güvenli bir şekilde hareket etmek için de önem taşımaktadır. Uygun ayakkabı modelleri ile düşme, kayma gibi durumların neden olabileceği sakatlık riskini en aza indirebilmektedir. 

Çeşitli ayakkabı modellerinde ayakkabının içerdiği sentetik malzemenin koruyucu membran içermesi büyük önem taşımaktadır. Bunun dışında ayakkabının dayanıklılığı da en önemli özellikler arasında yer almaktadır. Dayanıklılık ifadesi, malzemenin yanında taban-deri birleştirme yöntemlerinin kalitesini de kapsamaktadır. 

Birleştirme yöntemlerinden olan dikiş yöntemi ise yapıştırma metoduna göre daha uzun süreli kullanım sunması ile daha avantajlıdır. Ayakkabıların dikkat edilmesi gereken bir diğer özelliği ise özel taban yapılarıdır. 

Ayakkabı tabanında kullanılan teknoloji ve donanımlar farklılık göstermekle birlikte, ayakkabının kullanılacağı zemine ve kullanılacak mevsime göre farklı tasarımlarda ve yapılarda olabilmektedir. Bu tabanların arasında; PVC tabanlar, poliüretan tabanlar, termoplastik tabanlar (TPU) , EVA tabanlar, neolit tabanlar, yapay kauçuk tabanlar, phylon tabanlar bulunmaktadır. 

 

TPU Nedir?

Termoplastik tabanlarda kullanılan TPU nedir ve TPU malzeme nedir? TPU, termoplastik poliüretan olarak da bilinen, yüksek aşınma direnci gösteren, yüksek elastikiyete sahip ve kolay kalıplanabilir özellikte bir poliüretan termoplastik elastomerdir.

Bu malzeme ayakkabı tabanları, tel ve kablolarda, hortum ve tüplerde, film ve levhalarda, yapıştırıcılarda ve özel kalıplanmış parçaların uygulamalarında kullanılan ve bu malzemeler için ideal olan bir polimerdir. TPU hammaddesi, bir diizosiyanat ve birden fazla dioldür. Bu moleküller arasında bir poliadisyon reaksiyon gerçekleşir ve TPU oluşur. 

Bu malzemeler kauçuklar kadar yumuşak ve bir plastik kadar sert yapıdadır. Bu da kimyasal yapısında hem sert hem yumuşak segmentlerin bulunduğundan dolayı kaynaklanmaktadır. Polioller, yapısındaki yumuşak segmentler iken sert segmentler ise izosiyanatlardır. 

Yapısındaki uzun esnek ve yumuşak segment, düşük sıcaklıkta çalışma özelliklerini, hava koşullarına dayanımını ve mekanik özelliklerini kontrol eder. TPU bu özellikleri sayesinde, TPU taban yapımında sıklıkla karşımıza çıkar. 

Bu malzemenin kullanım alanları ayakkabı tabanı ile sınırlı değildir. Ayrıca delinatör, Kulak Etiketleri, Sanayi Tekerlekleri, Contalar, Kayak botları, Maden elekleri, Hortum ve tüpler, Kaymaz zincir, Koruyucu kaplar gibi birçok kullanım alanı bulunur. TPU taban ne demek sorusunun cevabı termoplastik taban demektir. 

 

 

TPU Taban Özellikleri Nelerdir?

TPU tabanlar, termoplastik özelliktedir. Termoplastik nedir? Isıtıldıklarında yumuşayan, soğutulduklarında tekrar sertleşen plastikler termoplastiklerdir. Bu plastikler ısıl plastik olarak da bilinirler. Yapısında kovalent, zincirler arası Van Der Waals bağları bulunur. Termoplastikler genel olarak tekrar tekrar eritebilme ve çözülebilme özelliğine sahiptir. Bu özellik sayesinde çevreyi korur ve geri dönüşüm sağlarlar. 

TPU taban özellikleri arasında sıcağa dayanıklılık gelmektedir ve diğer tabanlara göre sıcaklığa en dayanıklı olan taban tipidir. Bu taban çeşidi ayrıca kauçuk tabana da alternatiftir. TPU tabanın bir diğer özelliği yüksek aşınma ve kayma gibi durumlara karşı dirençli olmasıdır. Bu nedenle birçok amaç için seçilirler. Ayrıca kolay şekil alabilen, esnek bir yapısı vardır. Geri dönüştürülebilir özelliğe sahip olması sebebi ile de birçok kişi tarafından kullanılırlar. 

 

 

TPU Taban Avantajları Nelerdir?

Termoplastik malzemeden oluşması sayesinde kışın ayakları soğuktan koruma imkanı tanır. Örneğin TPU taban bot sayesinde soğuk havalarda ayak bölgesinde ısı yalıtımı sağlanabilir. Bu özelliği sayesinde özellikle yaz kış demeden spor yapanlar ve doğa ile iç içe olanlar tarafından tercih edilirler. Bu kişilerin mevsimden etkilenmemesini sağlar. 

Yola tutunup kaymazlık özelliği sayesinde de yine mevsimden etkilenmeden kullanım sağlarken ayrıca sakatlanmaları engeller ve güvenli bir kullanım sunar. En önemlisi de çevre kirliliğini önlemek adına geri dönüştürülebilir olmasıdır. Diğer taban çeşitlerine göre bütün bu özellikleri sebebiyle oldukça avantajlıdır. 

 

 

TPU Taban Kayar mı?

TPU tabanların fiziksel özellikleri kauçukla benzerlik gösterir. termoplastik kalıplama ve işleme tekniği ile yapılmışlardır. İşlenmesi zor ve de fiyatları yüksek olan kauçuk tabanların uygun fiyatlı muadilleridir. Özellikle yüzeye tutunup kaymaması ile ön plana çıkarlar. 

Bu özellik ayakkabı tabanının kar, su ve çamurla doğrudan temas etmesine rağmen kaymadan güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlar. Dolayısı ile termoplastik taban kayar mı sorusunun cevabı kaymaz şeklindedir. Özellikle bu özelliği sebebi ile kışlık ayakkabı tercih edilirken ön plana çıkar. Zeminle ayağın temasını yüksek oranda engelleme yeteneğine de sahiptir. 

 

 

TPU Taban Hafif mi?

TPU taban kayar mı sorusunun yanı sıra TPU taban hafif mi sorusu da kullanıcıların aklına takılan sorulardan birisidir. TPU tabanlar içerisindeki bir diizosiyanat ve birden fazla diol molekülleri sayesinde düşük yoğunluğa sahip olduğundan oldukça hafif bir yapıya sahiptir. TPU taban ayakkabılar bu nedenle günümüzde ayakkabıcılıkta en çok aranan ve kullanılan ayakkabı tipidir. Ayrıca, bazı topuklu ayakkabı çeşitleri de TPU tabanlı üretilir.

 

 

TPU Taban mı Kauçuk Taban mı?

TPU taban nedir konusunu incelerken bahsi geçen kauçuk taban, yüksek aşınma dayanımına sahip olan, yüksek kayma direnci gösterebilen, kimyasallara karşı dayanıklılık sağlayan bir malzemedir. Bu özelliklerinden dolayı TPU tabana benzerlik göstermektedir. Çoğunlukla geri dönüştürülmüş kauçuk malzemesinden yapılan kauçuk tabanlar  iş botları, kışlık botlar ve yürüyüş botlarında kullanılır. Fakat bu tabanları işlemek zordur ve maliyetlidir. 

Ayrıca bu tabandan yapılan ayakkabılar pahalıdır. Dolayısıyla TPU taban mı kauçuk mu sorusunun kesin ve bir net cevabı yoktur. Kauçuk, vazgeçilmez bir taban malzemesi olsa da bu gibi olumsuz özelliklerinden dolayı yerini TPU tabana bırakmıştır. Günümüzde kauçuk taban yerine TPU taban sıklıkla kullanılır. 

 

 

TPU Taban Dayanıklı mı?

Ayakkabıda TPU taban nedir sorusunun cevabı birden fazla özelliği beraberinde getirir. Bu özelliklerden birisi de dayanıklılıktır. TPU tabana sahip olan ayakkabılar,  yüksek aşınma dayanımına sahiptir. Bu da bu ayakkabıları oldukça dayanıklı yapmaktadır. Mevsim koşulları, yol yapısı vb. gibi özellikler bu tabana sahip olan ayakkabıları kolay kolay etkilememektedir. Günümüzdeki en önemli sorunlardan birisi olan tüketim fazlalığına dayanıklı yapısı sayesinde çözüm sağlamaktadır. 

Kullanma talimatlarına uyulduğunda, uzun süreli kullanım sağlar. Uzun süreli kullanım için ayakkabının kalitesi kadar kullanım şekli de önemli bir etkendir. Ayakkabılar makinede yıkanmamalı ve direkt olarak güneş ışığında kurutulmamalıdır. Elle yıkanan ve gölgede yavaş yavaş kurutulan ayakkabıların kullanım ömrü uzar. 

Ayakkabılar kullanılırken, her ayakkabının belirli bir kullanım alanına sahip olduğu unutulmamalıdır. Amacı dışında kullanılan ayakkabıların ömrü daha kısıtlı olacaktır. Ayakkabıyı amacı dışında kullanmak, dayanıklılığını tehdit eden bir unsurdur. Örneğin daha yumuşak yani esnek dış tabana sahip ayakkabılar düz arazide kullanıma uygundur. Fakat daha yoğun ve daha ağır olan ayakkabılar engebeli arazilerde daha sağlam kullanım sağlar.


 
Etiketler: Tpu Nedir?, Tpu Taban Nedir?, Tpu Taban Özellikleri Nelerdir?
Aralık 02, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?