Sneaker Ne Demek?

sneaker-ayakkabi

Sneaker Ne Demek?

İngilizce olan sneakers kelimesinin Türkçe karşılığı spor ayakkabı anlamına gelmektedir. Bu tanım “sneaker ne demek, sneaker nedir, sneaker ayakkabı ne demek? ve sneaker ayakkabı nedir?”sorularına da yanıt olmaktadır.  Sneakers ayakkabı, tüm dünyada yüksek oranda kullanıcısı bulunan ayakkabı modellerinin de başında gelmektedir. Sneakers ayakkabı modelleri her ihtiyaca göre piyasalarda bulunmakta ve kadın, erkek, çocuk kullanıcıları için bol seçenek imkânı da sunmaktadır. Hemen hemen bütün giyim tarzına uygun olması da sneakerları fazlasıyla cazip duruma getirmektedir.

 

Sneaker Ayakkabı Tarihi

Sneaker ayakkabı tarihi incelendiğinde 1917 senesine doğru bir yolculuk yapılmaktadır. Bu yıl içinde Keds markası tarafından ilk lastik tabanlı ayakkabının tasarlandığı ve imalatının yapıldığı yazılmaktadır. O dönemin ünlü reklamcısı Henry Nelson Mckinney, bu yeni tasarım ayakkabıyı denemiş ve bu ayakkabıya ses yapmadığı için İngilizce’deki “sneak” yani Türkçe’de “sessizce, gizlice” anlamına gelen kelimeyi yakıştırmış olduğu vurgulanmaktadır. İlk üretilen sneakerlar ile şu anda herkesin ayağında olan sneakerlar arasında uçurumlar olduğu ve ilk üretilen sneakerların 1800’lerde sessizce suçluları yakalamak için ses imalatı yapılan ayakkabılardan ilham alındığı da belirtilmektedir. 

 

Sneaker Ayakkabılar Nasıl Üretilir?

Sneaker ayakkabılar üretiminde öncelik malzeme ve işçilik kalitesine bakılmaktadır. Her ayakkabıda olduğu gibi sneaker ayakkabısının üretimi incelik istemektedir. Üretim süreci hakkında yedi aşamadan oluştuğu bilgisi verilmektedir. Bu aşamalar ise tasarım, kesim, saya, iç dolgu, montaj, taban, son gözden geçirme yani finisaj ve bitirme olarak sıralanmaktadır. Günlük yaşamın vazgeçilmezleri içinde yer alan sneaker, günümüzde tamamen makineler ile üretilmektedir. 

Her geçen gün sneaker tasarımları kendi bünyesinde gelişmekte ve yapılan Ar-Ge çalışmaları ile farklı dizaynlar piyasaya sürülmektedir. Tasarımları modelistler tarafından üzerinde çalışmalar yapılarak geliştirilmekte ve gerçekleştirilmektedir. Tasarım aşamasından sonra sneakerlar ayakkabı numaralarına ve ölçülerine göre sağ ve sol ayak için ölçümleri alınmaktadır. Sneakerların üretiminde kullanılacak materyal makinelerde kesilmekte ve kesilen parçalar çeşitli yöntemlerle sayesinde birleştirilmektedir. Daha sonra montajı yapılan sneakerların tabanlarına iç dolguları yerleştirilmekte ve ayakkabının üst bölümüne tek bir işlem ile yapıştırılmaktadır. En son olarak da finisaj yani temizleme ile bitirme işlemleri gerçekleştirilmektedir. 

 

Sneaker Ayakkabının Özellikleri Nelerdir?

Sneaker, rahat ve ilgi çekici tasarımları ile ayakkabı moda dünyasına yepyeni bir soluk getirmektedir. Tasarımları dışında sneaker ayakkabılarının özelliklerinden bahsederken konforlu yapılarından da söz edilmektedir. Günlük olarak sıklıkla seçilmelerinin en büyük sebepleri, rahat bir kullanım imkânı sunması ve hareket kabiliyeti özelliklerinde yatmaktadır. Bu yüzden en popüler sneakers modellerinin esneklik özelliğine sahip olması, ayağa destek sağlaması ve hareket esnasında ayakları koruması gibi birçok özellik barındırması gözlenmektedir. 

Zemin tutuşu da sneaker modellerinin öne çıkan başlıca özelliklerinden biri olarak kullanıcılarının karşısına çıkmaktadır. Taban kısmı ayakkabı için önemli bir dayanak olmaktadır. Üretiminde birçok farklı materyale yer verilmesi de sneakerın bir diğer özelliğidir vurgusu yapılmaktadır. Deri, polyester, kauçuk ya da keten gibi birçok malzeme türü sneakerın üretiminde kullanılmaktadır. Bunlar dışında güncel malzeme kullanımı sayesinde içinde ısı 40 dereceyi geçse ve nem %100’e kadar yoğunlaşsa bile sneakerlar sağlıklı yapı özelliğinden hiç ödün vermemektedir. Ayrıca, bazı sneakerların tabanlarına konulan 1 veya 2 cm kalınlığındaki özel jeller sayesine darbe emici bir özellikte barındırmaktadır. 

 

Sneaker Ayakkabılar Nasıl Kombinlenir?

Birçok kıyafetle kombinlenebilen ve her giysi ile uyum gösterebilen sneakerların bu durumu model ve renk çeşitliliğine bağlanmaktadır. İster spor görünümlü sneaker ile günlük giysiler rahatça kombinlenmekte veya istenirse kumaş bir takım elbisenin hatta damatlığın bile altına yakıştırılmaktadır. İş giyim modasında da topuklu ayakkabıların rafa kalktığı şu dönemde de sneakerlar her yerde boy göstermektedir. Ofis şıklığının da tamamlayıcıları arasında bulunan sneakerlar ile kumaş pantolonlar, kısa etekler ve uçuş elbiseler harika gözükmektedir. Sneaker ile en iyi giden kombinlerden birisi de maksi paltolar olmaktadır.  

Desenli sneakerlar ile desenli ve iddialı giysi seçimine dikkat edilmesi gerekmektedir. Sneaker ve mom jean ile havuç kesim bir pantolon uyumunda ise pantolonların paçalarının bir kat kıvrılarak kombinlenmesi çok daha ferah bir görünüm için iyi bir tercih olmaktadır. Kalem eteklerden şortlar kadar birçok giysiyle uyum gösteren sneakerlar erkek modasında da şort, chino pantolonlar ve jeanlar gibi birden fazla seçenekle kullanılmaktadır. 

 

Sneaker Ayakkabı Ne Zaman Giyilir?

Son yılların vazgeçilmez ayakkabı trendi sneakerlar, sadece yaz ve bahar mevsimlerinde değil kışlık sneaker ile kış aylarında hatta dört mevsim giyilmektedir. Mesela erkek kışlık sneaker modelleri içinde bilekli sneaker kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Uzun sneaker diye de adlandırılan bu modellere bilek sneaker aramalarında ulaşılmaktadır. Bileğe kadar çıkan ve bileği saran sneakerlar, soğuk hava koşullarında kullanıcılarını korumaktadır.  Genelde beyaz, krem veya farklı açık renklerde tasarlanan yazlık sneaker sayesinde sıcak havalarda da konfor devam etmektedir. Ayağı terletmeyen ve hava alan bir yapıya sahip olan sneaker, ayakta kötü durumların oluşmasını engellemektedir. 

 

Sneaker Ayakkabı ile Spor Yapılır mı?

Sneaker ayakkabı ile spor yapılıp yapılmayacağı, elde bulunan sneakerın tasarımına ve ayağı yeterli derecede desteklemesi ile rahat ettirmesine göre belirlenmektedir. Eğer sahip olunan sneaker yeterli rahatlığı sağlıyorsa spor esnasında sneaker ayakkabı kullanılmaktadır. Ayrıca spora göre de sneaker ayakkabı seçiminin doğru yapılması önerilmektedir. Koşu yapılacaksa eğer koşuya uygun, yürüyüş yapılacaksa da yürüyüşe uygun tasarımların seçilmesi vurgulanmaktadır. Spor sneaker modellerinin içinde de erkek sneaker spor ayakkabı ve kadın sneaker spor ayakkabı çeşitleri bulunmaktadır. 

 

Sneaker ve Spor Ayakkabı Farkı Nedir?

Sneaker ve spor ayakkabı farkı denildiğinde birçok kişi için bir fark olmadığı yorumu yapılmaktadır. Spor ayakkabı olarak tanınan sneaker, esas olarak sportif aktivitelerde kullanılan ayakkabıların gündelik giyim için dizayn edilmiş bir şeklidir bilgisine yer verilmektedir. Özellikle profesyonel anlamda sporla uğraşan kişilerin, spor alanlarına uygun orijinal spor ayakkabılarını tercih ettiği de gözlenmektedir. Çünkü spor ayakkabılarının her biri ayrı ayrı farklı spor dallarına göre tasarlanıp üretilmektedir. 

 

Sneaker Temizliği Nasıl Yapılır?

Sneaker ayakkabı temizliği mevzusunda en çok yapılan hatalardan biri de sneakerların makineye atılarak temizlenmeye çalışması olmaktadır. Bu durum ayakkabılarının yapılarına zarar verdiği ve deforme etmesinden dolayı önerilmemektedir. Sneaker üzerinde kurumuş lekelerin ayakkabı fırçası ve ince detayları da diş fırçası yardımıyla fazla hızlı ve sert olmayan hareketlerle temizlenmesi söz konusu olmaktadır. Sneakerın temizliği için fırçalama işleminden sonra hafif nemli bir bezle dış yüzeyinin silinmesi ve bağcıklarının da sabunlu suda bekletilmesi iyi bir çözüm olmaktadır.  

 

Sneaker Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sneaker alınırken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır: Tercih edilen sneakerın rahat ve konforlu olması gelmektedir. Sneaker seçiminden önce ayak yapısının analiz edilmesi ve ayrıca bir ayak rahatsızlığı var ise bu durumun göz önünde tutulması önerilmektedir. Nefes alabilen, dış yüzeyi kolay temizlenebilen sneaker sayesinde de ayak sağlığını korumak oldukça kolay bir duruma gelmektedir. Sneaker ayakkabı alırken mutlaka çorap ile denenmesine ve alışveriş zamanı için akşam saatlerinin seçilmesine de özen gösterilmesi bilgisi geçilmektedir.


 
Etiketler: sneaker ayakkabı, sneaker ayakkabı özellikleri, sneaker temizliği, sneaker bakımı, sneaker kombinleri
Kasım 01, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?