Nubuk Nedir?

nubuk-nedir

Kendine has bambaşka bir havası olan nubuk için internet üzerinden “nubuk nedir?” ve de “nubuk deri nedir?” araştırmaları yapıldığında cilt yüzü düzgün ve cilt yüzünden zımparalanmış giysilik deri çeşididir yanıtı alınmaktadır. Kelime anlamı olarak da Türkçe’de “nubuk ne demek?” sorunun cevabı dış yüzü kumlanmış deri şeklinde araştırma yapan kişilerin karşısına çıkmaktadır. İngilizce nubuck sözcüğünden dilimize geçmiş olan nubuk kumaş ve nubuk deri varlığı her yerde görülmektedir. Bu deri türü için kumaşımsı ya da kadifemsi bir yapısı olduğu da belirtilmektedir ve böylece  “nubuk kumaş nedir?” sorusuna da cevap bulunmaktadır. 

 

Nubuk Deri Gerçek Deri midir?

“Nubuk deri gerçek deri midir?” için de ham derinin işlenmesinden üretildiği için nubukun gerçek deri olduğu ifade edilmektedir. Özellikle nubuk deri ayakkabı kullanıcılarının yorumlarından nubuk derinin gerçek deri olduğu da öğrenilmektedir. Çünkü nubuk deri kendine özgü yapısının yanında gerçek deri ayrıcalığını da kullanıcılarına hissettirmektedir. Nubuk deri hakkında araştırma yapan kişilerin ayrıca “nubuk ayakkabı nedir?”in cevabını sorguladığı ve nubuk deri kullanılarak üretilmiş ayakkabıdır yanıtının alındığı bildirilmektedir. Nubuk ayakkabı yanında ceket, çanta, giysi ve aksesuar gibi daha nice ürün bireyler tarafından keyifle kullanılmaktadır.

 

Nubuk Deri Nasıl Üretilir?

Hassas bir deri türü olan nubuk derinin kumaşımsı ya da kadifemsi bir yapısı olduğu bilinmektedir Nubuk derinin üretilmesinin öncesinde nubuk olacak derinin seçiminde cildinin son derece düzgün olması aranmaktadır. Derinin sırça yüzeyinin zımparalanması sonucunda elde edilen kısa lifli ve kadifemsi görünüm nubuk derinin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Nubuk deri işlenirken pikle ve bazifikasyon pH’sı çok yüksek tutulmamasına dikkat edilmektedir. Nubuk derisinin tabaklama işleminde kromun yanında Al-sülfat ya da Al-Klorür kullanıldığı da gözlenmektedir. Nubuk derinin üretiminde sentetik yağlar bir adım öne çıkarken, nubuk işlentisinde de zımpara oranı 220-400 birim arasında kabul edilmektedir.  

 

Nubuk Deri Özellikleri Nelerdir?

Ham derinin değerli yan ürün özelliğini taşıyan nubuk deri tekstil ve ayakkabı sektörü kadar modern dekorasyon tarzlarında da kendini göstermektedir. Nubuk kumaş özellikleri başında yüzeyinin pürüzsüzlüğü gelmektedir. Kadifemsi bir dokuya sahip olan nubuk, dokunulduğu zaman ve kullanımı esnasında yüzeyi, hissiyatı ile hemen kendini belli etmektedir. Nubuk özellikleri sıralandığında bir diğer maddenin de diğer deri türlerine göre hassas olduğu fark edilmektedir. Nubuk derinin cildi ince olduğu için çizilmesi ve nubuk özelliğinin kaybolmasına sebebiyet vermektedir. Pürüzsüz bir dokuya sahip olan nubuk derinin tok bir yapıya da sahip olduğu bildirilmektedir. 

 

Nubuk Deri Nerelerde Kullanılır?

Ayakkabı yapımında sıklıkla kullanılan nubuk deri, zımparalanmış hali ile pürüzsüzlük hissini bulunduğu bütün yüzeylere yansıtmaktadır. Özellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde nubuk deri bot ürünler sofistike esintilerin baş kahramanı olmaktadır. Yeri gelince de romantik dokunuşlara dönüşen nubuk deri ürünler soğuk hava şartlarında sıcak görüntüsü sayesinde içleri de ısıtmaktadır. Nubuk derinin ayakkabı kadar giyim, kemer, çanta, ev tekstili, aksesuar, ev dekorasyonu gibi daha nice alanda kullanımı vurgulanmaktadır. Nubuk deri ürünler estetik açıdan kullanıcıların beklentilerini fazlasıyla karşılamaktadır. 

 

Nubuk Deri Nasıl Temizlenir?

Nubuk deri kullanıcılarının ya da nubuk deri ürün almayı düşünenlerin merak ettikleri arasında “nubuk ne ile temizlenir?”, nubuk nasıl temizlenir?”, “nubuk deri nasıl temizlenir?”, “nubuk ayakkabı nasıl temizlenir?” ve de “nubuk bot nasıl temizlenir?” soruları yer almaktadır. Nubuk deriden imalatı yapılmış ürünlerin ve de nubuk ayakkabı temizliği öncesinde deri üzerinde yer alan tozların arındırılması gerektiği yazılmaktadır. 

Bu arındırma işlemi nubuk temizleme fırçası ile fazla bastırılmadan yavaş ve nazik hareketlerle yüzeyin taranması şeklinde olmaktadır. Nubuk deri yüzeyinde bulunan inatçı kirler ve kalıntılar için de nubuk silgisi yani zımparası ile deri üzerindeki lekelerden tamamen temizlenmektedir. Yine fırçada olduğu gibi zımparada da fazla bastırılmadan nazik hareketlerle işlem yapılması cilt yapısının zarar görmemesine engel olmaktadır. Ek olarak nubuk silgisi sonrasında da nubuk fırçası ile tarama işleminin yapılması tavsiye edilmektedir. 

 

Nubuk Deri Bakımı Nasıl Yapılır?

Nubuk ayakkabı bakımı nasıl yapılır?” konusunun da araştırılması esnasında “nubuk ayakkabı boyanır mı?” sorusu ile karşılaşılmaktadır. Nubuk deri ürünlerin bakımlarının iyi ve düzenli yapılması bu ürünlerin ömrünü de uzatmaktadır. Nubuk bakımında ilk dikkat edilen unsur ise bu deri türünün zımparalama yöntemi ile elde edilmesinden dolayı yağmurlu ve karlı havalarda kullanımı olmaktadır. Bir diğer dikkate dilmesi gerekilen konu da nubuk derinin nubuk boyası ile boyanması yönünde olmaktadır. 

Her ne kadar nubuk deri ayakkabılar kış ve sonbahar kombinlerinde tercih edilse de suya karşı hassasiyeti unutulmamaktadır. Islanan veya neme maruz kalan nubuk deri ürünlerin içine ahşap kalıp veya kâğıt ile doldurulması ve bu şekilde direk ısıdan uzak tutularak kurutulması gerekmektedir. Bu şekilde kuruyan nubuk ürünler deforme olmadan eski halini almaktadır. Nubuk deri ürünlerin belli bir rutin ile nubuk fırçası ile temizlenmesi ve ardından nubuk deri boyası ile boyanması ya da nubuk deriler için özel olarak üretilen sprey temizleyicilerin kullanılması da bakımların tam anlamıyla gerçekleşmesine olanak vermektedir. Ayrıca nubuk deri ayakkabı ve de diğer ürünlerin ıslak bezle silinmemesi gerektiği de vurgulanmaktadır. 

 

Nubuk Deri ve Süet Deri Arasındaki Fark Nedir?

Nubuk süet farkı tam olarak anlaşılması için “süet kumaş nedir?” sorusunun da cevaplanması gerekmektedir. Süet, ham derinin krom tuzlarıyla tabaklanması sonrası elde edilen deri türü şeklinde kullanıcıların karşısına çıkmaktadır. Finisaj işlemi gören bu deri çeşidi, yumuşak bir dokuya da sahip olmaktadır. Nubuk kumaş, süet kumaş göre daha kadifemsi bir yapı göstermektedir. Süet ise daha farklı bir metot ile zımparalanarak tüylü bir doku elde edilen ve dokunulduğunda iz bırakan bir türü olduğu bilinmektedir. 

Kısaca ikisi arasındaki en büyük ayrımın birisinin tüylü diğerinin ise tüysüz olmasından kaynaklandığı da eklenmektedir. Bütün bunların yanında “nubuk mu süet mi?” sorusuna da her iki deri cinsinin kullanıldığı ürünlerde harikalar yarattığı ve zevke göre seçimlerin değiştiği cevabı verilmektedir. Ek olarak da nubukun süette göre daha dirençli olduğu da not düşülmektedir. 

 

Nubuk Deri Su Geçirir mi?

Nubuk su geçirir mi?” hakkında da fazlasıyla araştırılma yapıldığı fark edilmektedir. Sonuç olarak da nubuğun süet ve deri arasında iyi bir orta nokta olduğunun altının çizildiği görülmektedir. Bunun getirisinin de süette göre daha sağlam, suya karşı daha dayanıklı olduğu ifadesi verilmektedir. Nubuk yağmura karşı dayanıklı olsa da uzmanlar nubuk ayakkabılar ve botlar için koruyucu ürünler kullanmanın yapısı için yaralı olduğunu da söylemektedir. Nubuk deriye su geçirmesinin engellenmesi ve su akışkanlığı veren spreyler bu konuda kullanıcılara yardımcı olmaktadır. 

 

Nubuk Deri Dayanıklı mıdır?

Nubuk derinin hassas ve zedelenmeye müsait yapısı onun dayanıklılığını her ne kadar düşürse de doğru yöntemlerle yapılan bakım ve temizlik işlemleri uzun süre kullanıma elverişli bir zemin hazırlamaktadır. Aşırı yağmur ve kar yağışının olduğu günler tercih edilmemesi de nubuk derinin dayanıklılığını arttıran faktörler arasında yerini almaktadır. 

Etiketler: Nubuk Nedir, Nubuk Deri Gerçek Deri midir, Nubuk Deri Nasıl Üretilir, Nubuk Deri Özellikleri Nelerdir
Ocak 03, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?