Eva Taban Nedir?

eva-taban

 

Ayakkabılar, günlük hayatta sıklıkla kullanılan, yiyecek barınma ve güvenlik ihtiyaçları gibi önemli bir ihtiyaçtır. Bu kadar önemli bir ürünün alınması hususunda bazı kurallara dikkat etmek ve ayak sağlığını olumsuz etkileyecek ürünleri giymekten kaçınmak gerekir. Ayağın anatomik yapısına uyum gösteren ayakkabılar seçilmelidir. Bunu sağlamayan ürünleri tercih etmek ise zaman içinde ayakta bazı deformasyonlara neden olabilir. 

Genellikle ayakkabı seçilirken estetik açıdan beğenilen türler tercih edilir ve ayak sağlığı üzerinde olumsuz bir etkiye yol açacağı düşünülmez. Ancak bilinmelidir ki yalnızca estetik görünüşe sahip ayakkabıların kullanılması, eğer ayağa uygun değilse ayakta bazı sağlık sorunlarına yol açar. 

Bu hususta dikkat edilmesi gereken konuların başında taban yapısı gelmektedir. Örneğin tahta veya kalın malzemeden yapılmış ya da esnek olmayan ve tabanı çok ince olan ayakkabılar ayak bağ ve eklemlerine aşırı yük binmesine sebep olur ve zamanla ayakta ağrı oluşmasına neden olur. Ayakkabının tabanı dikkat edilmesi gereken en önemli parçalarından biridir. Dayanıklı ve de esnek tabanlar en çok rağbet gören çeşitlerindendir. Ayrıca sıcaklık farklılıklarına karşı bozulmadan güvenle kullanılması ve yıpranmaya karşı dirençli olması en büyük avantajdır. Ayakkabı taban çeşitleri 7 tanedir;

  1. PVC tabanlar, 
  2. Poliüretan tabanlar, 
  3. Termoplastik tabanlar (TPU) ,
  4. EVA tabanlar, 
  5. Neolit tabanlar, 
  6. Yapay kauçuk tabanlar, 
  7. Phylon tabanlar

Her biri farklı amaca hizmet eden taban çeşitleri ayakkabı seçiminde önemli bir kriterdir. 

 

EVA Nedir?

EVA ne demek ve EVA malzeme nedir? Etil Vinil Asetat’ın kısaltılmış hali EVA’dır. Hammaddesi etilen ve vinil asetatın harmanlanmış kopolimerleridir. Bir EVA köpük plakasında, % 10 ila % 40 arasında ağırlık yüzdesi ile vinil asetat bulunur. EVA köpük üretimi için önemli unsurlardan birisi polietilen malzemedir. EVA’nın; yoğunluğunu, sertliğini, rengini, direncini, köpüğün kalıplama işleminde kullanılan köpüren katkı maddeleri ve katalizörlerin miktarı etkiler. 

 

EVA Taban Nedir?

EVA taban, yoğunluğu oldukça düşük olan poliüretandan üretilen bir taban çeşididir. Bu tabanlar polietilen ile vinil asetat ile bir araya gelmesi sonucu elde edilirler. EVA orta taban, kauçuğa benzeyen hafif bir plastik türüdür. Bu taban çeşidi PVC için kullanılan enjeksiyon makinelerinin kullanımı sonucunda üretilir.

 

EVA Taban Özellikleri Nelerdir?

EVA hammadde özellikleri sayesinde Etil Vinil Asedattan üretildiği için oldukça esnek bir yapıya sahiptir. Bu özelliği sayesinde ayakkabıya özgürce hareket imkanı sağlar. EVA malzemesinin gözenekli ve süngerimsi bir iç yapısı bulunur. EVA tabanların diğer taban çeşitlerine kıyasla en üstün özelliği düşük yoğunluklarıdır. 

EVA tabanların düşük yoğunluklu olmaları sebebi ile aşınma direnci düşük olduğundan kullanım alanları buna göre seçilmelidir. Bu özelliğinden dolayı sıklıkla EVA terlik tabanı yapımında kullanılırlar. EVA taban ayakkabılar ve EVA taban terlik, taban üzerinde bakteri üretmez ve dolayısı ile antibakteriyel bir yapıya sahiptir. 

Bu özelliklerinden dolayı için son derece sağlıklıdır. Isı ve soğuk geçirmeyen bir özelliğe sahiptir. EVA taban ayakkabılar doğaya oldukça saygılı olup, geri dönüştürülebilir özelliktedir.

EVA ayakkabı modelleri çok çeşitlidir. Bunlara örnek olarak EVA tabanlı 32 numaralı kadın ayakkabısı, 44 numara erkek ayakkabı, EVA taban çocuk ayakkabı, EVA taban klasik ayakkabı, EVA taban spor ayakkabı çeşitleri gösterilebilir. 

 

EVA Malzeme Su Geçirir mi?

EVA taban ne demek sorusundan sonra EVA malzeme su geçirir mi konusu da önem taşıyan ve cevaplanması gereken bir sorudur. Çünkü bir ayakkabıda taban kısmı yerle direkt temas eden ve zeminle ayak arasında köprü konumunda olan bir kısımdır. Bir ayakkabının mevsim şartlarına yenik düşmemesi, su ve çamuru ayakkabının içine geçirmemesi gerekir. 

EVA malzemesi su geçirmez. Bu özelliği ile kauçuk maddesine benzer fakat kauçuktan çok da hafif ve esnektir. Bu malzeme genellikle orta ve iç taban için tercih edilir fakat direkt olarak dış taban olarak da tercih edildiği görülmüştür. Su geçirmez özellikte olması hangi kısımda olursa olsun büyük önem arz eder.

 

EVA Taban Yumuşak mı?

Bir diğer merak edilen konu EVA tabanın yumuşak olup olmadığıdır. Yumuşak tabanlı ayakkabılar her alanda kullanılabilmesi ve rahat bir kullanım sağlaması ile çok aranan özelliklerden biridir. EVA'dan orta tabana sahip bir ayakkabı, yastıklamanın yanı sıra denge kurmada da katkı sağlar. EVA tabanlı ayakkabılar, yumuşak ve esnek olmasıyla öne çıkar ve bu da bu ayakkabının ayaklara kolayca uyum sağlamasına imkan verir. 

 

EVA Taban Ayakkabı Dayanıklı mı?

EVA tabanların sürekli kullanımdan sonra sıkışması sebebi ile sınırlı ömrü bulunmaktadır. Fakat EVA taban bazı işlemler uygulanarak sağlam hale getirilebilir. Bu işlem; basınçlı bir kalıpta sıkıştırılması işlemidir. Bu işlemden sonra hızlı bir şekilde yıpranma sorunu çözülür. Bu işlemin amacı orta tabanın kalın bir deri oluşturmasıdır. Bu sayede, EVA orta taban daha uzun süre dayanıklı kalabilir.

 

EVA Taban Sararır mı?

EVA taban, içerisindeki etilen vinil asetat sayesinde oldukça stabil yapıya sahiptir. Bu tabanların esneklik özelliği sayesinde özellikle spor ayakkabılarda iç ve dış malzeme olarak kullanıldığı sıklıkla görülür. EVA taban plastik ile kauçuk malzemeleri arasında standartları sunman bir malzemedir. EVA taban ayakkabı modellerinde direnç düşüktür fakat bazı işlemler ile dirençleri arttırılabilir. EVA taban ayakkabılar, sararmaz.

EVA Taban Ayakkabı Kayar mı?

EVA tabanlar, kauçukla olan benzerlikleri ve esnek olmaları gibi bazı kendine has özellikleri sayesinde giderek daha popülerleşmekte ve ayakkabı tabanlarında sıklıkla kullanılmaktadır. EVA tabanlar, kışlık botlarda kullanılabilir. Çünkü genel olarak EVA tabanlar kaymazlık özelliğine sahiptir. 

 

EVA Taban Kışın Kullanılır mı?

Kışlık ayakkabı modellerinde çok sert olmayan ve aynı zamanda ayağa esneklik sunan taban malzemeleri sıklıkla tercih edilmektedir. EVA tabanlı ayakkabı modelleri esnektir, ısı yalıtımı sağlayabilir ve sürtünmeye karşın direnç gösterirler. Bu sebeple EVA tabanlı ayakkabılar kullanıcıların ilk tercihleri arasında yer alıyor.

 

EVA Taban Terletir mi?

EVA tabanlar, hafif ve havadar bir malzemedir. Bu sebepten dolayı özellikle sıcak havalarda kullanımı idealdir. Eva tabanların bu özelliği dolayısıyla özellikle spor ayakkabılarında iç ve dış malzeme olarak görmek mümkündür. Esnekliği sayesinde ayağın şeklini kolayca alır. Bu özelliği ile kullanıcıya hafif bir ayakkabı kullanımı sağlar. Bu tabanların yoğunluğu azdır.  

EVA tabanlı ayakkabılar özellikle çorapsız giyildiğinde sandaletler için büyük bir endişe olan nemi hapsetme eğilimindedir. Nefes alabilirlik sağlayan bu ayakkabılar aynı anda hem sıcak ve ıslak havanın ayakkabıdan dışarı akmasına hem de soğuk temiz havanın içeri girmesine izin verir. Bunu sağlamak için kesiklere sahiptir. EVA tabanlar, havalandırma portları bulundurur ve bu da aynı şekilde çalışır ve tabana nefes alabilirlik sağlar.

EVA taban bu özellikleri sayesinde ayağın kuru kalmasını sağlarken aynı zamanda ter birikmesi nedeniyle tahriş olmasını engeller veya terden dolayı kaymamasını sağlar. Ayrıca, ter yüzünden oluşan ayak kokusuna engel olur ve hatta bu sayede mantar oluşumunu da engelleyebilir. EVA taban ayakkabılar yaz ve kış mevsimlerinde kolaylıkla tercih edilirken termo taban ayakkabılar daha çok kışın tercih edilmektedir. 


 
Etiketler: Eva Nedir?, Eva Taban Nedir?, Eva Taban Özellikleri Nelerdir?
Aralık 02, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?