Topuk Dikeni Olanlar Nasıl Ayakkabı Giymeli?

topuk-dikeni-olanlar-nasil-ayakkabi-giymeli

Topuk dikeni, topuk kemiğinde gelişen sivri uçlu kemik büyümeleridir. Topuk kemiğinin altında kalsiyum birikintilerinin oluşturduğu yapılar olan topuk dikeni ile ilgili yanıtı merak edilen soruların en başında “Topuk dikeni nasıl olur?” yer almaktadır. Topuk dikeni çıplak göz ile görülmemektedir. Röntgen filminde 1- 1,5 cm kadar çıkıntı şeklinde görülen topuk dikeni, altta yatan bir sağlık sorununa bağlı olarak gelişebileceği gibi aynı zamanda bağımsız olarak da gelişebilmektedir. Topuk dikeni bazı durumlarda herhangi bir ağrıya yol açmadan kendiliğinden geçebilmektedir. Ancak ağrının devam ettiği durumlarda topuk dikeni tedavisinin yapılması gerekmektedir. 

Topuk dikeni olan kişilerin bol miktarda istirahat yapmaları son derece önemlidir. Bölgedeki şişliğin ve ağrının azaltılabilmesi için buz uygulaması yapılabilmektedir. Doktor kontrolünde bazı antienflamatuvar ilaçlar kullanılabilmektedir. Fizik tedavi, gece ateli ve alçıları, germe egzersizleri, topuk dikeni tedavisinde kullanılan tedavi yöntemleridir. Topuk dikeni tedavisinde doğru ayakkabı kullanımı son derece önem taşımaktadır. Darbe emici spor ayakkabılar, ayaktaki yumuşak dokulara uygulanan basıncı azaltmaktadır. 

 

Topuk Dikeni Nedir?

“Topuk dikeni” kavramını duyan kişiler “Topuk dikeni neden olur?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Topuk kemiği ile taban çukuru arasında oluşan kemik benzeri kalsiyum birikintisi “topuk dikeni” olarak adlandırılmaktadır. Topuk mahmuzları, topuk kemiğinin alt bölümünde birkaç ay süresince kalsiyum birikmesi meydana geldiğinde oluşmaktadır. Yumuşak doku tendonları, kaslar ve plantar fasyanın kronik şekille gerilmesi ve tekrar yırtılması sonucunda oluşan lokal iltihabi bu süreç, kalsiyum birikmesinin sebebidir. Uzun koşu ve atlama yapan sporcular arasında topuk dikeni yaygındır. Genellikle 0,5 cm büyüklüğünde olan topuk dikeni, çıplak göz ile görülememektedir. Kas ve bağ dokusunda uzun süreli olan gerginliğin sonucunda oluşan topuk dikeninin en önemli nedenleri; sert yüzeylerde yürümek, koşmak ve zıplamaktır. Topuk dikeni her zaman ağrıya yol açmamaktadır. 

 

Topuk Dikeni Belirtileri Nelerdir?

Topuk dikeni genellikle herhangi bir belirti vermemektedir. Topuk dikeni olan kişilerde aralıklı ağrılar veya kronik ağrılar görülebilmektedir. Özellikle topuk dikeninin oluşum noktasında iltihaplanma oluştuğunda kişiler yürürken veya koşarken ağrı hissedebilirler. Bu durumda hissedilen ağrının sebebi topuk dikeni değil, topuk dikeni ile ilişkili yumuşak doku yaralanmasıdır. Topuk dikeni olan kişiler, sabah ilk ayağa kalktıklarında ayak tabanlarına bıçak saplanması veya iğne batması şeklinde ağrı hissetmektedirler. Daha sonraki saatlerde ise ağrı, rahatsız edici bir acıya dönüşmektedir. Uzun süreli oturmanın ardından ayağa kalkıldığında keskin ağrı hissedilir. Diğer topuk dikeni belirtileri şu şekilde belirtilebilir:

  • Topuğun önünde inflamasyon ve şişlik
  • Etkilenen bölgede ve bölgenin etrafında ısı artışı
  • Topuğun altında küçük ve çıplak göz ile görülebilen kemik benzeri çıkıntı
  • Çıplak ayak ile yürümeyi zorlaştıran topuk altındaki hassasiyet

 

 

Topuk Dikeni Nasıl Geçer?

Topuk dikeni şikâyeti olan kişiler “Topuk dikenine ne iyi gelir?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Topuk dikeni için tabanlık kullanımı önerilmektedir. Topuk dikeninde uygulanabilecek farklı tedavi seçenekleri arasında epsom tuzu banyosu yapmak yer almaktadır. Epsom tuzu, magnezyum sülfat içeren ve doğal şekilde oluşmuş olan, şifalı bir tuzdur. Suya karıştırılan Epsom tuzu içerisine ayaklar konulmaktadır. Topuklara hafif masaj yapılabilir. Bunun yanı sıra esansiyel yağlar ile bölgeye masaj yapılması, ağrıyı azaltabilir. Bir başka tedavi yöntemi de birkaç damla elma sirkesi içeren suya ayakların konulmasıdır. Yarım çay kaşığı karbonat ve bir çay kaşığı su karıştırılarak macun hazırlanabilir ve topuğa sürülebilir. Topuk dikeni için bazı egzersizler yapılabilir. Bu egzersizler ayak altındaki kasların uzamasını ve güçlenmesini sağlamaktadır. 

 

Topuk Dikeni Kendiliğinden Geçer mi?

Kişilerin yanıt aradıkları sorular arasında “Topuk dikeni kendiliğinden geçer mi, topuk dikeni tedavi edilmezse ne olur?” yer almaktadır. Topuk dikeni çoğu durumda kendiliğinden düzelmektedir. Ancak ağrının tekrar etmesi durumunda topuk dikeni tedavisinin yapılması gerekmektedir. Topuk dikeni tedavi edilmediğinde ayakta şişme, çeşitli kemik deformiteleri, ayak bileğinde ağrı gibi sorunlara yol açabilmektedir. Tedavi edilmeyen topuk dikeni, kronik duruma dönüşebilmektedir. Ağrı kişinin yürüyüşünü etkilediği için ayak, kalça, sırt ve diz problemleri gelişebilmektedir. Kişilerin yanıt aradığı sorulardan biri de “Topuk dikeni ne kadar sürede iyileşir?” olmaktadır. Doğru tedavinin uygulanması ile topuk dikeni genellikle 4 hafta gibi bir süre içerisinde iyileşmektedir. 

  

Topuk Dikeni için Topuklu Ayakkabı Giyilir mi?

Topuk dikeni sorunu yaşayan kişiler, düz taban ayakkabı giydiklerinde şiddetli ağrı hissetmektedirler. Bunun sebebi ise düz ayakkabılar ile topuğun daha fazla yük almasıdır. Bu nedenle topuk dikeni problemi yaşayan kişilerin hem evde hem de dışarda en az 3 parmak topuğa sahip olan ayakkabı ve terlik kullanmaları tavsiye edilmektedir. Ayrıca darbe emici spor ayakkabılar, yumuşak dokulara uygulanan basıncı hafifletmektedir. 

 

Topuk Dikeni için Özel Ayakkabı Var mı?

Topuk dikeni tedavisinde topuk dikeni ayakkabısı kullanılmaktadır. Tedavi sürecinde amaç, ayağa binen basıncın azaltılması, ağrı ve iltihabın kontrol altına alınmasıdır. Doku iyileşmesinin teşvik edilmesi ve yumuşak dokuların esnekliğinin artırılması için özel ayakkabılar üretilmektedir. Doktorlar tarafından topuk dikeni için spor ayakkabı tavsiyesi verilmektedir. Darbe emici, ortopedik spor ayakkabılar ile topuk dikeni kısa süre içerisinde iyileşme göstermektedir. 42 numara erkek ayakkabıdan 32 numaralı ayakkabıya, çok sayıda topuk dikeni ayakkabısı bulunmaktadır.

Topuk Dikeni için Nasıl Terlik Seçilir?

Topuk dikeni şikayeti olan kişilere topuk dikenine özel terlik kullanmaları tavsiye edilmektedir. Topuk dikeni için ortopedik terliklerde en az 3 cm topuk kalınlığı bulunmaktadır. Yüksek taban topukta meydana gelen baskının azalmasını sağlamaktadır. Ön kısımlarda cırt cırt veya tokası olan ayarlanabilir terlikler, kullanıcılar tarafından rahatlıkla kullanılabilmektedir. Topuk dikeni için terlik modellerinde silikon taban özelliği bulunmaktadır. Yumuşak ve esnek yapıya sahip olan silikon taban, ayak yapısını çevreleyerek ayak hareketlerine uyum sağlamaktadır. 

Topuk Dikeni Ayakkabısı Kullanmak Topuk Ağrısını Azaltır mı?

Yürüme fonksiyonu için en önemli rolü oynayan ayakların sağlıklı olması, yaşam kalitesini yükseltmektedir. Kemikler, eklemler, yumuşak dokular ve bağlardan oluşan ayaklar, oldukça kompleks yapılardır. Bedenin ağırlığını taşıyan ayaklarda fazla yük sebebiyle bir süre sonra şiddetli ağrılar oluşabilmektedir. Bu nedenle “Topuk dikeni olanlar nasıl ayakkabı giymeli?” sorusunun yanıtı merak edilmektedir. Topuk dikeni ağrısının azaltılması için topuk dikeni ayakkabısı üretilmektedir. Bu ayakkabılar yumuşak dokuya uygulanan basıncı hafifletmekte ve ağrıyı azaltmaktadır. 

 

Topuk Dikenine Hangi Tabanlık İyi Gelir?

Topuk dikeni, hayat kalitesini azaltan bir rahatsızlıktır. Bu nedenle topuk dikeni teşhisi konulduktan sonra tedavi aşamasına geçilmesi gerekmektedir. Topuk dikeninden kurtulmanın yollarını araştıran kişiler “Topuk dikenine hangi tabanlık iyi gelir?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Topuk dikeni için ortopedik tabanlığın görevi, topuğa binen fazla yükü absorbe etmektir. Bu sayede topuk dikeni ağrısı azaltılmaktadır. Tabanlık ile ayağın yerine getiremediği görevi tabanlık gerçekleştirmektedir. Topuk dikeni için kullanılacak olan tabanlığın topuk bölgesindeki yükü azaltacak şekilde tasarlanmış olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu tabanlık ile vücut ağırlığı eşit dağılmaktadır. Adım doğal fonksiyonda gerçekleştiği için topuk dikeni tedavisi için önemli bir yere sahiptir. 

Etiketler: Topuk Dikeni Olanlar Nasıl Ayakkabı Giymeli?, Topuk Dikeni Nedir?, Topuk Dikeni İçin Topuklu Ayakkabı Giyilir mi?
Nisan 12, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?