Sandalet Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

sandalet

Sandalet Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Mevsimine göre ayakkabı model tercihleri farklılık gösterirken, yaz aylarının sıcak havaları için sandalet yazlık ayakkabı akıllara ilk gelen seçenekler arasında kendini göstermektedir. Nasıl ayakkabı satın alırken dikkat edilmesi gereken kriterler bulunuyor ise şık ve rahat sandalet alımında da özen gösterilmektedir. Modeli kadar yapısı da önem taşıyan sandaletlerin imalatında kullanılan materyalinin sağlığı desteklemesi vurgulanmaktadır. Özellikle deri sandalet alınırken hakiki malzeme kullanılması sayesinde gün içinde ayak sağlığını korumak mümkün olmaktadır. En rahat sandalet seçimi için de ayak numarasına ve yapısına uygun modellerin göz önünde bulundurulması gerekmektedir. 

 

Sandalet Nedir?

Sandalet için, ayağın üst bölümünden ve bazen de topuğundan kayışlarla veya bağcıklarla tutunan, tabandan oluşan, açık model, dışarıda giymek için tasarlanmış ayakkabı çeşitlerine verilen genel addır tanımı yapılmaktadır.  Sandalet ile diğer ayakkabı modellerinin arasındaki fark bazen belirsiz olsa da genel bakış açısı sandaletin ayağın çoğu üst bölümünü ve özellikle ayak parmaklarını açıkta bırakması yönünde olmaktadır. Sade bir taban üzerine apayrı şekillerle bağlanması ve tutucu parçalarının farklı model ve malzemelerle tasarlanması, sandaletleri ayrı zaman ve yerlerde kullanabilme imkânı sunmaktadır. 

Sandalet hakkında, terlikten farklı olarak ayağı arkadan tutan kordonlara ve daha sağlam taban sistemine sahiptir yorumları yapılmaktadır. Piyasalarda çok rahat kadın sandalet, erkek sandalet ve çocuk sandalet modelleri bulunmaktadır. Herkes tarafından sıklıkla tercih edilen sandaletler, dolaplardaki yerlerini almaktadırlar. Sandaletlerin Dünya tarihinde de ayrı bir yeri olduğu bilinmektedir. Sandalete dair bilinen en eski kalıntıların, Oregon’daki Fort Rock Mağarasında keşfedildiği ve 10.000 yıldan eski, adaçayı kabuğundan yapılmış örneklerinin kayıtlara alındığı vurgulanmaktadır.  

 

Sandaletlerin Özellikleri Nelerdir?

Sandaletlerin özelliklerine bakıldığında en karakteristik yapısının etrafının açık olması ve ayakkabı gibi ayağı kavrayabilir tasarımlara sahip olduğundan söz edilmektedir. Özellikle sıcak havalarda kendilerini göstermekte ve çorapsız kullanılabilmesi sayesinde ayakların kuru kalmalarını desteklemektedir. Sandaletler, ayakkabı modası içinde nem değerlerinin yüksek olduğu bölgelerde sıklıkla tercih edilen modeller arasında yer almaktadır. Bunların yanında ergonomik kullanım özelliklerinin farklı dizaynlarla tasarımı ile hem günlük yaşamda veya şık bir organizasyonda hem de outdoor sporlarda tercih sebebi olmaktadır. 

 

Sandalet Çeşitleri Nelerdir?

Yaz mevsimin gelmesi ile piyasalarda ve mağazalarda birbirinden farklı model, renk ve kullanım amacıyla çeşitli sandaletler alıcıların gözlerine çarpmaktadır. Örneğin, yürüyüş sandaleti ya da spor sandalet diye geçen modeller doğa sporlarında kullanılmakta iken taşlı sandalet ve topuklu sandalet seçenekleri düğün organizasyonlarından şık etkinliklere kadar tercihe edilmektedir. Genel anlamda sandalet çeşitlerini sıralamak gerekirse,

  • Düz Taban Sandalet,
  • Dolgu Topuk Sandalet,
  • İnce Topuk Sandalet,
  • Deri Sandalet,
  • Kalın Taban Sandalet
  • Hasır Sandalet
  • Bantlı Sandalet,
  • Bilekten Bağlamalı Sandalet
  • Parmak Arası Sandaletler
  • Atkılı Sandaletler
  • Spor Sandaletler.  

Sandalet çeşitleri kendi içlerinde de kategorilere ayrılmaktadır. Mesela bilekten bağlamalı sandaletlerin içinde gösterişli bir model olan gladyatör tipi sandaletler bulunmaktadır. Spor sandaletlerin de parmakların açıkta olduğu ve üstten cırt cırt ile tutturulan modelleri yanında yarı bağcıklı ve önü kapalı sandalet türleri de outdoor ürünler satan dükkân raflarında bulunmaktadır. 

 

Sandalet Topuk Çeşitleri Nelerdir?

Sandalet seçimlerinde konfor ve rahatlık kadar şık görünüm de önemli olmaktadır. Özellikle kadın kullanıcıların göz bebekleri topuklu sandaletler bu görevin üstünden gayet iyi gelmektedir. Sandalet çeşitleri içinde yer alan topuklu sandaletler kendi içlerinde de farklı modeller barındırmaktadır. Düz topuk sandalet, orta topuklu sandalet, yüksek topuk sandalet, ince topuk, hasır topuk, siyah veya beyaz topuklu sandalet ürünleri sandalet topuk çeşitleri içinde akla ilk gelenler olmaktadır. Bir yaz tatili akşamında ya da önemli bir gecede veya biraz şık olma ihtiyacı hissedildiğinde topuklu sandalet çeşitleri tercih edilmektedir. 

 

Taraklı Ayaklar Nasıl Sandalet Kullanmalı?

Erkeklerin de yaz modasında tercihleri arasında bulunan sandaletler için erkek sandalet tavsiye aramalarına sıklıkla denk gelinmektedir. Erkek ayak anatomisinin kadınlardan farklı olması durumundan yani taraklı ayak yapısından dolayı sandalet seçimlerine dikkate dilmesi vurgulanmaktadır. Gerek erkek gerekse kadın kullanıcılar olsun taraklı ayaklar için uzmanların tavsiyesi üst ve yan kısımları kapalı olan sandaletlerden uzak durulması yönünde olmaktadır. Ayağı sıkmayan ve ayağın içinde rahat hareket etmesini sağlayan modeller ayak sağlığını desteklemekte ve kullanıcısına acı vermemektedir. Bu yüzden taraklı ayak yapısına uygun sandalet çeşitleri ayaklarda iz, yara, su toplaması ve kızarıklık oluşumuna neden olmamaktadır. 

 

Dar ve Uzun Ayaklar Nasıl Sandalet Kullanmalı?

Taraklı ayaklar kadar dar ve uzun ayaklarda sandalet seçimlerine dikkat etmesi gerektiğinin vurgusu yapılmaktadır. Bu durum için ayarlanabilen ve sabit bantları olmayan uzun sandalet çeşitlerinin tercih edilmesi önerilmektedir. Ayak yapısına göre ayarlanabilen yazlık sandaletler sayesinde ayak parmaklarına uygulanan baskı ortadan kalkmış olmaktadır. Böylece ayağını sararak rahat hareket etme imkânı da doğmaktadır. Yazlık sandalet modellerinde ayağı sıkmayan ve sıcak günlerde ayağın nefes almasını sağlayan tercihler rahatlığı, ayak sağlığını da beraberinde getirmektedir.  

 

Sandalet Nasıl Kıyafetlerin Altına Tercih Edilebilir?

Yazın gözdesi ve vazgeçilmezi sandalet şıklığı kıyafetlerin altında kendilerini göstermektedir. Yaz stilini en iyi yansıtan parçalar arasında yer alan bağcıklı sandalet kombinleri her ortama uygun giysi bütünlüğü yaratmaktadır.  Sıcak mevsimlerde ayakkabı dolaplarında birden fazla sandalet bulunması sayesinde kombin oluşturulması da kolay hale gelmektedir. Örneğin siyah sandalet seçimi ile dar, uzun, siyah ve yandan yırtmaçlı elbiseler stil bir görüntüyü yansıtırken, krem ve hasır sandaletlerle çiçek desenli, mini etekler muhteşem uyumu yakalamaktadır. Birçok kadının yazlık sandaletler için “hasır sandalet rahat mı?” sorusu hakkında da uzmanlar, iç taban malzemesinin kaliteli olması gerektiğine dikkat çekmektedir. 

 

Hangi Sandalet Modeli Ayakta Şişmeyi Önler?

Sıcak yaz günlerinde vücutlar su topladığı için şişkinlik oluşma ihtimali fazlasıyla ortaya çıkmaktadır. Özellikle gün boyunca ayakta durmak zorunda olan kişiler veya tam tersi oturması gereken bireylerin ayakları şişmektedir. Bu durumları yaşayanların rahat sandalet modellerini incelemesi ve ona göre tercih yapması önerilmektedir. Ayak bileğini destekleyen düz tabanlı sandalet modelleri bu tarz durumlar için gayet uygun bulunmakta ve iyi sonuçlar yaratmaktadır. Sandaletlerin ayrıca açık ve havadar yapısı ile vücut sıcaklığını dengelemekte ve ayakların terlemesini de önlemektedir. 

 

Sandalet Ayakta Nasıl Durmalı?

Sandalet kullanıcıların merak ettiği sorular arasında yer alan “sandalet ayakta nasıl durmalı?” için yanıt, doğru ayak numarasına ve ayak yapısına göre seçim yapılması olmaktadır.  Sandaletlerin kullanıldığı süre boyunca hissedilen konfor kadar estetik açıdan duruşu da önem taşımaktadır. Bu yüzden ayak ölçülerine uygun numarada bir sandalet seçimi ile ayakta zarif bir görünüm sergileyecek sandaletlere kavuşulmaktadır. 

 

Sandalet Numarası Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Konfor sunulacak sandaletlere kavuşmak için sandalet numarası seçimine dikkat etmek de önemli hususlar arasında yer almaktadır. Sandaletlerde doğru ölçüyü bulmak için ayakkabı numarası kadar sandalet yapısının da dikkate alınması gerekmektedir. Sandalet numarası seçiminde kalıba bağlı olarak bazı modeller normal ayakkabı numarasından küçük olabileceği gibi, büyük olma ihtimali de taşımaktadır.


 
Etiketler: sandalet, sandalet nedir, sandalet çeşitleri, sandalet özellikleri, sandalet numarası seçimi
Kasım 01, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?