Pvc Taban Nedir?

pvc-taban

 

Pvc,  petrol ve taş kömüründen elde edilen vinilklorür adlı monomerin polimerizasyonu neticesinde elde edilir. Pvc birçok alanda kullanıldığı gibi ayakkabı sektöründe de kullanılır.  Pvc taban kaygan zeminlerde tutunma gücü düşük olduğu için kış aylarında tercih edilmez.

 

 

Pvc Nedir?

Petrol ile taş kömüründen elde edilen vinil klorürün polimerizasyonu sonucunda polivinil klorür yani kısaca pvc adıyla bilinen malzeme elde edilir. Pvc nedir sorusuna cevap olarak günümüzde çok geniş kullanım alanına sahip plastik bir polimerdir diyebiliriz. 

Oldukça yaygın olarak kullanılan bu malzeme, dünyada yaygın olarak kullanılan polietilen ve polipropilenden sonra üretilen üçüncü sentetik plastik polimerdir. 

Pvc'nin başlıca kullanıldığı alanları şöyle sıralayabiliriz:

Son yıllardaki kullanım oranlarına bakıldığında pvc, geleneksel yapı malzemeleri kategorisindeki beton, ahşap ve kilin(toprak) yerini aldığı görülür. Bunlara ek olarak hazır gıda endüstrisindeki yenilemeyen ürün ambalajları, banka kartları, kimlik kartlarında kullanılır. 

Bazı akışkanlaştırıcı maddelerin (ftalat gibi) eklenmesiyle yumuşak ve esnek bir form elde edilir. Elde edilen bu yumuşak form, elektrik kablosu yalıtım malzemesinde, atık su üreten tesislerde kullanılan boru hatlarında, şişme yatak gibi şişirilebilen ürün gruplarında kullanılmakla beraber sağlık sektöründe de önemli kullanım alanlarına sahip olmuştur. Özellikle kan depolamak için kullanılan kan torbaları, transfüzyon setleri bu kullanım yerlerinden sadece birkaçıdır.

Pvc sert bir plastik olduğu için yumuşak veya esnek kıvama getirebilmek amacıyla farklı etken maddelerden yararlanılır.

Pvc katı ve esnek olmak üzere iki farklı forma sahiptir. Bu iki form pvc nin farklı alanlarda kullanımını çeşitlendirmektedir.

Özetle pvc ne demek diye soracak olursak polivinil klorür maddesi içeren bir plastik polimer çeşididir demek yeterli olacaktır.

 

 

Pvc Taban Özellikleri Nelerdir? 

Taban, ayakkabı seçiminde dikkat edilen önde gelen kriterlerden biri olmakla beraber bir ayakkabıdaki en önemli kısımlardan biridir. Çünkü bu kısım hem esnek yapıda hem dayanıklı hem de comfortable denilen rahat, konforlu yapıya sahip olmalıdır.

Pvc taban nedir ile ayakkabıda pvc taban ne demek sorusuna cevaben polivinil klorürden üretilen çeşitli işlemlerle renk, parlaklık veya desen verilebilen bir taban çeşididir diyebiliriz.

 

Pvc tabanın yanı sıra ayakkabılarda sıklıkla kullanılan taban çeşitleri şu şekildedir:

  1. Kösele Taban: Suni olmayan (gerçek) derilerin, çeşitli kimyasallarla hazırlanmış havuz sistemleriyle havuzlarda belirli süre bekletilerek kalılaştırılmasıyla elde edilmiş taban çeşididir. Doğal olduğu için diğer taban çeşitlerine göre en sağlıklı taban olma özelliğine sahiptir. Nefes alabilen yapıya sahip olmakla beraber teri çeker ve koku oluşumunu önler. Fakat suya karşı dayanıksız olup çabuk kırılan ve yumuşayan bir tabandır.
  2. Poliüretan Taban: Plastik malzemenin süngerleştirilmiş formuna verilen isimdir. Hafif olması terleme süresini uzatması bakımından önemlidir. Aynı zamanda yumuşak basım hissiyatı dolayısıyla tercih edilir ancak koku oluşumunu önleme özelliği bulunmamaktadır.                                                                           
  3. Kauçuk Taban: plastik maddelerle karıştırılarak elde edilen doğal kauçuk konforlu bir yere basım sağlar. Poliüretan tabanla benzer özelliklere sahip olmakla beraber ondan daha ağırdır.
  4. Neolit Taban: kauçuk ile sert plastik malzemenin sıkıştırılması ile meydana gelen tabandır. Kırılmaz özelliğe sahip olan bu taban sert olduğu için köseleye benzetilmeye çalışılmıştır. Soğuk-sıcak farklılıklarından etkilenmemekle beraber estetik bir yapıya sahiptir. Ağır olan bu taban türü ayağı terletir ve nemi emme özelliği olmadığı için koku oluşumuna engel olamaz.
  5. Termokauçuk Taban: Termokauçuk karışımı ile elde edilir. Diğer taban türlerine göre yüksek yoğunluğa sahip olan ve sıcaklığa karşı en dayanıklı olan taban çeşididir.
  6. Termo poliüretan: Poliüretan ve termo kauçuğun özel işlemler ile birleşiminden oluşur. Hafif olan bu taban kaymama özelliğine sahiptir.
  7. Latex: Doğal kauçuk özü ile kimyasal karışımından elde edilir. Diğer tabanlara göre elastikiyeti yüksek konfor taban özelliği gösterir.
  8. Eva: Tam adı Etilen Vinil Asetat olan bu malzeme kauçuksu özellikleri olan hafif bir plastik türüdür. Malzeme iç yapısı itibariyle süngerimsi ve gözenekli olup aşınma direnci bakımından düşük özelliğe sahip olduğu için kullanım alanı yaygın değildir.
 

 

Pvc Taban Kışın Kullanılır mı?

Ayakkabı tercih ederken kullanıcıların en çok merak ettiği konuların başında satın alınan ayakkabının her mevsim kullanılıp kullanılamayacağı gelmektedir. Bu konuya cevap olarak söyleyebiliriz ki her ayakkabı her mevsime uygun olarak üretilmemektedir. 

Ayakkabı satan bir mağazaya girip ürünleri incelediğimizde her ürünün farklı taban, doku ve malzemeden üretilmiş olduğunu görebiliriz. Bu da ayakkabıların mevsimsel ihtiyaçlara göre farklı malzemeler içerdiğini göstermektedir. 

Buradan hareketle kışlık modellerde tercih edilen taban türlerinin özelliklerini sayacak olursak fazla sert olmayan, ayağa esneklik hissi veren ürünler olmalıdır. 

Peki pvc tabanlı ayakkabılar kışın kullanılır mı sorusuna cevabımız tercih edilmez olacaktır. Çünkü Pvc tabanlar kırılgan ve sert bir yapıya sahip olduğundan ve kışın kaymaya karşı düşük dirence sahip olduğundan dolayı kışlık ayakkabılarda tercih edilen bir malzeme değildir. Ancak pvc taban terlik ve pvc taban panduf modellerinde böyle bir durum söz konusu değildir. Ev içi ürünler ve yazlık modellerde sıklıkla tercih edilir. Pvc terlik tabanı pvc malzemenin uygun fiyatlı olması dolayısıyla ve yazlık olması dolayısıyla yaygındır.

 

 

Pvc Taban Dayanıklı mı?

Ayakkabı tercihlerinde kullanıcıların dikkat ettiği bir diğer nokta ise dayanıklı bir taban olup olmadığıdır. Özellikle son yıllarda sporculara ve spor yapanlara yönelik üretilen farklı kategorilerdeki koşu, antrenman, yürüyüş vs ayakkabılarında dikkat çeken bir özellik de taban dayanıklılığıdır. 

Pvc taban dayanıklılık konusunda tercih edilen bir malzeme midir sorusuna cevap olarak ayakkabı alt tabanı olarak tercih edilen pvc malzeme ucuza mal olmasının yanı sıra yapısı dolayısıyla dayanıklı olması sebebiyle de ayakkabı üreticileri tarafından tercih edilen bir taban türüdür denilebilir.

 

 

Pvc Taban Hangi Ayakkabı Türünde Kullanılır?

Çok çeşitli taban türlerinin olmasının yanı sıra yukarı taban çeşitlerinin özelliklerine değinmiştik. Bu özellikler tabanların mevsimsel ayakkabı modellerinde kullanımını etkilemektedir. 

 

 

Pvc Taban Yumuşak mıdır?

Ayakkabı seçiminde yumuşaklık tercihiniz ise ve bir pvc taban ayakkabı ile karşı karşıya iseniz bu soruyu sormanız doğaldır. Pvc tabanlar kırılgan,sert ve ince yapıya sahip olduğu için uzun süreli ayakta duran ve konfor arayan kişiler için pek uygun değildir.

 

 

Pvc Taban Kayar mı?

Sert tabanlı ayakkabıların kayma riskinin yüksek olduğu bilinmektedir. Bu sebeple özellikle pvc ve poli taban içeren ayakkabıların soğuk ortamlarda sertleşmelerinden dolayı kışlık ayakkabılarda tercih edilmemektedir. Yani pvc taban ayakkabı kayar mı sorusunu pvc taban ayakkabı kışın kayar mı olarak sorarsak cevabımız evet olacaktır. 

kışlık kullanım dışındaki kullanımlarda böyle bir durum söz konusu değildir.

 

 

Pvc Taban Ayakkabı Isıtır mı?

Özellikle kışın üşüyen ayaklara sahipseniz ayakkabı tercihinizde ürün incelerken ürün açıklamalarında pvc içeren bir tabanla karşılaştığınızda pvc taban ayakkabı ısıtır mı sorusunu düşünmeniz çok normal olacaktır. Aynı zamanda yazın için tercih edilecek modellerde ise bu durumun tam tersi olması istenir. O halde sorunun cevabı, pvc taban ayağı ısıtma konusunda başarılı bir tabandır, olacaktır.

 

 

Pvc Taban Ayakkabı Rahat mı?

Başta fiziksel sağlık olmak üzere ayak sağlığı konusuna önem verenlerin dikkat ettiği hususların başında ayakkabı tabanının rahat olup olmadığıdır. Uzun vadede duruş bozukluklarına ve ayak problemlerine neden olan taban seçiminde rahatlıktan yana iseniz ve pvc taban ayakkabı almak üzereyseniz pvc taban ayakkabı rahat mı sorusunu düşüyor olabilirsiniz. Pvc taban erkek ayakkabı ve pvc taban kadın ayakkabı modellerinin tabanı serttir.


 
Etiketler: Pvc Nedir?, Pvc Taban Nedir?, Pvc Taban Özellikleri Nelerdir?
Aralık 02, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?