Postal Nedir?

postal-bot

Postal Nedir?

Türkçe’ye Bulgarca’dan geçmiş olan postal kelimesi için “postal nedir?”, “postalın anlamı nedir?”, “postal ne demek?” soruları yöneltilmektedir. Postal anlamı olarak askerler için özel imalatı yapılan botların ortak adı tanımı ile karşılaşılmaktadır. 19. Yüzyılda askerlerin giymesi için tasarlandığı bilgisine ulaşılmaktadır. Hakiki deriden üretimleri yapılan askeri postal, askerlerin zorlu hava ve çevre koşullarında daha rahat hareket etmesini sağlamaktadır. Konçlu ve her türlü olumsuz iklim koşuluna uygun tasarlanmaktadır. Günümüzde ise askeri bot tanımı dışında ayakkabı moda dünyasının farklı dizaynları sayesinde birçok kişinin dolabında dört mevsim kullanım halleri ile yer almaktadır.  

 

Postal Çeşitleri Nelerdir?

Piyasalarda farklı model ve malzeme kullanımı ile postal çeşitleri gözlenmektedir. Tarih içinde en çok bilinen postal çeşidi asker postalı olmaktadır. Asker postalları modaya ilham olarak farklı postal çeşitlerinin de doğmasına zemin hazırladığı bilgisine ulaşılmaktadır. Bunların başında en çok tercih edilen de kışın kullanılan postal bot modelleri olmaktadır. Kış aylarında soğuktan korunmak adına hem tam bilekte biten hem de bileğin üstüne doğru tam oturan seçenekler kadın, erkek ve çocuk kullanıcıların beğenisine sunulmaktadır. 

Postal ayakkabı uzun bağcıkları ve kendine has görünümü ile mağazalarda yerini almaktadır. Son dönem modasında bağcıklar dışında yanlardan lastikli tasarımları ve kalın tabanları kışlık ayakkabı arayışı içinde olanların tercihleri arasına girmektedir. Bir diğer postal çeşidi olan yazlık postal beyaz, krem ve rengârenk renk seçenekleri ile ince, delikli kumaş kullanımı sayesinde yaz aylarının sıcak havalarında ayağı terletmemesi ile ön plana çıkmaktadır. Kadın ve erkek için üretilen postal çeşitleri ayak yapılarının farklılığı gereği birbirinden ayrılmaktadır. 

 

Postal Özellikleri Nelerdir?

Postalların en belirgin özellikleri içinde uzun bağcıklarla özel şekilde postal üzerinde bulunan simetrik deliklerden geçirilmesidir bilgisine rastlanmaktadır. Kalın ve tırtıklı tabanları, bilekleri sararak hafif dize doğru uzanışları da postaları hemen fark edilmesini sağlamaktadır. Her iki cins için üretilen postaların ortak özelliklerinden biri de ayağı kavrama yapılarına sahip olmaları şeklinde vurgulanmaktadır. 

Postalların bütün bu özelliklerinin asıl amacı ise bileği kapatarak ve yerden gelecek soğuğu keserek olumsuz hava koşullarından ve yağmurun ayakları ıslatmasından koruması olmaktadır. Böylece kadın ve erkek postallar kış sezonunda kar ve yağmur gibi hava koşullarına karşı güçlü bir bariyer oluşturmaktadır. Uzun yıllar modası geçmeyen ve sokak tarzına yön veren postallar, hem şıklığından hem de tarzından ödün vermek istemeyenleri ilk tercihleri arasına girmektedir. 

 

Postal Nasıl Üretilir?

Postal botların üretiminde kullanılan malzeme kalitesi sayesinde, postallar görevlerini layıkıyla yerine getirmektedir. Orijinal hali deriden üretilen postalların günümüz modası içinde süet, nubuk, rugan, keten ve hatta dantel malzemeleri ile üretimleri fark edilmektedir. Postalların üretiminde zorlu parkurlar, engebeli zeminler ve kötü hava koşulları düzey bir performans sağlamak amacıyla dikkate alınmaktadır. Bu nedenlerden dolayı da postalların üretimlerinde ayak sağlığı konusunda maksimum düzeyde koruma sağlayabilecek tasarımlara sahip olması beklenmektedir. Postal üretimine uygun özel makinelerde materyalin ve astarının kesilmesi sonrasında kıvırma işlemi uygulanmakta ve gerekli bütün parçaların dikimi gerçekleşmektedir. 

 

Postal Ne Zaman Giyilir?

Askeri amaçla üretilen postallar askeri eğitim ve çatışma anlarında giyilirken, birçok ayakkabı mağazasında kolayca bulunabilecek modern postallar ise kavrama, ayak bileği stabilitesi ve ayak koruma özelliklerinden dolayı kış koşullarında gayet uygun kullanılmaktadır. Ayrıca, postalın üretiminde kullanılan malzemeleri sayesinde dört mevsim giyilmesinden de söz edilmektedir. Yaz için beyaz ve krem rengi delikli yapılardaki bunu açık postallar mevcut iken sonbahar için de hardal sarısı ve kahverengi tonlarındaki süet postlar göz doldurmaktadır.  

 

Postal Nasıl Kombinlenir?

Günlük stil ile sokak modasında şık, rahat ve tarz olmak için postallarla kombin önerileri her zaman ilk sıralarda yerini almaktadır. “Postal nasıl kombinlenir?” öğrenmek için dikkat edilmesi gerekilen hususlar hakkında bilgi almak gerekmektedir. Mesela bahar aylarının vazgeçilmezi deri ceketlerle harika postal kombinleri yaratmanın mümkün olduğu vurgulanmaktadır. Dar kesim bir jean ve salaş model bir tişört ile post ve deri ceket kombini tamamlanmaktadır. Kahverengi postal bot opak çorap ve kısa eteklerle harikalar yaratmakta ve aynı renk postal bir de triko kazak, deri pantolon kombinini bütünlemektedir.

Geçmişten günümüze gelen ve asla modası geçmeyen postal kombinleri her zaman asil ve iddialı bir duruşu sergilemektedir. Skinny jean veya başka bir dar kesim pantolonların paçalarının üstünden bağlanan postallar beyaz gömleklerle elegant bir hava yakalarken, renkli renkli kapüşonlu sweatshirtlarla sokak stilinin en iyi örneği şeklinde yorumlanmaktadır. Tayt ve tozluk ikilisinin de tamamlayıcısı olan postal, uzun etek ve elbise üstüne jean ceket ile kombinlendiğinde de romantik bir vintage stilini yansıtmaktadır 

 

Postal Su Geçirir mi?

Hakiki deri, kaliteli malzeme ve usta bir işçilik eseri olan postallar su geçirmemektedir. Her konuda olduğu gibi postalın su geçirmesi de kalitesine bağlanmaktadır. Kalın tabanları ve ayaktan bileğin üstüne çıkışı sayesinde yağmur suyunun içine girmesini ve ayağa temas etmesini engellemektedir. Kış şartlarına uygun üretilen hakiki deri postallar ayak ısısını da korumakta ve terlemeye de neden olmamaktadır. Bu sayede gün boyu giyilmesi gerekilen durumlarda bile kullanan kişilerde memnuniyet yaratmaktadır. 

Modellerinin ve renklerinin çeşitliliği sayesinde postallar, kış şartlarında kolay kullanım sağlamaktadırlar. Karlı ve yağmurlu havalarda tabanının tırtıklı, dayanıklı ve kalın yapısı sayesinde kayma ile soğuğu hissetme riskleri de ortadan kalkmaktadır. Postalların iç yüzeylerinin dolgulu modelleri ile zorlayıcı hava koşullardan etkilenme en aza düşmektedir. Böylece sıcak tutulan ayaklar sıkıntı yaşamazken estetik görüntüsü de postalları cazip hale getirmektedir. 

 

Postal Nasıl Bağlanır?

Postal bağlamanın farklı metotları sonucunda, postal bağcık deliklerinde geçen bağcıklardan değişik motifler ortaya çıktığı bilinmektedir. En çok bilinen postal bağlama metodu askeri postalların bağlama şekli olarak ön plana çıkmaktadır. Bu metot için öncelikle bağcıklar en alttaki deliklerden geçirilerek hizalanır ve çapraz bir şekilde üstteki deliklerden geçire geçire en üst bilek kısmına kadar gelinmektedir. Daha sonra postalın boyun kısmının kancalarına karşılıklı gelecek şekilde bağlanmakta ve düğüm atılmaktadır. Eğer postal bağcığı gereğinden uzun ise istenirse postalın içine geçirilir veya istenirse bağlama ve düğüm işleminden önce kendi etrafında bir veya iki tur dolandırılmaktadır. 

 

Postal Nasıl Temizlenir?

Ayakkabı modasının en popüler parçalarından olan postallar temiz ve bakımlı oldukları zaman oldukça ilgi toplamaktadır. Özellikle kışın kullanılan bu zamansız ayak giyim ürünleri yağmur, çamur ve kir lekelerini de üzerinde barındırmaktadır. Bu yüzden fazlasıyla önemli olan postal temizliği öncesinde ilk olarak postalın üretim materyaline dikkat edilmesi gerektiğinin altı çizilmektedir. Deri postalların temizliği söz konusu olduğu zaman öncelikle ıslak ise fazla ısıya maruz bırakılmadan kurutulur ve kuru olduğundan emin olunan postallar ayakkabı fırçası ile kir, çamur ve benzeri kalıntılardan arındırılmaktadır. 

Kaba pisliğinden arınan postallar nemli ve doğal sabunlu bir bez yardımı ile iyice silinmekte bu şekilde bakterilerden arındırılmaktadır. Sonrasında deri postallar, deri yüzeylere uygun ayakkabı boyasıyla itinayla boyanmakta ve cila ile de parlaklık kazandırılmaktadır. Süet ile nubuk postal temizliğinde de aynı adımlar uygulanmaktadır. Fakat bu yüzeyler kesinlikle nemli bezle silinmemekte ve postal temizliği için nubuk, süet yüzeylere uygun bakım ürünleri kullanılmaktadır. 


 
Etiketler: postal nedir, postal bot, postal çeşitleri, postal kombinleri, postal bakımı
Kasım 01, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?