Neolit Taban Ne Demek?

neolit-taban

 

Günümüzde konfor ve sağlık ilk öncelik olmaktadır. Sağlığa zarar verecek her şey olumsuz sonuçlar doğurur ve doğurmaya devam edecektir. Haliyle sağlık için yakından önemli olan bir şey de ayakkabı seçimleridir. Doğru ve kaliteli ayakkabıları seçmek konforu artıracaktır. Bu noktada da ilk akla gelen ayakkabı modelleri; kauçuk taban, termo taban, poliüretan taban veya eva taban olmaktadır. En bilinen özellikleriyle kauçuk taban ilk tercih edilen ayakkabı modelleri olmaktadır. 

Kauçuk tabanı takip eden ise termo veya eva taban olmaktadır. Peki, neolit taban nedir? Neolit taban ne demek, kauçuk ve sert plastiğin kullanılması sonucu sıkıştırılan taban türüdür. Sert olmasından dolayı da köselenin özelliği kazandırılmaya çalışılır. Ayrıca kırılma özelliği de bulunmaktadır. Sıcaklık farklarından etkilenmez ve estetik açıdan oldukça güzeldir. Ancak ağır olmasından dolayı da ayağı terletme özelliğine sahiptir. Taban nemi emme konusunda diğer tabanlara göre başarısızdır. Bu nedenle kısa kullanım süreleri için uygundur. 

 

Neolit Nedir?

Neolit, halk dilinde suni kösele veya Japon kösele olarak bilinir. Bu malzeme gerçekte pişirilerek levha haline getirilen bir kauçuk türüdür. Kösele fiyatlarındaki artış ise köseleye alternatif olan bu malzeme kullanılmaktadır. Ayrıca neolit, plakalar halinde üretilip boyanan bir malzemedir. Kolay kesilmesi özelliği ise bir dizi işlemden sonra kullanıma hazır hale gelmektedir. Aşınma dayanımı da oldukça yüksek olan neolit taban, esnek, su geçirmez sağlam bir yapıya sahiptir.

Neolit Taban Özellikleri Nelerdir?

Neolit taban yine kauçuk malzemesinin kullanılmasıyla üretilen bir üründür. Ayrıca birden çok özelliği sayesinde popülerliğini korumaktadır. Bu tür ayakkabıların tercih edilmesindeki en büyük sebep ise sağlık açısından kullanışlı olmasıdır. Ayrıca rahatlığı ve şıklığı da neolit ayakkabıların göz alıcı özellikleridir. Kırılmayan ve esnek bir yapıya da sahiptir. Üstelik spor ayakkabı tabanı olarak da neolit malzeme kullanılmaktadır. Aynı zamanda da terlik, ayakkabı vb. gibi daha pek çok ayakkabı taban çeşitleri vardır. Bu çeşitlerin de en bilinenleri spor ayakkabı modelleri, yazlık terlik modelleri ve deri tarzı ayakkabı modelleri olmaktadır. 

 

Neolit Taban Dayanıklı mıdır?

Neolit taban ayakkabı, aşınmalara karşı dayanıklı olmasından dolayı en çok tercih edilen ayakkabı çeşitlerindendir. Bu özelliği daha çok yazlık terlik ve ayakkabılar için kullanılmaktadır. Ancak yazlık veya kışlık olan tüm neolit tabanlı ayakkabılar oldukça dayanıklıdır. Ayrıca kaymaz taban olması da ayakkabının en sevilen yapısıdır. Herhangi bir taban seçmek yerine neolit tabana sahip olan ayakkabı modellerinin tercih edilmesi daha kaliteli ve doğru bir karar olacaktır. 

 

Neolit Taban Hangi Ayakkabı Türünde Kullanılır?

Neolit taban ayakkabı nedir sorusundan sonra en çok merak edilen bir diğer soru da neolitin hangi ayakkabı türlerinde kullanıldığıdır. Neolit taban daha çok terlik, spor ayakkabılar, iç ve dış tabanlar, sandaletlerde tercih edilmektedir. Özellikle yaz mevsiminde üretilen ve kullanımı yaygın olan terliklerin neredeyse birçoğunda neolit taban yer almaktadır. Aşınmaya karşı dirençli olması yazlık terlik ve ayakkabılar için neolit malzemeyi ön plana çıkarmaktadır. 

 

Neolit Taban Kullanışlı mıdır?

Neolit içeriğinde kullanılan kösele taban malzemeleri aşınmaya karşı dayanıklıdır. Bu nedenle kösele tabanlara alternatif olarak üretilmişlerdir. Sağlam ve uzun ömürlü bir ayakkabı dış tabanı olması neolit tabanın tercih edilme oranını günden güne artırmaktadır. Kısacası ayakkabı tabanı nasıl olmalı diye düşünüldüğünde ilk bakılması gereken tabanlar; kauçuk, neolit, eva, termo vb. olmalıdır. Sağlık açısından öncelik sırası ise kauçuğa aittir. Sonra ise termo taban, eva ve neolit taban gelmektedir. 

 

Neolit Taban Ses Yapar mı?

Neolit taban ses çıkartır mı? Sorusunun yanıtı iç yapısında kullanılan malzemeye göre değişir. Zira neolit malzeme de sert plastik ve kauçuk kullanılmasıyla elde edilen bir tabandır. Haliyle kauçuk tabanlı ayakkabılara benzer özellikler taşımaktadır. Kauçuk ayakkabılar, mat ve kaygan olmayan zeminlerde ses çıkarır. Kauçuk malzeme ile üretilen neolit tabanlar da bu tür alanlarda ses çıkarma özelliği gösterebilmektedir. 

 

Neolit Taban Kışın Giyilir mi?

Kış aylarında tercih edilen ayakkabı tabanlarının geneli kösele olmaktadır. İhtiyaç doğrultusunda termo veya neolit taban tercihinin yapılması kullanışlılık açısından ideal olacaktır. Ancak yaz mevsiminde de yine neolit taban sıklıkla kullanılmaktadır. Aşınmaz ve kaymaz özelliği sayesinde neolit taban kışın giyilir mi sorusunun yanıtı da “evet” olmaktadır. Kısacası sağlamlık ve kalite özellikleri açısından neolit tabanlı ayakkabılar önerilir. 

 

Neolit Taban Kayar mı?

Neolit taban karda kayar mı? Elbette ki yanıt hayır olmaktadır. Çünkü neolit taban iç yapısındaki sert plastik ve kauçuk sayesinde sağlam olarak üretilmektedir. Buzlanma ve kar gibi ortamlarda kayma söz konusu değildir. Kaymaz ve aşınmaz özelliği sayesinde gönül rahatlığıyla tercih edilebilir. Su geçirmeyen özelliği sayesinde de kış mevsiminde kullanılabilecek en ideal ayakkabı türleri, neolit tabanlı ayakkabılar olmaktadır. Ancak neolit tabanların dezavantajlarından biri ağır bir yapıya sahip olması ve nemi içine hapsetmesi dolayısıyla kokuya neden olmasıdır. 

Bu yüzden de yazın kavurucu sıcaklarında kullanılmak üzere neolit tabanlar önerilmez. Dolayısıyla sıcakta meydana gelen nemi hapseder ve koku çıkarma oranı artar. Kış aylarında daha çok tercih edilmesinin en büyük sebebi de koku çıkarıyor olmasıdır. Kısacası karda kaymayan yapısıyla tercih edilebilecek taban çeşitlerinden biri mutlaka neolit taban olmalıdır. Termo taban ve kauçuk tabanlar da oldukça sağlamdır. Bu nedenle kış mevsimleri için yine ideal olan ayakkabı modelleri arasında yer almaktadırlar. 

 

Neolit Taban mı Kösele Taban mı?

Kösele tabanlı ayakkabılar, farklı kimyasallar ile dana derisinin birleştirilmesi sonucu elde edilen tabanlardır. Kösele tabanlar, sudan ve nemden etkilenebilir. Bu yüzden de zemine tutunabilme özelliğinden dolayı daha kısıtlı bir imkân sunar. Ayrıca kösele tabanlar, diğer ayakkabılara göre daha pahalı bir maliyete sahiptir. Sağlık açısından ise iyi bir taban olmasına rağmen kayma konusunda yeterince dirençli değildir. 

Neolit tabanlar ise kösele adı verilen tabanlara alternatif olarak üretilir. Bunun en büyük nedeni de kösele tabanların kolayca aşınabilme sorununu giderebilmesidir. Aynı zamanda kösele tabanlarının yüksek maliyetlerde olması da alternatif olarak neolit tabanların kullanılma sebepleri arasındadır. Neolit tabanın ayrıca diğer adı suni kösele olarak bilinir. Neolit taban da aşınmalara karşı oldukça dayanıklıdır. Ve kaymaz bir taban yapısına sahiptir. Bu özellikleri sonucunda da en çok yazlık ayakkabı ürünlerinin tabanlarında kullanılır. Kısacası neolit tabanlar içerisinde kauçuk maddesi de yer aldığından dolayı daha önceliklidir. Fakat gerek neolit gerekse de kösele ayakkabı tabanları her yönüyle kalitesiyle bilinir. 



 
Etiketler: Neolit Taban Ne Demek?, Neolit Nedir?
Aralık 02, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?