Islak Ayakkabı Nasıl Kurutulur?

Islak Ayakkabı Nasıl Kurutulur

Günlük hayatta kullanımları ile olmazsa olmazlar arasında yer alan ayakkabılar çeşitli sebeplerden dolayı kirlenmektedir. Kirlenen ayakkabıların temizliği silme, yıkama gibi çeşitli yöntemler ile yapılmaktadır. Bu işlemlerden sonra ıslak ya da nemli kalan ayakkabıların doğru yöntemler kullanılarak kurutulması ayakkabının sağlığı için çok önemli olmaktadır. Ayakkabının ıslak kalması ya da yanlış yöntem kullanılarak kurutulması ayakkabının ömrünü kısaltırken deforme olmasına da yol açmaktadır. Bu sebeple kullanıcılar tarafından en çok cevap aranan soruların başında ıslak ayakkabı nasıl kurutulur, yıkanan ayakkabı nasıl kurutulur, soruları yer almaktadır.

 

Yıkanan ya da çeşitli sebeplerden dolayı ıslanan ayakkabılar çeşitli yöntemler kullanılarak kurutulabilmektedir. Bu yöntemlerden en doğru olanın kurutma işleminde kullanabilinmesi için ayakkabının yapımında kullanılan malzemenin çeşidine dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayakkabı kurutma yöntemlerinden birisi kullanılmadan önce ayakkabıda kullanılan malzeme belirlenerek malzemeye uygun kurutma yöntemi tercih edilmelidir. Ayakkabının yapımında kullanılan malzeme çeşidine göre kurutma yöntemleri şu şekilde listelenmektedir:

 

Deri Ayakkabı Kurutma Yöntemi

Deri ayakkabı kurutma işlemi herhangi bir ısıya maruz bırakılmadan yapılmalıdır. Açık havada ayakkabı içerisine kalıp konularak ayakkabının kendi kendine kuruması sağlanmalıdır.

 

Süet - Nubuk Ayakkabı Kurutma Yöntemi

Çok hassas bir yapıya sahip olan süet ayakkabılara yıkama işleminde olduğu gibi kurutma işleminde de dikkat edilmesi gerekmektedir. Sağlıklı kurutma işlemi yapılmayan süet ayakkabılar üzerinde izler kalabilmektedir Ayrıca kurutma yöntemlerine dikkat etmeyen kullanıcılar renk solması gibi sorunlarda da karşılaşabilmektedir.

 

Bez Ayakkabı Kurutma Yöntemi

Kirlenmesi oldukça kolay olan bez ayakkabı çeşidinin kurutulması da oldukça kolay ve zahmetsiz olmaktadır. Bez ayakkabılar açık havada bekletilerek kurutulmalıdır.

 

Ayakkabı Nasıl Hızlı Kurutulur?

Ayakkabının hızlı bir şekilde kurumasını isteyen kullanıcıların uygulayabileceği bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler şu şekilde sıralanmaktadır:

 

Gazeteye Sarmak

Gazeteler ayakkabı üzerindeki nemi çekerek ayakkabının hızlı bir şekle kurumasını sağlamaktadır. Ayakkabının iç kısmındaki varsa tabanlık ve bağcıklar çıkarılarak ayakkabı gazeteye sarılır. Çıkan tabanlığın küflenmemesi ve koku yapmaması için açık bir alanda kurutulması gerekmektedir. Gazete ayakkabıya mümkün olduğunca sıkı sarılmalıdır. Bu sayede kâğıt nemi emerek ayakkabının kurumasını sağlamaktadır. Gazetelerin çözülmemesi için bant yardımıyla gazeteler sıkıca sarılabilir. Üzerinde büyük siyah mürekkepler bulunan gazetelerin bu işlem için kullanılması lekeler bırakabileceğinden çok uygun olmamaktadır.

 

Fana Asmak

Ayakkabıların bir kanca yardımı ile fana asılarak hızlı kuruması sağlanabilmektedir. Fanın ön ızgarasına takılan kancalar yardımıyla ayakkabı hızlı bir şekilde kuruyabilmektedir. Bu kurutma işlemini tercih eden kullanıcıların dikkat etmesi gereken belli hususlar bulunmaktadır. Bunlardan birisi fana asılan ayakkabının bağcığının iç kısma sarkmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi durumda bağcık fanın pervanesine dolanarak hasara sebep olabilmektedir. Ayakkabı kuruyana kadar fan en yüksek ayarda çalıştırılmalıdır. Bu kurutma işlemi spor ayakkabı gibi küçük ayakkabılar için kullanılabilmektedir. Bot, çizme gibi büyük ve ağır ayakkabıların kurutulması için uygun bir yöntem olmamaktadır.

 

Kurutma Makinesi Kullanma

Evlerde kurtarıcı ürünler arasında yer alan ve kullanıcısına pratiklik sağlayan kurutma makinesi ayakkabıların hızlı şekilde kurumasına yardımcı olan yöntemler arasında yer almaktadır. Bu yöntemi kullanacak olan kullanıcıların ayakkabının malzemesine dikkat etmesi gerekmektedir. Bazı malzemeler yüksek ısıdan zarar görebilmektedir. Bu sebeple kurutma makinesi kullanılmadan önce ayakkabı içerisinde yer alan etikete bakarak ayakkabının kurutma için uygun olup olmadığı belirlenmelidir. Kurutucuya atılacak olan ayakkabının bağcıkları gevşetilerek ve birbirine bağlanarak atılması gerekmektedir. Ayakkabıların zarar görmesini engellemek için en düşük ısıda ve kısa süren program ayarlanarak kurutma işlemi başlatılmaktadır.

 

Pirince Koymak

Ayakkabıların pirince konularak kurutulması çok eskiden uygulanan bir yöntem olarak bilinmektedir. Nemi emebilmesi ile bilinen pirinç derin bir kaba alınarak ayakkabı yanlamasına içerisine konulmaktadır. Pirincin sıvıyı daha iyi emebilmesi için ayakkabı kap içerisinde görülebilmektedir. Kabın üstü bir kapak yardımıyla kapatılarak 2-3 saat bekletilmesi gerekmektedir.

 

Açık Alanda Kurutma

Temizlenen ayakkabının kurutulması için en sağlıklı yöntem ayakkabının açık alanda kurutulması olmaktadır. Ayakkabı bu şekilde zarar görmeden kururken aynı zamanda küflenme kokma gibi sorunlarla da karşı karşıya kalmamaktadır.

 

Spor Ayakkabı Nasıl Kurutulur?

Kış aylarında spor ayakkabıyı kurutma işlemi için en iyi çözüm ısıtma radyatörlerini kullanmaktır. Isıtma radyatörleri sayesinde ıslak olan spor ayakkabı ortalama 3-4 saat içinde kuruyabilmektedir. Isının deforme edebileceği malzemelerde ayakkabının sağlığı ve uzun ömürlü olabilmesi açısından bu yöntemin kullanılması sağlıklı olmamaktadır. Spor ayakkabının kurutulması işleminde ayakkabı içerisinde yer alan ve çıkarılabilen tabanlıklar ve bağcıklar ayakkabıdan çıkartılarak ayrı bir şekilde açık alanda kuruması için bırakılmalıdır.

Yaz aylarında ise spor ayakkabıların hızlı bir şekilde kurumasını sağlayacak olan yöntem açık alandır. Açık havaya bırakılan spor ayakkabının hava ile teması sonucu ayakkabı hızlı bir şekilde kurumaktadır. Bu yöntemde bağcık ve tabanlık ayakkabıdan ayrı kurutulmalıdır.

 

Spor ayakkabıların kurutulması için kullanılan yöntemlerden bir diğeri ise kurutma makinesi kullanımı olmaktadır. Yıkama filesi ya da aparatı içerisine bağcığı ve tabanlığı çıkmış ayakkabı konularak kısa devir ve ısıda kurutma işlemiş kullanılabilmektedir. Bu yöntem çoğu kişi tarafından ayakkabının sağlığı için uygun bulunmuyor olsa da hızlı sonuç vermesi adına sıklıkla tercih edilen kurutma yöntemleri arasında yer almaktadır.

 

Deri Ayakkabılar Nasıl Kurutulur?

Nemi iyi tolere etmeyen deri ayakkabıların kurutulması işlemi için uygulanması gereken en iyi çözüm açık alan olmaktadır. Bu yöntem uzun sürüyor olsa da ayakkabının ısıya karşı dayanıklı olmamasından dolayı kurutma, vantilatör, ısıtma radyatörü gibi yöntemlerin kullanılması ayakkabının zarar görmesine ve kullanım ömrünün kısalmasına sebep olmaktadır. Bu sebeple en doğru kurutma yöntemi açık alanda kurutma yapmak olmaktadır.

 

Süet ve Nubuk Ayakkabılar Nasıl Kurutulur?

Süet ayakkabı ıslanırsa kurutma işlemi için uygulanabilecek birçok yöntem bulunmaktadır. Bunlar arasında en sağlıklısı olarak bilineni açık alanda ayakkabının kendi haline bırakılarak kurutulmasıdır. Bu sayede ayakkabı yüksek ısıya maruz kalmadan sağlıklı bir şekilde kurutulmaktadır. Bu yöntem dışında fana asmak, kurutma makinesi kullanmak, ısı radyatörü kullanmak gibi farklı çözüm yolları da uygulanabilmektedir. Ancak süet yada nubuk ayakkabıların dış yüzeyleri çizilmeye karşı dayanıksız olduğundan bu yöntemlerin kullanılması ayakkabı sağlığı açısından uygun görülmemektedir.

 

Bez Ayakkabılar Nasıl Kurutulur?

Bez ayakkabılar ıslandığında kuruması için uygulanacak en etkili yöntem kıyafet asar gibi asılmasıdır. Bu sayede ayakkabı hava ile temas ederek hızlı ve sağlıklı şekilde kuruyabilmektedir. Kurutma makinesi, gazete, pirinç gibi yöntemler de bez ayakkabının kurutulmasında tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır.

 

Ayakkabı Kurutmaya Atılır mı?

Kurutma makinesinde ayakkabı kurutma işlemi hızlı sonuç alınabildiği için son zamanlarda en çok tercih edilen yöntem olmuştur fakat her ayakkabı kurutulması için kurutucunun kullanılması sağlıklı olmamaktadır. Kurutucu ayakkabıyı kuruturken deri, süet gibi malzemeden üretilmiş ayakkabıların kullanım ömrü için sağlıklı bulunmamaktadır. Ayakkabı kurutucuya atılmadan önce etiketine bakılarak kurutucu kullanılıp kullanılmadığı öğrenilmedir. Bu sayede ayakkabının zarar görmesinin önüne geçilmektedir.

 

Evde Ayakkabı Nasıl Kurutulur?

Evde ayakkabı kurutmada kullanılabilecek birçok yöntem bulunmaktadır. Bunlardan en sık kullanılanı Kurutma, ısıtma vantilatörü ve açık alan olmaktadır. Her ayakkabının malzemesinin farklı olması gibi yıkama ve kurutma şekilleri de farklılık göstermektedir. Ayakkabının uzun ömürlü kullanılabilmesi bakımının ayakkabı malzemesine uygun sağlıklı bir şekilde yapılması gerekmektedir.

Etiketler: ayakkabı
Şubat 03, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?