Doğru Ayakkabı Nasıl Seçilir?

doğru ayakkabı nasıl seçilir

 

Her bireyin ayak yapısı ve ayak numarası farklılık göstermektedir. Bu yüzden ayakkabı seçiminde öncelikle ayak yapısının dikkate alınması gerekmektedir. Ayakkabının ayağa tam olması kişilerin daha konforlu bir gün geçirmesine imkan sunmaktadır. Ayak tipleri, parmakların yapısı ya da ayakta var olan herhangi bir sıkıntı durumuna göre ayakkabı tercihinde bulunulması önerilmektedir. Ayrıca doğru ayakkabının mevsimsel şartlara uygun olarak seçilmesi de son derece önemlidir.

 

 

Tam Kalıp Ayakkabı Ne Demek?

Tam kalıp ayakkabı, tercih edilen ayakkabının ayak numarası ile birebir uyumlu olmasıdır. Ayak numarası her bireyin aynı değildir. Ayağın uzunluğuna göre belirlenen bu numaraların belirli ölçüleri vardır. Bu ölçüler ise ayakkabı numaraları ile uyumlu bir şekilde ayarlanmıştır. İnsanlar ayak ölçüsüne göre ayakkabısını bu şekilde kolayca seçebilirler. Bu yüzden kullanıcılar tam kalıp ayakkabı ne demek tarzında ki soruların cevabını merak etmektedir. 

 

 

Ayakkabı Tabanı Nasıl Olmalı?

Ayakkabı seçerken dikkat edilmesi gerekenler ayak sağlığı için önemli bilgilerdir. Bu yüzden ayakkabı seçimlerinde öncelikle ayakkabının tabanına dikkat etmekte fayda vardır. Çünkü gün boyu ayağın içinde kaldığı ayakkabının insan bedenini taşıyan bir eşya olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden de ayakkabının rahat ve konforlu olması çok önemlidir. Ayak sağlığı için ayakkabı tercih ederken tabanının ortopedik olması ilk şarttır. Ayağın yapısına göre şekil alabilen bu ortopedik tabanlı ayakkabılar rahat yürüyüş imkânı sunmaktadır. ayakkabının taban özelliği ayakkabı türüne göre değişebileceği kullanıcılar tarafından unutulmaması gereken önemli ayrıntılardan biridir. 

Günlük rahat ayakkabı tabanı esneyebilir kauçuk tabanlı modellerden olmalıdır. Rahat olmayan bir ayakkabı bacak, bel hatta boyun ağrılarına sebep olabilmektedir. Bu tarz sıkıntılarla karşılaşmamak için ayak seçimlerinde dikkatli olmak son derece önemlidir. Ayrıca ayakkabı tabanlarının iklim şartlarına göre uygun malzemeden yapılmış olması da gerekmektedir. Yaz mevsiminde serin tutan tabanlar kış mevsiminde ise ayağı sıcak tutan ve su geçirmeyen taban modelleri tercihlerde ilk sıralarda yer almalıdır. Ayak yapısı ayakkabı tabanlarının seçiminde dikkat edilmesi gereken bir başka önemli ayrıntıdır. Düztabanlı bireyler ayağının tabanına göre özel üretilmiş ayakkabı modellerini seçmektedirler. Bu şekilde ayak konforu sağlanmış olacaktır. 

 

 

Ayak Tipine Göre Ayakkabı Seçimi

Sürekli hareket halinde olan bireylerin ayakkabı seçimleri oldukça önemlidir. Ayak sağlığı için önemli olan bu seçim vücudu tepeden tırnağa etkileyecek önemli bir konudur. Ayağın konforlu olması daha dinç ve sağlıklı bir bedene kavuşması anlamına gelmektedir. Bu da iyi seçilmiş bir ayakkabı ile sağlanacaktır. Bu konu da ise ayak tipleri belirleyici olan başlıca faktördür. Ayak yapısı içerisinde kemerli ayaklara sahip olan birey sayısı oldukça fazladır. Kemerli ayak için ayakkabı modelleri yumuşak deriden üretilmiş olmalıdır. Ayağın şeklini alabilir bu modeller rahatsızlık hissi oluşturmayarak kullanıcılara konfor sağlayacaktır. 

Ayak iç kavisinin düzleştiği ayaklara düztaban denmektedir. Ayak problemleri arasında yer alan düz tabanlık yürüme problemlerine neden olabilmektedir. Bu durumu en aza indirmek içinde ayakkabının doğru şekilde tercih edilmesi gerekmektedir. Düz tabana sahip kişilerin günlük rahat ayakkabı seçimlerinde ayağın taban içine doğru aşınmasını engelleyen yastıklama adı verilen orta tabanlı ayakkabı modellerini tercih edebilirler. Ayak tabanına destek olan bu orta taban ayağın dengede kalmasını sağlayarak hem ayakkabının yıpranmamasını hem de kullanan kişinin daha rahat hareket edebilmesini sağlamaktadır. 

 

 

Spor Ayakkabı Seçiminin Önemi

Spor ayakkabılar rahat kullanımı ile bilinen en konforlu ayakkabı modelleri içinde yer almaktadır. Günlük hayatta ya da spor yaparken kullanıma uygun bu ayakkabılar özellikle profesyonel sporcular için son derece önemlidir. Ayağa uygun ayakkabı bireylerin rahat edebilmesi için gereklidir. Seçilen ayakkabının ayağa tam oturması gerekmektedir. ayak içinde bulunan kemiklerin oluşturduğu kemerler vardır. Ayağın anatomik yapısı incelendiğinde bu kemerler kişilerin vücudunu etkileyen bağlantılara sahiptir. Bundan ötürü ayakkabı seçimine dikkat edilmesi uzmanlar tarafından önemsenmektedir. 

Ayak sağlığı için ayakkabı seçimlerinde dikkat edilmesi gerekenlerden biri de ayakkabı tabanıdır. Spor ayakkabılarda da bu durum son derece önemlidir Spor yaparken ayak tabanına zarar verecek tabanlardan uzak durmak gerekmektedir. Dayanıklı ve ortopedik tabanlı spor ayakkabılar bu kapsamda değerlendirilebilir. Spor ayakkabıların ön ucu esnek ve yumuşak olması da gerekmektedir. Spor esnasında ya da yürüyüş yaparken ayak parmaklarının bükülmemesi ve rahat olması gerekir. Spor ayakkabıların topuk kısımlarına denk gelen taban bölümlerinde daha kalın olmalıdır. Bu şekilde darbeleri ayağın içine hissettirmeyecektir. Ayrıca spor ayakkabılarda ayak terletmeyen ayakkabı modelleri seçilmelidir. 

 

 

Yazlık Ayakkabı Seçimi Nasıl Yapılır?

Yaz mevsimi ile birlikte ayakkabı tercihleri de değişmektedir. Ayağa uygun ayakkabı nasıl seçilir sorusunun cevaplarından biri de mevsimsel özelliklerdir. Yaz mevsimi için giyilen ayakkabıların hava alabilir malzemeden yapılmış olmasına dikkat etmek gerekir. Bu şekilde sıcak yaz günlerinin bunaltıcı havası ayağı etkilemeyecektir. Ayak terlemeyecek ve koku oluşmayacaktır. Bunun yanı sıra yaz mevsimlerinde mokasen terlikler, sandaletler ve açık renkli ayakkabılar ayakların serin kalmasına imkan sağlayan modellerin başında gelmektedir. 

 

 

Günlük Ayakkabı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günlük rahat ayakkabı, günün yorgunluğunu hafifleten başlıca aksesuarların başında gelmektedir. Uzun saatler ayağın içinde bulunduğu bu eşyanın tüm özellikleri bedensel sağlığın korunması için önemlidir. Bu yüzden günlük ayakkabı seçimlerinde rahat ve ortopedik tabanlı ayakkabılar tercih edilmelidir. Ayak yapısı için uygun modeller gün boyu kişilere rahatlık hissi verecektir. Problemli ayaklar için ayakkabılar ise özel olarak tasarlanmış çeşitlerdir. Bu ayakkabılar problemin verdiği rahatsızlık hissini minimum dereceye indirecektir. Aynı şekilde günlük rahat ayakkabı seçiminde tırnaktan topuğa ayakkabının ayak konforunu sağlamasına özen göstermek son derece önemli bir husustur.

 

 

Ne Sıklıkla Ayakkabı Değiştirilmeli?

Ayağa uygun ayakkabı nasıl seçilir ve ne kadar sürede değiştirilebilir soruları kişiye göre cevaplanabilecek sorulardır. Bu yüzden ayakkabının kullanım durumu ve eskimesine göre ayakkabı değişimi farklılık gösterebilir. Özellikle kemikli ayak için ayakkabı modelleri yıprandığı ve ayak desteğini kaybettiği hissedildiğinde değiştirilmesi gerekmektedir. aynı şekilde ayak yapısında meydana gelebilecek olası değişimlerde de ayakkabı değişimine gidilmesi gerekmektedir. Bu noktada topuk dikeni önemli ve sonradan oluşabilen bir problemdir. Topuk dikeni olanlar nasıl ayakkabı giymeli sorusuna ise en az üç parmak kalınlığında topuğu olan yumuşak tabanlı ayakkabı modelleri cevabı uzmanlarca verilmektedir.

 

 

Yanlış Ayakkabı Seçimi Sonucu Sık Karşılaşılan Problemler

Büyük ayakkabı giymek, yanlış numara tercihleri ayakkabı seçimlerinde en çok yapılan hatalardır. Bu hatalarda ayak üzerinde çeşitli sorunlara sebep olabilmektedir. Ayağın anatomisine uygun ayakkabılar sağlıklı duruş için oldukça önemlidir. Bu yüzden yanlış ayakkabı seçimlerinde baş parmakta şekil bozukluğu meydana gelebilmektedir. Halluks valgusta denilen bu problem birinci parmağın ikinci parmağa doğru kaymasına denilmektedir. Bunun yanı sıra yanlış ayakkabı seçiminde orta çıkan bir sorunda ayak parmakları arasındaki sinirlerde sıkışma problemidir. Başparmakta kireçlenme, çekiç parmak problemi olarak bilinen ayak parmağının ilk eklemden sonra aşağıya doğru bükülmesinde yanlış tercihler sonucunda meydana gelebilen problemlerin arasında yer almaktadır. 

 

 

Ayakkabı Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ayakkabı seçerken dikkat edilmesi gerekenler ilk olarak ayağın yapısıdır. Ayak yapısına ve numarasına uygun seçilen ayakkabı kullanıcılara konfor sağlayacaktır. Ayakta oluşan herhangi bir problem ya da kırık varsa bu duruma uygun ayakkabılarda özel olarak tasarlanmıştır. Kırık ayak için ayakkabı, nasırlı ayaklar için ayakkabı modelleri de özel tasarım ayakkabı modelleri içerisinde yer almaktadır. Ayağın içinde konforlu ve sağlıklı kalabilmesini destekleyen kalitede üretilmiş ayakkabılar gerekmektedir. Ayağı terletmeyen, mevsimin özelliklerine uygun ayakkabı seçimleri sağlık için önemli bir yere sahiptir. 


 
Etiketler: Doğru Ayakkabı Nasıl Seçilir?, Tam Kalıp Ayakkabı Ne Demek?
Mart 17, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?