Deri Ayakkabı Bakımı Nasıl Yapılır?

deri-ayakkabi-bakimi-nasil-yapilir

Devamlı olarak zemin ile temas eden ayakkabılar, her türlü hava koşullarında kullanılmaktadır. Ayakkabıların üstü genellikle deri veya benzeri malzemeden, altı ise kösele veya lastik gibi dayanıklı malzemelerden üretilmektedir. Hem sıcak hava koşullarına hem de soğuk hava koşullarına karşı ayakları koruyan ayakkabıların temizliklerinin düzenli aralıklarla yapılması gerekmektedir. Bakımlı ayakkabılar, kombinlerde dikkat çekmektedir. Kadınlar ve erkekler tarafından sıklıkla tercih edilen deri ayakkabılar, hem günlük giyimde hem klasik giyimde hem de gece şıklığında tercih edilmektedir.

Sıklıkla kullanılan deri ayakkabıların bakımı oldukça önem taşımaktadır. Deri ayakkabı bakımına özen gösterilmesi, ayakkabının uzun yıllar süresince güvenle kullanılabilmesini sağlamaktadır. Deri ayakkabı özellikleri arasında nemi emmesi yer almaktadır. Bu sayede ayak sağlığının korunmasına katkıda bulunur. Esneyebilen yapısı ile zamanla ayağın şeklini almaktadır. Kullanıcılara rahatlık sunan deri ayakkabıların temizliği nemli bir bez aracılığıyla kolaylıkla yapılabilmektedir. Deri ayakkabı bakımı için farklı malzemelerden yardım alınabilir. 

 

Deri Ayakkabı Bakımı Malzemeleri Nelerdir?

Ayakkabı bakım ürünleri ile ilgili araştırma yapan kullanıcılar “Deri bakımı nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Deri ayakkabıların temizliğinin nemli bir bez ile yapılması yeterli olmaktadır. Nemli bir bez yardımı ile temizlenen deri ayakkabıya bir miktar zeytinyağı ile kolaylıkla bakım yapılabilmektedir. Bir pamuk veya kuru beze dökülen zeytinyağı ile ovuşturulan deri ayakkabı, bakımlı ve parlak görünmektedir. Cila uygulamaları için ayakkabı cilası kullanılmaktadır. Cila uygulamalarında ince çoraplar tercih edilmektedir. Uygulama sırasında ince çorap kullanılmasının sebebi ise, derinin cilayı daha kolay emmesini sağlamaktır. 

Sprey kullanımında, spreyin ayakkabıya 10 - 15 cm uzaklıktan sıkılması tavsiye edilmektedir. Ayakkabı cilası olmayan kişiler, muz kabuğu kullanabilirler. Muz, içerdiği potasyum sayesinde deriye bakım yapmaktadır. Muz kabuğu ayrıca ayakkabının tozlardan da arınmasına yardımcı olmaktadır. Deri ayakkabı kullanıcıları tarafından yanıtı merak edilen bir diğer soru ise “Derisi dökülen ayakkabı yenileme işlemi nasıl yapılır?” olmaktadır. Derisi dökülen ayakkabıların tamiri genellikle uzmanlar tarafından yapılmaktadır. Ancak küçük çaplı olan soyulmalarda boyama ve cilalama yöntemi kullanılabilir. Deri ayakkabı bakım malzemeleri şu şekildedir:

 
  • Temizleme Malzemeleri: Temizleme bezi, ayakkabı fırçası ve özel deri temizleyici
  • Bakım Malzemeleri: Deri yumuşatıcısı ve deri cilası
  • Parlatma Malzemeleri: Temizlik bezi, deri yumuşatıcı ve ayakkabı fırçası

 

 

Deri Ayakkabı Yıkanır mı?

Çamaşır makinesinin derinlemesine yaptığı temizlik, kullanıcıların aklına deri ayakkabıları makinede yıkamayı getirebilmektedir. Bu nedenle “Deri ayakkabı yıkanır mı, deri ayakkabı makineye atılır mı?” sorularının yanıtları merak edilmektedir. Deri ayakkabıların çamaşır makinesinde yıkanmaması gerekmektedir. Çamaşır makinesi, deri ayakkabılar üzerinde kalıcı aşınmalara ve yıpranmalara sebep olabilir. Makinede yıkanan ayakkabılarda bulunan yapıştırıcılar işlevlerini kaybetmekte, deri çatlamakta, nem yüzünden küflenme sorunu oluşmaktadır. Bu nedenle deri ayakkabı temizliğinde temizlik malzemeleri, bakım malzemeleri ve parlatma malzemelerinin kullanılması yeterli olmaktadır. 

 

Deri Ayakkabı Nasıl Parlatılır?

Deri ayakkabı kullanmaktan hoşlanan kullanıcıların yanıt aradıkları sorular arasında “Deri ayakkabı nasıl parlatılır?” yer almaktadır. Deri ayakkabılar için her kullanıcıda bulunması gereken bazı malzemeler bulunmaktadır. Genel temizlik için temizleme bezi, ayakkabı fırçası ve özel deri temizleyici ile yapılan temizliğin ardından temizleme bezi ve deri yumuşatıcısı ile bakım yapılmaktadır. Parlatma işlemi için ise temizlik bezine, deri yumuşatıcıya ve ayakkabı fırçasına ihtiyaç duyulmaktadır. Evlerinde badem yağı olan kullanıcılar badem yağının parlatma özelliğinden yararlanabilmektedirler. Deri ayakkabı badem yağı ve lostra fırçası yardımıyla kolaylıkla parlatılabilmektedir. 

 

Deri Ayakkabı Nasıl Yumuşatılır?

Deri ayakkabılar ile ilgili yanıt aranan sorulardan biri “Sert ayakkabıyı yumuşatmak için ne yapmalı?” olmaktadır. Yeni alınan deri ayakkabıların yumuşaması için bazı yöntemler bulunmaktadır. Kısa süreli olarak sık sık ayakkabının kullanılması, ayakkabının ayağın şeklini alması sağlanmaktadır. Deri ayakkabıların sıkı olan kısımları bir kaşık yardımıyla nazikçe kaldırılabilmektedir. Ayakkabının vurmasına yol açabilecek durumları ortadan kaldırmakta ve ayakkabıyı esnetmektedir. Sıkı deri ayakkabıları evde sık sık giymek işe yarayan bir yöntemdir. Bunun yanı sıra eski gazete kağıtları ayakkabı içerisine konularak bekletilebilmektedir. “Ayakkabı derisi nasıl yumuşar?” sorusuna yanıt arayan kullanıcılar ayakkabının sıkı kısımlarına belirli aralıklar ile 20 saniyelik sıcak hava verebilmektedir. Ayakkabı kalıbı ve esnetici spreylerden faydalanılabilmektedir. 

 

Deri Ayakkabıya Vazelin Sürülür mü?

Deri ayakkabılarının parlaklığını artırmak isteyen kullanıcılar “Deri ayakkabıya vazelin sürülür mü?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Vazelin doğal bir üründür. Bu nedenle deriyi yumuşatmakta ve parlaklık vermektedir. Bir bez veya pamuk üzerine sürülen vazelin, deri ayakkabının üzerine nazikçe uygulanabilmektedir. Bu yöntem sayesinde deri ayakkabıların parlaklığı artırılabilmektedir. Temizlik işlemi ise nemli bir bez ile yapılmalıdır. Deri ayakkabıların belirli aralıklar ile vazelin, badem yağı veya bakım yağları ile bakımlarının yapılması önerilmektedir. 

 

Nubuk Ayakkabı Bakımı Nasıldır?

Kullanıcılar “Nubuk ayakkabı bakımı nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Nubuk ayakkabılar oldukça hassas olmaları sebebi ile temizliklerinin dikkatli yapılması gerekmektedir. Nubuk ayakkabılar için özel olarak üretilen fırça, temizleme spreyi ve zımpara bulunmaktadır. Kullanılan malzemeler ile nubuk ayakkabılar çok uzun süre boyunca güvenle kullanılabilmektedir. Nubuk ayakkabılardaki tozlar ve kirler ise diş fırçası ile giderilebilmektedir. Nubuk silgisi ve nubuk spreyi sayesinde ayakkabılar üzerindeki lekeler çıkarılabilmektedir. 

 

Süet Ayakkabı Bakımı Nasıl Yapılır?

Süet spor ayakkabı bakımının nasıl olduğu merak edilmektedir. Süet ayakkabılar düzenli aralıklarla temizliğe ihtiyaç duymaktadır. Süet ayakkabılarda herhangi bir şekil bozukluğunun oluşmaması için ayakkabı kalıbı ile saklanması tavsiye edilmektedir. Ayakkabı kalıbının olmaması durumunda gazete kağıtlarından faydalanılabilmektedir. Süet ayakkabılar için özel olarak tasarlanan fırçalar ve silgiler bulunmaktadır. Temizlik ve bakım işlemlerinde bu malzemelerin kullanılması gerekmektedir.Süet ayakkabıların belirli aralıklarla havalandırılması ise ayakkabının uzun süreli kullanılmasını sağlamaktadır. 

 

Deri Ayakkabının Çatlamaması İçin Ne Yapılmalı?

Hem kadınlar hem de erkekler tarafından yaygın olarak tercih edilen deri ayakkabıların uzun süreli olarak kullanılması durumunda ayakkabı yüzeyinde çizikler meydana gelebilmektedir. Bu nedenle “Ayakkabı çatlakları nasıl geçer?” sorusunun yanıtı merak edilmektedir. Deri ayakkabıların çatlamaması için bakımlarının düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Deri ayakkabı yüzeyinde meydana gelmiş olan çizikler, pamuk ve bez aracılığı ile uygulanan zeytinyağı sayesinde kolaylıkla giderilebilmektedir. Vazelin ise zeytinyağı gibi deri ayakkabıda meydana gelen çizikleri gidermektedir. Deri ayakkabının çizilmemesi için çekecek kullanılabilir. Zamanında müdahale edilen çatlaklar kolaylıkla giderilebilmekte ve ayakkabılar uzun yıllar süresince gönül rahatlığı ile kullanılabilmektedir. 

 

Deri Ayakkabı Kullanımı Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Deri ayakkabı kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli konu ayakkabının gün aşırı dinlendirilmesidir. Kullanılmadıkları süre boyunca deri ayakkabıların iç kısmına kalıp yerleştirilmesi gerekmektedir. Ayakkabı kalıbı olmayan kullanıcılar gazete kağıtlarından yararlanabilmektedirler. Ayakkabı kalıbı veya gazete, ayakkabıların formlarını korumalarını sağlamaktadır. Deri ayakkabıların uzun süreli kullanımı, kullanıcıların ayakkabıyı giyip çıkarma şekline bağlıdır. Bağcıklı olan deri ayakkabıların giyilmeden önce bağcıklarının açılması, giydikten sonra bağlanması gerekmektedir. Deri ayakkabıları giyme çıkarma sırasında çekecek kullanılması tavsiye edilmektedir. Ayakkabının ıslanması durumunda ise kuru ortamda kurumaya bırakılması gerekmektedir. Kuruma sırasında deri ayakkabı doğrudan güneş ışığı almamalıdır. Aksi durumda ayakkabı renginde ve ayakkabı yüzeyinde bozulmalar oluşabilmektedir. 

Etiketler: Deri Ayakkabı Bakımı Nasıl Yapılır?, Deri Ayakkabı Yıkanır mı?
Nisan 12, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?