Crazy Deri Nedir?

crazy deri nedir

Crazy deri birçok eşyada kullanılan, mat görünümlü yapısı ile bilinen deri çeşitlerinden biridir. Çılgın at derisi olarak da bilinen bu deri türü yüzyıllardır at koşum takımlarının deri parçalarında kullanılmaktadır. Oldukça dayanıklı bir deri türü olan crazy yağlı deri uzun yıllar kullanılabilecek, modası geçmeyen ürünlerin yapımında kullanılmaktadır. Deri yüzeyinin özel bir mumla sırçalanarak antika yüzeyinin elde edilmesi derinin dayanıklılığının artmasına yardımcı olmaktadır. 

 

Crazy Derisi Nasıl Yapılır?

Crazy deri, çılgın at derisi olarak da adlandırılan deri çeşitlerinden biridir. Crazy deri nedir sorusu kullanıcılar tarafından sıkça araştırılmaktadır. At derisi olarak anılsa da bu deri atlardan yapılmamaktadır. Bu ismi almasının sebebi atların eyerlerinde daha çok crazy deri malzemesinin kullanılmasıdır. Deri malzeme geçmişten bugüne insanoğlunun kullandığı eşyaların yapımında kullanılan önemli ve değerli bir hammaddedir. Özellikle gerçek deri bu kapsamda çok daha değerli bir üründür. Hem kalite hem de dayanıklılık bakımından güçlü olan gerçek deri birçok sektörde ham madde olarak tercih edilmektedir. 

Hakiki deri malzemenin doğal olarak bulunduktan sonra birtakım işlemlerden geçirilmesi gerekmektedir. Ancak bu şekilde kullanılabilir bir hal almaktadır. Bu işlemler derinin türüne ve kalitesine göre deriyi alt dallara ayrılmaktadır. Nubuk, rugan, süet başta olmak üzere pek çok hakiki deri çeşidi ayakkabı yapımında kullanılmaktadır. Crazy deri de bu kapsamda ortaya çıkmış değerli hakiki deri türlerinden biri olarak insanların kullanımına sunulmuştur. Sırçalı derinin üzerine özel bir cilalama yöntemi uygulanarak crazy deri elde edilmektedir. Bu kapsamda sırçalı deri ne demek sorusu akıllara takılmaktadır. Sırçalı deri ise en kaliteli deri katmanını içeren türdür. Mobilya ve ayakkabı sektöründe sıkça kullanılmaktadır.

 

 

Crazy Deri Hangi Hayvandan Yapılır?

Deri çeşitleri içerisinde yer alan crazy deri at derisi olarak bilinmektedir. Ancak bu deri çeşidi atların derilerinden elde edilmemektedir. Görüntüsünün güzel olması, sağlam olması ve uzun ömürlü olması sebebiyle uzun yıllar ayakkabıların yapımında bu deri çeşidi sıklıkla tercih edilmiştir. Oldukça kaliteli olan bu deri çeşidi dana derisi başta olmak üzere pek çok hayvanın derisinden elde edilir. 

 

 

Crazy Deri Çeşitleri Nelerdir?

Yağlı derinin işlenip doğal waxlar ile mühürlenmesi sonucunda crazy deri elde edilmektedir. Crazy derinin retro yani eskitme bir görüntüsü vardır. Kemer, cüzdan ve ayakkabı yapımında sıklıkla tercih edilmektedir. Yüzeyindeki çizikler derin çizik olmamakla birlikte yüzeysel bir çiziktir. Hakiki deri malzeme düzenli bakım isteyen bir üründür. Crazy deri üzerinde oluşan çiziklerde bu bakımla yok edilebilmektedir. Deri çeşitleri içerisinde yer alan bu ürünün kendine has çeşitleri de bulunmaktadır. Bunlar genelde renk olarak birbirinden ayrılmaktadır. 

  • Taba Crazy
  • Tobacco Crazy
  • Abanoz Crazy
  • Camel Crazy
  • Haki Yeşil Crazy
  • Siyah Crazy Deri
  • Kırmızı Crazy

 

 

Crazy Deri Özellikleri Nelerdir?

Sırçalı deri yüzeyinin yağlanması sonucu elde edilen crazy derinin kendine has özellikleri bulunmaktadır.  Crazy derinin özellikleri şunlardır: 

  • En belirgin özelliği yağlı olmasıdır. Yağlı deriler içerisinde en çok kullanılan crazy derilerdir.
  • Eskitilmiş bir görüntüye sahiptir. Rustik, vintage sevenler genelde bu model tercih etmektedirler. 
  • Renk farklılıklarından dolayı deri üzerinde kendine has çizikler bulunmaktadır. Bu çizikler doğal çiziklerdir. 
  • Oldukça kaliteli ve sağlam derilerin başında gelen bir türdür. Deri üzerine sürülen cila ile bu dayanıklılık seviyesi de artırılmaktadır. 
  • Yüzeyi balmumu hissiyatı vermektedir. 

 

 

Crazy Deri Boyanır mı? 

Crazy yağlı deri olduğu için yüzeyine kuvvet uygulandığı takdirde renk değişimi meydana gelmektedir. Bu değişim ise doğal yollarla uygulanan waxlama yöntemi ile oluşmaktadır. Ham crazy deri üzerine analin boyama yöntemi adı verilen şekille mühürleme tekniği uygulanmaktadır. Bu şekilde boyama işlemi gerçekleştirilir.

 

 

Crazy Deri Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Carzy deri en sağlam ve en dayanıklı deri olarak bilinmektedir. Bu yüzden at eyerlerinde uzun yıllar kullanım için bu tür sıkça kullanılmıştır. Derinin özellikleri bakımından avantaj sağlayan bu durum çarpma ve yıpranmalara karşı avantaj sağlamaktadır. Deri üzerinde şekiller deriye farklı bir hava katmaktadır. Deri çeşitleri içerisinde yer alan crazy derinin bir diğer avantajı da yağlama yöntemi ile ilk günkü haline kavuşturulabilir yapısının olmasıdır. 

 

 

Crazy Deri Nerede Kullanılır?

Crazy parça deri sağlam olmasından dolayı en fazla at eyerlerinde kullanılmaktadır. Crazy deriden yapılmış bir malzemenin en az yirmi yıl dayanıklı kalabileceği söylenmektedir. Bu yüzden çanta, ayakkabı, cüzdan ve kemer yapımında da sıkça tercih edilir. Modası geçmeyen bir ürün olması sebebiyle yüzyıllardır kullanılan bir malzeme olmasına olanak sunmaktadır. 

 

 

Crazy Deri Nasıl Anlaşılır?

Crazy deri diye adlandırılan çılgın deri bir tür dana derisi olarak bilinmektedir. Cilalı derinin üzerine özel bir mum ile parlaklık sağlanarak elde edilir. El sanatları malzemelerinde aksesuarlarda ve giyim ürünlerinde bu deriden sıkça faydalanılmaktadır. Crazy deri cüzdan, çanta ve kemerde bu aksesuarlara örnek verilebilmektedir. Bu kapsamda kullanıcılar gerçek deri ile suni deri arasında ayrım yaparak aldığı ürünlerin kalitesini bilmek istemektedirler. Crazy deri de hakiki deriler sınıfına giren önemli ve en kaliteli deri çeşididir.

Crazy deri bot ya da ayakkabı alırken hakiki olduğunu anlamak için derinin yüzeyine dikkat etmek gerekir. Gerçek derinin yüzeyi gözeneklidir. Bu gözenek ise derinin hava alabilirliğini arttırıp nefes almasını sağlamaktadır. Ayrıca bir diğer yöntem de parmakla bastırıldığında hakiki deri de iz kalmaktadır. Suni derilerin yapısı sert olduğu için bu iz olmayacaktır. Crazy parça deri ile yapılan tüm aksesuarların yapısı oldukça yumuşaktır. Bu şekilde kullanan kişiler derinin gerçekliğini kolay bir şekilde anlayabilirler. 

 

 

Crazy Deri Bakımı Nasıl Olur?

Deri çeşitleri arasında değerli olan çılgın at derisi olarak da bilinen crazy derinin pek çok avantajı bulunmaktadır. Doğru kullanım ve düzenli bakım yapıldığı takdirde crazy derinin ömrü çok daha uzun olabilmektedir. Bu bakımda kimyasal madde kullanılmamasına özellikle dikkat etmek gerekmektedir. Kimyasal madde deri dokusuna zarar verecektir. Bu durumda deri ürünün formu bozularak ömrü kısalacaktır. Crazy derilere düzenli olarak yumuşak bezle silinerek bakım yapılmalıdır. Balmumu da bu deride bakım için kullanılan önemli bir malzemedir. 

 

 

Crazy Deri Bakımı Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Crazy derinin özellikleri başında dayanıklı olması gelmektedir. Dayanıklı olmasında ise düzenli bakım önemli bir yere sahiptir. Bakım işlemlerinde hassas olunması ve kimyasal malzeme kullanılmaması gerekmektedir. Bakımda kullanılan bezler ise yumuşak yapıya sahip olmalıdır. Bu şekilde yapılan bakımlar derinin ömrünü uzatma da oldukça etkilidir. Siyah crazy deri, taba crazy deri gibi renkleri bulunan türleri de balmumu ile daha dayanıklı hale getirilmektedir. Deri çeşitleri hangi tür olduğu önemli değil dikkatli kullanım gerektiren hassas malzemelerdir. 

Etiketler: Crazy Deri Nedir? Crazy Deri Özellikleri Nelerdir?
Mart 17, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?