Chelsea Bot Nedir?

Chelsea Bot Nedir

Chelsea bot, gardıropların olmazsa olmaz denilen parçaları arasında yer alan üründür. Klasik ve zamansız esintileri ile her kadının lüks tüketimden ziyade bir ihtiyaç unsurudur. Sağlam yapıları, dayanıklı ve güçlü duruşları sayesinde ömür boyu kullanıma uygunluk sağlar. Düzenli bakımları yapıldığında malzeme yıpranmaz ve ilk gün görünümünü korur. Her trend gelip geçicidir fakat stil kalıcıdır. Chelsea botlar da stilin tamamlayıcı parçasıdır. Dikkat çeken farklı ve özel bir görünüme sahiptir.

 

Hemen hemen her ayakkabı markasının koleksiyonu arasında yer alan, kült bir hâle gelmiş botların belirli bir anlamı bulunmaktadır. Peki, chelsea nedir? Chelsea normal şartlarda pek çok ülkede bulunan güney bölgelerinde yerleşim yerlerinin adı olmaktadır. Bu bölgeler güneyde var olduğu için pek fazla soğuk havalara maruz kalınmaz ve yoğun yağışlar görülmez. Daha çok güneşli ve ılık havalar mevcuttur. Moda gelişmeleri de bu yapıya uygun gelişmiştir.

 

Chelsea ne demek, sorusunun cevabı ile chelsea boot aynı anlama gelmemektedir. Chelsea bir coğrafyanın ismi olurken chelsea boot ya da bot, lastikli yan alana sahip, kısa topuklu ve ayak bileği hizasına yakın bir yerde biten bot tipidir. Deri ve süet olarak farklı malzemelerden de üretilmektedir. Pek çok çeşide ve tasarıma sahip olan botların diğer botlardan sıyrılan, kendisine özgü özellikleri bulunmaktadır. Çok yönlü ve klasik tarza sahip olmaları, botların popülaritesini hiçbir zaman kaybetmesine izin vermemektedir.

 

Chelsea Botlarının Tarihi

Chelsea botları her bireyin ömürlük kullanacağı, yıllar geçse de dolabında asla modasının geçmeyeceği stilde üretilmektedir. Bu botlar ilk olarak Victoria döneminde görülmüştür. Kraliçe Victoria’nın gardırobundaki en sevdiği parça olan botlar, her gün giydiği ve yürüyüşlerini yaptığı ayakkabısıdır. Kraliçe için çalışan özel ayakkabı ustası J. Sparkes-Hall, kraliçenin yürüyüşlerde rahat hareket etmesi, bağcık karmaşası ile uğraşmaması için kolay bir şekilde giyip çıkarılan bir ayakkabı tasarladı.

Bu tasarımın üzerine ortaya çıkan chelsea botlar, kraliçe tarafından çok sevildi. Bu botlar yürüyüş, binicilik ve daha pek çok şey için kullanılmaya başlandı. Kırsal kökenli bir hayat süren Kraliçe Victoria, bu botlara “padok bot” ismini vermiştir. Binici botları anlamına gelen padok botlar, dönemin en popüler binicilik botlarından daha kısaydı. Normal şartlarda diz hizasında olan binici botları, ayak bileği hizasına düşmüştür. Yine de bu durum yadırganmamış ve herkes tarafından hayranlık duygusunu uyandırmıştır.

 

Neden Chelsea Botları Deniyor?

Tasarımının oluşturulduğu günden itibaren uzun bir dönem isimsiz kalan chelsea botlar, ne kadar adsız olsalar da her dönem bir amaca hizmet etmiştir. Victoria döneminde binicilik esnasında kullanılmış olup aynı zamanda asker botu olarak da tercih edilmiştir. Her alanda kendisini gösteren botların modern versiyonu 1960 yıllarda Londra’da ortaya çıktı. Bu model 60’ların “mod” alt kültüründe şıklık ve özel görünüm ile eş anlamlı hâle geldi. Rolling Stones ve The Beatles gibi dönemin popüler grupları, bu botları uzun bir dönem kullanmıştır.

O dönemlerin ikonu hâline gelen, giyildiği zaman kişiye özgü bir imaj katan chelsea botlar, sanatçılar sayesinde rock’n roll bir imaj kazanmıştır. Londra’nın Kings Road çevresinde bulunan, “mod” seti ile eş anlamlı hâle geldiği için “chelsea” ismi ile eşleşmeye başlanmıştır. Victoria dönemine kadar uzanan, köklü bir tarihe sahip olan bu botlar isim olarak tam tersi yönde çağdaş ve modern kalıplara sahiptir. Chelsea, Londra’nın zengin bölgelerinden biri olması, ünlülerin orada yaşaması ile günümüzün moda trendini belirleyici özelliğini barındırır.

 

Chelsea Bot Özellikleri Nelerdir?

Bu botların en önemli ve popüler özelliklerinden biri, bağcıklarının olması, kolay giyilebilir olması ve konforlu yapılarıdır. Chelsea botlar, keşfedildiğinden günümüze dek hem erkek hem de kadın chelsea bot olarak tercih edilmiştir. Unisex model olan, tasarım olara moderniteye ayak sağlayan botlar, aynı zamanda hem günlük kullanıma hem de özel davetlerde kullanıma uygunluk sağlar. Pek çok markada her çeşidi bulunan chelsea botlar ile sık sık karşılaşmak mümkündür.

 

Chelsea Bot Ne Zaman Giyilir?

Chelsea botlar, yapılarından dolayı daha çok mevsimlik olarak değerlendirilse de bazı modelleri kış aylarında giyilebilir olmaktadır. Deri tabanları, yünlü iç alanları ve sıkı bilekleri ile en soğuk aylarda bile ayaklar sıcacık olabilir. Kar, yağmur, çamur demeden giyilebilecek chelsea bot deri olmalıdır. Su geçirmeme özelliği, kolay temizlenebilir oluşu ile her alanda rahatlıkla giyilebilirken nubuk chelsea bot bu durum için geçerli değildir. Yapı gereği suyu içine geçirebildiği için özellikle yağmurlu ve karlı havalarda kullanılmak için tercih edilmez.

 

Chelsea Bot Yazın Giyilir mi?

Yıllar sonra bile eski havasını kaybetmeyen, hala trendin en popüler ürünü olan chelsea botlar, yaz aylarında gündelik hayatta giyilmemektedir. Yaz aylarında sıcak tutan botlar ayaklarda terleme, mantar ve deri hastalıkları oluşturabilir. Bu tip durumlar yaşanmaması adına gündelik hayatta giyilmemelidir. Bunun yerine akşam vakitlerinde özel bir davet, konser ya da etkinlik için kombine uygun olarak değerlendirilebilir. Tekrar tekrar kendisine aşık eden botlar, kış gardırobunun ürünüdür.

 

Chelsea Bot Nasıl Giyilir?

Neredeyse her bireyin dolabında olan chelsea botlar, günümüzde sıklıkla kullanılan ayakkabı modelidir. Bu kadar popüler olmasının ve kullanılmasının en büyük nedenlerinden biri de kolay giyilebilir olmasıdır. Peki, chelsea bot nasıl giyilir? Bileğin iki tarafında bulunan lastik bölümlerinden giyilir. Yumuşak yapılı olmalarından kaynaklı ayak hemen kalıbı alır. Bu tip ikonik botların bu denli sade ve zahmetsiz kullanımı, görünümüne de yansımıştır. Pek çok farklı stil ile uyum sağlayan botların giyilmesi de oldukça basittir.

 

Chelsea Botlar Su Geçirir mi?

Hem erkek hem de kadınların rahatlıkla kullandığı, modern ve sade bir imaja sahip olan chelsea botları, yağışlı havalarda bir miktar su geçirebilmektedir.

 

Chelsea Bot Kombininde Nelere Dikkat Edilmeli?

Chelsea botlar, her stile uyum sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle chelsea bot kombin yapmak bir noktada pratiklik kazandırır. Sade ve minimal yapıları sayesinde gece şıklığını ve gündelik koşturmayı içine alan siyah chelsea bot, şık bir yaşam tarzını belirleyen bireyler için en ideal seçim olacaktır. Zarif ve havalı bir görünüm yaratmak isteyenler için günümüz renklerinden olan chelsea bot bej tercih edilmelidir. Doğaya dönüş ve sürdürülebilir yapının yükselmesi modanın renklerini de etkilemektedir.

Günlük bir kombin oluşturmak isteyenler için ise her daim kurtarıcı bir parça olan kahverengi chelsea bot alternatif renkleri ile birlikte sunulmaktadır. Doğru renkler bir araya geldiğinde enerji yaratmaktadır. Kahverengi, siyah, bej gibi tonsürton yapmak için uygun renkler tercih edilmelidir. Stile fark yaratmak, kombinleri yükseltmek isteyen bireyler için chelsea topuklu bot, her gardropta bulunması gerekir. Özel davetler, yemekler ya da buluşmalar için dolabın gizli bölümlerinde yer ayrılmalıdır.

Etiketler: Chelsea Bot Nedir
Şubat 07, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?