Ayakkabı İçi Nasıl Temizlenir?

Ayakkabı içi nasıl temizlenir

Ayakkabılar günlük hayatta insanların en fazla kullandığı eşyalar arasında yer almaktadır. Her mevsim için farklı model ve tipe sahip ayakkabılar gün içerisinde insan vücuduyla doğrudan temas ediyor olması nedeniyle düzenli temizlenmesi gereken eşyalar arasında bulunmaktadır. Bunun yanı sıra ayakkabı iç tabanı günlük kullanımda uzun süre havayla temas etmemektedir. Bu durum, ayak bölgesinde terleme meydana gelmesine ve ayakkabı iç tabanı yüzeyinde bakteri oluşumuna neden olabilmektedir. Bilhassa havaların oldukça sıcak olduğu yaz aylarında terleme durumu daha fazla arttığı için bakteri oluşma riski de doğal olarak artmaktadır. Bu tarz durumlar, ayak bölgesinde mantar ve benzeri deri hastalıklarının meydana gelmesine neden olabilir. Öte yandan gün içinde uzun süreli ayakkabı kullanımı terlemenin yanı sıra kötü kokuya da sebep olabilir. Bu nedenle özellikle gün içinde en sık kullanılan spor ayakkabı ya da bot gibi eşyalar, düzenli olarak dezenfekte edilmeli ve hijyenleri sağlanmalıdır.

 

Ayakkabı İçi Temizliğinde Doğal Sabun Kullanımı

Ayakkabı içi nasıl temizlenir sorusu birden fazla şekilde cevaplanabilir. Ayakkabı temizliği yapmak için birkaç metot bulunmaktadır. Bu metotlardan bir tanesi de doğal sabun kullanarak ayakkabı iç tabanı temizliğini gerçekleştirmek. Doğal sabun pek çok kişi tarafından temizlik için tercih edilmese de bilhassa ayakkabı gibi ürünlerin temizliği için çok hijyenik bir kullanım sunar. Diğer bir yandan ayakkabı temizliği yaparken pek çok kişi ayakkabıların iç kısımlarının dış kısımlarından daha hassas olduğunu unutmaktadır. Kimyasal oranının fazla olduğu diğer deterjan ve temizleyici türleri taban temizliği esnasında ayakkabının iç kısmında dezenformasyonlara neden olabilmektedir. Doğal beyaz sabun ise bu gibi etkilere neden olmamaktadır. Ayakkabı iç tabanı temizliği gerçekleştirmek için doğal beyaz sabun su içerisinde köpürtülmelidir. Daha sonrasında temiz bir bez bu suyun içerisinde ıslatılarak ayakkabının iç tabanı ıslatılan bez yardımıyla silinmelidir. Bu işlem uygulanarak temizleme işlemi hijyenik ve ayakkabıya zarar vermeyecek bir şekilde gerçekleştirilebilir.

 

Ayakkabı Spreyi Kullanımı

Antibakteriyel sprey ayakkabı temizliğinde kullanılan bir diğer yöntemdir. Bilhassa ayakkabıların iç kısmını temizlemek için etkin bir yöntemdir. Özellikle ayak bölgesinde deri rahatsızlıkları mevcut olan kişilerin bu tarz spreyleri kullanması önerilmektedir. Antibakteriyel sprey ayakkabı iç bölgesini temizlemek için özel olarak üretilen temizleyici bir üründür. Bu ürün ayakkabının iç bölgesine uygulandığında gün içerisinde terleme ve benzeri nedenlerden dolayı oluşan bakteri ve mikropların anında yok edilmesini sağlar. Özel olarak üretilen bu tarz ürünler ayakkabı hijyenini sağlarken ürünlere zarar vermez. Böylelikle ayakkabı iç tabanı bölgesinde herhangi bir dezenformasyona neden olmadan ayakkabı hijyeni sağlanmış olur. Ancak bu tip ürünleri kullanırken tüketicilerin dikkat etmeleri gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Antibakteriyel sprey ayakkabı gibi ürünlere uygulanmadan önce ayakkabının havalandırılması gerekmektedir. Sprey kullanımı sırasında ürünün ayakkabının en ön kısmına kadar ulaşmasına dikkat edilmesi de gerekmektedir. Böylelikle ayakkabı hijyeni daha uygun bir şekilde sağlanabilir.

 

Ayakkabıları Havalandırmak

Ayakkabıdaki mantar nasıl temizlenir, sorusu bilhassa ayak bölgesinde deri hastalıkları mevcut olan tüketiciler tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Ayak bölgesinde meydana gelen başta mantar olmak üzere çeşitli deri hastalıkları hem bireylere gün içinde rahatsızlık verir hem de ayakkabıda koku oluşumuna neden olur. Bu nedenle ayakkabı, terlik ya da bot gibi ürünler periyodik olarak temizlenmeli ve bakımları sağlanmalıdır. Havalandırma işlemi ayakkabı hijyenini sağlamak için uygulanması gereken en önemli yöntemlerden bir tanesidir. Özellikle hava sıcaklıklarının arttığı yaz aylarında havalandırma işlemi daha büyük bir önem arz eder. Gün içinde uzun süre kullanılan ayakkabılar kullanım sonrasında iç kısımları hava alacak şekilde balkon veya benzeri ortamlardan havalandırılmalıdır. Bilhassa deri ayakkabı tabanı için bu işlem düzenli olarak uygulanmalıdır. Özellikle hakiki deri ayakkabı tabanı derinin kendi orijinal dokusu nedeniyle koku oluşumuna müsait bir ayakkabı çeşididir. Bu durum deri ayakkabı tabanı uzun süre kullanıldığı takdirde koku ve bakteri oluşumuna da neden olmaktadır. Bu nedenle deri ayakkabı tabanı periyodik olarak havalandırılmalıdır.

 

Ayakkabıları Çamaşır Makinesinde Yıkamak

Ayakkabı temizliğinde kullanıcılar tarafından en fazla tercih edilen yöntemlerden bir tanesi de ayakkabıları çamaşır makinesinde yıkamak. Pek çok tüketici bilhassa spor ayakkabı iç tabanlık temizliği için bu yöntemi kullanmakta. Ancak birçok spor ayakkabı çamaşır makinesinde yıkamaya uygun değil. Özellikle fileli modele sahip olan spor ayakkabılar çamaşır makinesine atıldığı takdirde ayakkabı da yırtılmalar ya da dezenformasyonlar meydana gelebilmektedir. Bu nedenle birçok ayakkabı üreticisi tarafından spor ayakkabı iç tabanlık temizliği için bu yöntemi önerilmemektedir. Bazı ayakkabı modelleri çamaşır makinesinde yıkanmaya elverişli olsa da bu yöntemin uzun vadede ayakkabıyı yıprattığı unutulmamalıdır. Ayakkabı temizliği için çamaşır makinası kullanmak yerine daha önceki başlıklarda belirtilen sabunlu su veya sprey uygulamaları yapılarak ayakkabı hijyeni sağlanabilir.

 

Ayakkabılardan Gelen Kötü Kokular Nasıl Oluşur?

Ayakkabılar gün içerisinde insan vücuduyla en fazla temas eden eşyalar arasında yer almaktadır. Bilhassa deriyle doğrudan temasının bulunması ve uzun süre boyunca havasız kalması gibi nedenlerden dolayı belirli bir kullanım sonrasında ayakkabılarda kötü koku meydana gelebilmektedir. Bu kötü kokunun başlıca nedenleri daha önce de bahsedildiği gibi uzun süreli kullanımdır. Buna ek olarak eğer kullanıcıların terleme problemi mevcutsa bu durum da kokuya neden olabilir. Özellikle yaz ayları baz alındığında bu durum daha da fazla artış gösterebilir. Ayakkabıda koku oluşumunun bir diğer nedeni ise ayakkabının üretildiği malzemenin çeşididir. Deri ayakkabı tabanı bu anlamda koku probleminin en fazla görüldüğü ayakkabı çeşididir. Hakiki deri ayakkabı modellerinin sahip olduğu kendi dokusu nedeniyle deri kokusuna neden olmaktadır. Buna ek olarak ayak bölgesiyle deri ayakkabı tabanı temas ettiğinde de ekstra olarak koku oluşumu meydana gelebilmektedir. Bunu engellemek için ise bu tarz deri ayakkabıların düzenli temizlenmesi ve havalandırılması gerekmektedir.

 

Ayakkabılardan Gelen Kötü Koku Nasıl Giderilir?

Ayakkabı iç tabanı bölgesinde meydana gelen kötü koku probleminden birçok tüketici mustarip. Bu nedenle tüketiciler ayakkabı içi nasıl temizlenir araştırmakta. Daha önceki başlıklarda da belirtildiği üzere ayakkabı iç tabanı temizliği için belirli metotlar bulunmaktadır. Bu metotlar arasında ilk sırada doğal sabun ile temizleme yöntemi gelmektedir. Doğal sabun içeriğinde ağır kimyasallar bulundurmaz. Böylece hem ürünlere zarar vermez hem de dezenfekte işleminin gerçekleştirilmesini sağlar. Bu yönteme ek olarak ayakkabıların düzenli olarak havalandırılması da gerekmektedir. Havalandırma işlemi bilhassa ayakkabı da meydana gelen kötü kokuların giderilmesinde oldukça etkili bir yöntemdir. Son olarak ise düzenli olarak antibakteriyel sprey ayakkabı içine uygulanmalıdır.

 

Ayakkabının İçi Nasıl Dezenfekte Edilir?

Ayakkabı iç tabanı temizliği ayakkabı bakımında en önemli noktalar arasında gelmektedir. Bu işlem için özel olarak üretilen ayakkabı dezenfektanı ürünleri bulunmaktadır. Bu ürünler sprey şeklinde satışa sunulmaktadır. Özellikle deri ayakkabı tabanı kullanan tüketiciler bu tarz dezenfektanları kullanarak ayakkabı bakımını sağlayabilirler. Peki ayakkabı iç tabanı nasıl dezenfekte edilir. Dezenfekte işlemini uygulamak için ayakkabının iç kısmına ayakkabı dezenfektanı uygulanmaktadır. Dezenfektan ayakkabının topuk kısmından ön kısmına kadar dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır. Daha sonrasında ayakkabının havalandırılması sağlanmalıdır. Sık kullanılmayan ayakkabılar içinse naftalin uygulaması yapılabilir. Bir parça naftalin ayakkabıların iç kısmına yerleştirilerek koku oluşumu engellenebilir.

Etiketler: Ayakkabı İçi Nasıl Temizlenir?
Şubat 04, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
?erez Kullan?m?